Η εξειδίκευση των μέτρων για τις τράπεζες: Τι αλλάζει σε χρεώσεις και ΑΤΜ, νέες μορφές δανείων
Οι αλλαγές στις τραπεζικές χρεώσεις δεν αφορούν τις συναλλαγές στα γκισέ των τραπεζών αλλά μόνο τις ηλεκτρονικές πράξεις, διευκρινίστηκε από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Συνέντευξη Τύπου με θέμα «Εξειδίκευση των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για τις τράπεζες» παραχώρησε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με αφορμή τις ανακοινώσεις που έκανε από τη Βουλή ο πρωθυπουργός.
Τη συνέντευξη παραχώρησε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μαζί με τον υφυπουργό, Θάνο Πετραλιά και τη γενική γραμματέα, Θεώνη Αλαμπάση.
«Πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλά τρωτά στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το τραπεζικό σύστημα και σημεία που δικαιολογημένα εκνευρίζουν τους πολίτες» είπε ο κ. Χατζηδάκης ξεκινώντας την τοποθέτησή του υπενθυμίζοντας πως οι τράπεζες μείωσαν, αλλά μόνο μερικώς, τις προμήθειές τους.
Παρουσιάζοντας ένα προς ένα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Οικονομικών ξεκίνησε με τη μηδενική χρέωση για όλες τις βασικές κινήσεις που αφορούν πληρωμές στο δημόσιο, σε ασφαλιστικά ταμεία, σε ασφαλιστικές εταιρείες και σε πάροχους ηλεκτρισμού. Συνολικά το μέτρο φθάνει στα 35 εκατ. ευρώ.
Αλλαγές θα υπάρξουν και στις συναλλαγές μέσω των ATM όπου πλέον οι πολίτες δεν θα χρεώνονται για να πάρουν μία απλή πληροφορία ενημέρωσης λογαριασμού κάτι που θα ισχύει και σε όλες τις δημοτικές ενότητες όπου υπάρχει μόνο ένα κέντρο ανάληψης χρημάτων.
Η αποστολή χρημάτων από άλλη τράπεζα με έμβασμα όπως διευκρίνισε ο κ. Χατζηδάκης αφορά μόνο πολίτες και ελεύθερους επαγγελματίες και όχι τα νομικά πρόσωπα. Το μέτρο για τις τράπεζες φθάνει τα 95 εκατ. ευρώ κατ' έτος.
Ανοίγει το «παιχνίδι» στον δανεισμό
Ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε επίσης πως εταιρείες από το εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να μπουν στο «παιχνίδι» του δανεισμού προσφέροντας προϊόντα προς τους καταναλωτές κάτι που θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό καθώς πλέον τα συγκεκριμένα μη κρατικά ιδρύματα θα μπορούν να δίνουν κάθε μορφής δάνειο.
Για τον ΕΝΦΙΑ του 2026 και τον διπλασιασμό του, ο υπουργός διευκρίνισε πως αφορά τα κλειστά ακίνητα που δεν θα παρουσιάσουν κανένα μισθωτήριο έως τις 31.12.2025. Συνολικά οι τράπεζες κατέχουν αυτή τη στιγμή περισσότερα από 21.000 ακίνητα ενώ περίπου 10.000 βρίσκονται στα «χέρια» των servicers. Τα ακίνητα, όπως διευκρινίστηκε, θα βγουν στην αγορά είτε για πώληση, είτε για ενοικίαση και σε καμία περίπτωση μέσω πλειστηριασμών.
Τα μέτρα για τους ένστολους και χαμηλοσυνταξιούχους
Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Θάνος Πετραλιάς παρουσίασε το μέτρο που αφορά στο επίδομα επικινδυνότητας για τους ένστολους, ανεξαρτήτως βαθμού, το οποίο ορίζεται στα 100 ευρώ το μήνα. από την 1η Ιουλίου 2025. Συνολικά αφορά 153.240 ένστολους και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.
Για τους χαμηλοσυνταξιούχους ο κ. Πετραλιάς έκανε γνωστό πως η απαλλαγή από τη φαρμακευτική δαπάνη, την οποία επίσης ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφορά 178.800 πολίτες αλλά και όσους συνταξιοδοτηθούν και έχουν τα κριτήρια.
Οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη
Χθες, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε από βήματος της Βουλής κατά τη συζήτηση για την κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού του 2025 μια δέσμη παρεμβάσεων, στο επίκεντρο των οποίων «βρίσκεται πάντα ο πολίτης, ο μικρός επιχειρηματίας, ο συναλλασσόμενος με την τράπεζα. Είναι μέτρα τα οποία συνάδουν με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και με την εθνική οικονομική αντίληψη. Είναι, επίσης, μέτρα τα οποία είναι απολύτως ρεαλιστικά. Και είναι μέτρα τα οποία ουσιαστικά έρχονται να αναπροσανατολίσουν τα πιστωτικά ιδρύματα στην κεντρική τους αποστολή, αλλά να είναι και συμβατά με τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».
Αναλυτικά ανακοίνωσε ότι:
- μηδενίζονται όλες οι χρεώσεις, όλες, για βασικές τραπεζικές κινήσεις που αφορούν πληρωμές
- μπαίνει πλαφόν έως 0,5 ευρώ για τη μεταφορά χρημάτων έως 5.000 ευρώ με έμβασμα
- από το 2026 διπλασιάζεται ο ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα τα οποία διαχειρίζονται οι τράπεζες και οι servicers, ώστε να γνωρίζουν ότι θα έχουν πρόσθετο κόστος αν τα ακίνητα αυτά δεν βγουν στην αγορά, διευκολύνοντας με αυτόν τον τρόπο τον περιορισμό των αυξήσεων των ενοικίων
- παύουν οι παλιότεροι περιορισμοί στη λειτουργία των Εταιρειών Παροχής Πιστώσεων, προκειμένου να υπάρξουν πιο πολλά δάνεια
- μεταφέρονται 100 εκατομμύρια ευρώ από τις τράπεζες, τις τέσσερις μεγάλες συστημικές τράπεζες, με σκοπό να υποστηρίξουν την ανακαίνιση υφιστάμενων ή το χτίσιμο νέων σχολείων, βάσει του Προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου»
- επιπλέον 100 εκατομμύρια θα δοθούν από τις τράπεζες για τη συγκρότηση του φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων
- διευρύνεται το καθημερινό όριο στο σύστημα IRIS στα 1.000 ευρώ και μηδενίζεται η χρέωση για τη φόρτιση προπληρωμένων καρτών έως τα 100 ευρώ
- δίνεται δυνατότητα στους πολίτες να συγκρίνουν όλα τα διαθέσιμα επιτόκια καταθέσεων, όπως και κάθε προμήθεια.
Πρόσθεσε ότι σε δύο άλλα μέτωπα θα αρθούν διαχρονικές αδικίες σε βάρος ισάριθμων κοινωνικών ομάδων.
Η πρώτη παρέμβαση ανακουφίζει τους χαμηλοσυνταξιούχους: Όλοι οι δυνητικοί δικαιούχοι θα παίρνουν δωρεάν φάρμακα χωρίς καμία συμμετοχή. Αφορά 132.000 συνταξιούχους που βγήκαν στη σύνταξη από το 2018 και μετά.
Η δεύτερη πρωτοβουλία συνδέεται με την καθημερινότητα των 150.000 ενστόλων.