Αυτά είναι τα νέα μέτρα για τις τράπεζες - Δείτε τι αλλάζει στις χρεώσεις και στις συναλλαγές
Σήμερα θα γίνει από το οικονομικό επιτελείο η εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό 2025.
Δέκα παρεμβάσεις στον τραπεζικό τομέα και άλλες δύο που φέρουν κοινωνικό αποτύπωμα για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ένστολους ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, το βράδυ της Κυριακής (15/12), στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό του 2025.
O υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, αναλύοντας τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, τόνισε πως είναι για την προστασία των καταναλωτών, την ένταση του ανταγωνισμού στο τραπεζικό σύστημα και την αύξηση της προσφοράς ακινήτων.
Αναλυτικά τα μέτρα έχουν ως εξής:
- Όλες οι χρεώσεις, για βασικές τραπεζικές κινήσεις που αφορούν πληρωμές, μηδενίζονται. Έρχεται νομοθετική παρέμβαση η οποία θα προβλέπει μηδενισμό όλων των χρεώσεων για τις πληρωμές λογαριασμών προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους δήμους, τις εταιρείες ενέργειας, ύδρευσης και τηλεπικοινωνιών τις ασφαλιστικές εταιρίες, μέσω ψηφιακών δικτύων (web-banking/ mobile-banking - από 0,6 ευρώ που κοστίζει σήμερα στις περισσότερες περιπτώσεις).
- Θα υπάρξει δραστική μείωση των προμηθειών μεταφοράς χρημάτων μεταξύ τραπεζών: Μέγιστο ύψος χρέωσης 0,5 ευρώ για αποστολή χρημάτων (εξερχόμενο έμβασμα) και 0,5 ευρώ για λήψη χρημάτων (εισερχόμενο έμβασμα), για ποσά έως 5.000 ευρώ ανά έμβασμα, για φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες, μεταξύ τραπεζών. Αφορά τόσο απλά εμβάσματα, όσο και άμεσες μεταφορές πίστωσης (SEPA). Αυτό αντιστοιχεί σε μείωση του κόστους για τις εν λόγω προμήθειες από 50% έως και 80% αναλόγως την τράπεζα και το είδος εμβάσματος (από 1 έως 2,5 ευρώ που κοστίζει σήμερα).
- Μηδενική χρέωση για ανάληψη μετρητών από ΑΤM άλλης τράπεζας από αυτή που τηρείται ο λογαριασμός σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές όπου υπάρχει ΑΤΜ μόνο μίας τράπεζας. Επιπλέον πανελλαδικά, μηδενική χρέωση για ερώτηση υπολοίπου λογαριασμού ή καρτών σε ΑTM άλλων Τραπεζών (από περίπου 0,2 ευρώ που ισχύει σήμερα).
- Μειωμένο κόστος συναλλαγών κατά 50% με κάρτες για αγορές μικρής λιανικής έως 20 ευρώ (από 10 ευρώ που θεσμοθετήθηκε πρόσφατα.
- Μηδενική χρέωση για φόρτιση προπληρωμένων καρτών για ποσό φόρτισης έως 100 ευρώ (από περίπου 1 ευρώ που ισχύει σήμερα).
- Διευρύνεται η χρήση του IRIS με την καθιέρωση διακριτών ορίων ώστε να υπάρχει δυνατότητα για άμεσες και δωρεάν μεταφορές χρημάτων μεταξύ φυσικών προσώπων έως 500 ευρώ ημερησίως, πέραν των 500 ημερησίως για άμεσες πληρωμές σε ελεύθερους επαγγελματίες/ατομικές επιχειρήσεις.
- Διπλασιασμός του ΕΝΦΙΑ για κενά οικιστικά ακίνητα που έχουν στην ιδιοκτησία τους οι τράπεζες και οι servicers, ώστε να διοχετευτούν στην αγορά.
- Ενισχύεται ο ανταγωνισμός στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και η πρόσβαση σε δανεισμό, απαλείφοντας τους περιορισμούς στη χρηματοδότηση από τις Εταιρείες Παροχής Πιστώσεων.
- Ενισχύεται η διαφάνεια και το πλαίσιο ενημέρωσης των πολιτών, οι οποίοι πλέον θα μπορούν να συγκρίνουν επιτόκια καταθέσεων και πιστώσεων, καθώς και χρεώσεις που συνδέονται με τους λογαριασμούς πληρωμών. Η πληροφόρηση αυτή θα είναι διαθέσιμη στον ιστοχώρο της ΤτΕ.
- Εθελοντική Συνεισφορά των συστημικών τραπεζών: Οι συστημικές τράπεζες θα διαθέσουν ποσό 100 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας τους διαθέσιμους πόρους του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου» για την ανακατασκευή ακόμη περισσότερων σχολείων.
Η αύξηση στους ένστολους με το επίδομα επικινδυνότητας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι σε δύο άλλα μέτωπα θα αρθούν διαχρονικές αδικίες σε βάρος ισάριθμων κοινωνικών ομάδων. Η πρώτη παρέμβαση ανακουφίζει τους χαμηλοσυνταξιούχους: Όλοι οι δυνητικοί δικαιούχοι θα παίρνουν δωρεάν φάρμακα χωρίς καμία συμμετοχή. Πόσοι είναι αυτοί; Είναι 132.000 συνταξιούχοι που βγήκαν στη σύνταξη από το 2018 και μετά.
Και η δεύτερη πρωτοβουλία συνδέεται με την καθημερινότητα των 150.000 ένστολων. Αναγνωρίζεται η επικινδυνότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν οι άνδρες και γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Λιμενικού και των Ενόπλων Δυνάμεων. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η σχετική αύξηση που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός θα ενεργοποιηθεί από 1-1-2026. Δημοσιονομικά υπολογίζεται ότι θα αντιστοιχεί σε μία αύξηση της τάξεως των 500 με 600 ευρώ το χρόνο (ανά άτομο).
Σήμερα, στις 11.00 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου με θέμα «Εξειδίκευση των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για τις τράπεζες», που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Τη συνέντευξη θα δώσει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μαζί με τον υφυπουργό Θάνο Πετραλιά και τη γενική γραμματέα Θεώνη Αλαμπάση.