Μέση Ανατολή: Σε πλήρη εξέλιξη η χερσαία εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο - Εκκλήσεις για εκεχειρία
Περισσότεροι από 100 οι νεκροί σε Λίβανο, Γάζα και Συρία από τις συντονισμένες επιχειρήσεις σε έδαφος και αέρα.
Σε πλήρη εξέλιξη είναι από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (1/10) η χερσαία εισβολή του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν προειδοποιήσει τους κατοίκους 20 χωριών να απομακρυνθούν, δείγμα του σχεδιαζόμενου εύρους των επιχειρήσεων. Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι διεξάγει «περιορισμένες και στοχευμένες επιδρομές» κατά της Χεζμπολάχ, μετά τη δολοφονία του αρχηγού της, Χασάν Νασράλα, την Παρασκευή.
Οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν ταυτόχρονα τις αεροπορικές επιθέσεις σε ολόκληρο τον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένων πολλών γειτονιών στη νότια Βηρυτό. Τουλάχιστον 95 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις τη Δευτέρα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου. Την ίδια στιγμή η ισραηλινή αεροπορία έπληξε θέσεις της Χεζμπολάχ στη Συρία, ενώ επέφερε πλήγματα και κατά στόχων στη Γάζα. Τουλάχιστον 13 άνθρωποι, επτά εκ των οποίων παιδιά, σκοτώθηκαν από ισραηλινό χτύπημα στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας.
Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στο Λίβανο ανακοίνωσε ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις την είχαν ενημερώσει για την πρόθεσή τους να πραγματοποιήσουν περιορισμένης έκτασης επιδρομές στο έδαφος του Λιβάνου.
Η UNIFIL ανέφερε σε δήλωσή της πως, παρά τις εξελίξεις στο Λίβανο, οι ειρηνευτικές δυνάμεις παραμένουν στις θέσεις τους. Κάλεσε όλους τους παράγοντες να μην προβούν σε πράξεις κλιμάκωσης.
«Οποιαδήποτε διέλευση των συνόρων προς το Λίβανο αποτελεί παραβίαση της λιβανικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας και παραβίαση της απόφασης 1701 (του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ)», ανακοίνωσε η UNIFIL. «Οι άμαχοι πρέπει να προστατεύονται, οι υποδομές δεν πρέπει να στοχοθετούνται και το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Από τον περασμένο Οκτώβριο ο φόρος αίματος στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή είναι αδιανότητος. Ο κύκλος του αίματος άνοιξε στις 7 Οκτωβρίου 2023 όταν ένοπλοι της τρομοκρατικής Χαμάς εισέβαλαν στο Ισραήλ σκοτώνοντας 1.139 ανθρώπους και αιχμαλωτίζοντας περισσότερους από 200. Η τρομοκρατική επίθεση προκάλεσε την αντίδραση του Ισραήλ και μέχρι σήμερα, σχεδόν ένα χρόνο μετά, στη Γάζα, τουλάχιστον 41.615 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 96.359 τραυματίστηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις από τον Οκτώβριο.
Σειρήνες στο Ισραήλ
Σειρήνες ήχησαν το πρωί της Δευτέρας στο κεντρικό Ισραήλ, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, ενώ νωρίτερα είχε επισημάνει ότι εκτοξεύτηκαν βλήματα από τον Λίβανο. «Σειρήνες ήχησαν στο κεντρικό Ισραήλ μετά τη ρίψη βλημάτων προερχομένων από τον Λίβανο», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του.
Στο Τελ Αβίβ μια δημοσιογράφος του AFP μετέδωσε ότι άκουσε εκρήξεις από κοντινή περιοχή, οι οποίες μπορεί να οφείλονταν στην αναχαίτιση βλημάτων από την ισραηλινή αντιπυραυλική ασπίδα. Παράλληλα αυτόπτης μάρτυρας, τον οποίο επικαλέστηκε το Reuters, δήλωσε ότι έκρηξη ακούστηκε στο Τελ Αβίβ και ήχησαν οι σειρήνες προειδοποίησης για αεροπορική επιδρομή.
Σύμφωνα με την αστυνομία, την οποία επικαλέστηκε το AFP, ένας άνδρας που τραυματίστηκε από θραύσματα οβίδας δέχθηκε φροντίδες από τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.
Η ισραηλινή αστυνομία πρόσθεσε ότι άλλο βλήμα έπεσε κοντά στη διασταύρωση του Εγιάλ, σε πολυσύχναστο δρόμο κυκλοφορίας στο κεντρικό τμήμα του Ισραήλ, χωρίς να υπάρξουν θύματα.
Επιχειρήσεις εκκένωσης ξένων υπηκόων
Η κλιμάκωση των πολεμικών επιχειρήσεων και η έναρξη της χερσαίας εισβολής στον Λίβανο υποχρεώνουν τις δυτικές χώρες να οργανώσουν σχέδια εκκένωσης των υπηκόων τους από την περιοχή. Η Γαλλία έθεσε σε επιφυλακή το πλοίο ελικοπτεροφόρο Dixmude το οποίο θα καταπλεύσει -εφόσον δοθεί πράσινο φως για την επιχείρηση- στον Λίβανο για να εκκενώσει τους περίπου 20.000 Γάλλους υπηκόους που ζουν στη χώρα. Την ίδια στιγμή η Μεγάλη Βρετανία οργανώσει πτήσεις charter για να απομακρύνει υπηκόους της από τον Λίβανο, ενώ και η Ελλάδα έχει θέσει σε επιφυλακή μια φρεγάτα που σε περίπτωση εκκένωσης ξένων υπηκόων θα καταπλεύσει στη Βηρυτό.
Διεθνείς εκκλήσεις για εκεχειρία
Σε διπλωματικό επίπεδο, πλειάδα χωρών καλούν το Ισραήλ να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να συμφωνήσει σε εκεχειρία με τον Λίβανο. Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, καταδίκασε τις χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ και δήλωσε ότι ο Λίβανος αντιμετωπίζει «μία από τις πιο επικίνδυνες φάσεις της ιστορίας του».
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ισπανία και η Ιταλία -ως προεδρεύουσα χώρα των G7- ζήτησαν να σταματήσουν οι ισραηλινές επιχειρήσεις. Η Ρωσία εξέφρασε τη βαθιά της ανησυχία για τις ισραηλινές επιδρομές στον Λίβανο και για το αεροπορικό χτύπημα στη Δαμασκό.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κατήγγειλε τη χερσαία επίθεση του Ισραήλ στον Λίβανο ως μια παράνομη απόπειρα κατοχής που παραβίασε την εδαφική ακεραιότητα του Λιβάνου και πρόσθεσε ότι η επιχείρηση πρέπει να τερματιστεί αμέσως με την απόσυρση του Ισραήλ από τον Λίβανο.