Μέση Ανατολή: Εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο και εκρήξεις στο Τελ Αβίβ - 21 νεκροί στη Γάζα
Σφοδρές μάχες με τη Χεζμπολάχ. Την εκκένωση 20 πόλεων στον νότιο Λίβανο ζητούν οι IDF. Το Ισραήλ διαψεύδει εκτεταμένη επιχείρηση στη Βηρυτό.
Με καζάνι που έχει εκραγεί μοιάζει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Από τα ξημερώματα της Τρίτης (1/10) βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η εισβολή των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων στον νότιο Λίβανο. Την ίδια ώρα η σιιτική Χεζμπολάχ αντεπιτίθεται με στόχο το Τελ-Αβίβ, ενώ το Ισραήλ χτυπά και στην Γάζα.
Τα ξημερώματα της Τρίτης (1/10) οι πρώτες μονάδες των χερσαίων δυνάμεων του Ισραήλ εισήλθαν σε λιβανικό έδαφος, ενώ πίσω από τις γραμμές του μετώπου επιχειρούν επίσης αλεξιπτωτιστές και καταδρομείς των IDF.
Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις κάλεσαν τους κατοίκους 20 πόλεων στον νότιο Λίβανο να εκκενώσουν άμεσα τις κατοικίες τους, κάτι που καταδεικνύει το μέγεθος της χερσαίας επιχείρησης.
Λίγο πριν το μεσημέρι εκπρόσωπος των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ότι το πλάνο επιχειρήσεων των ισραηλινών δυνάμεων είναι «περιορισμένο», ενώ υπογράμμισε ότι ευρύτερες επιχειρήσεις με στόχο τη Βηρυτό «δεν βρίσκονται στο τραπέζι».
Αυτήκοοι μάρτυρες κοντά με μεθόριο Ισραήλ-Λιβάνου το πρωί της Τρίτης έκαναν λόγο για διαδοχικές εκρήξεις που ακούγονταν από το έδαφος του Λιβάνου. Είχαν προηγηθεί το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη προπαρασκευαστικά πυρά πυροβολικού και εναέριοι βομβαρδισμοί, πριν ανοίξει ο δρόμος για την εισβολή των χερσαίων δυνάμεων. Τα πλήγματα της Ισραηλινής αεροπορίας έφτασαν μέχρι τη Συρία, όπου σκοτώθηκαν τρία άτομα από εναέριο βομβαρδισμό.
Το Ισραήλ λέει ότι οι χερσαίες επιδρομές είναι «περιορισμένες, τοπικές και στοχευμένες». Τα νότια προάστια της Βηρυτού χτυπήθηκαν ξανά από ισραηλινά πλήγματα μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης, ενώ η Χεζμπολάχ λέει ότι είναι έτοιμη για τη χερσαία εισβολή. Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι πραγματοποίησε επιδρομές σε εγκαταστάσεις κατασκευής όπλων και υποδομές που ανήκουν στη Χεζμπολάχ στη Νταχιγιέ.
Πάντως ο πόλεμος δεν διεξάγεται μόνο στην μία πλευρά. Σύμφωνα με ανακοίνωση των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων το πρωί της Τρίτης ήχησαν σειρήνες βομβαρδισμού στην περιοχή της Άνω Γαλιλαίας, στο βορρά του Ισραήλ κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο. Λίγο μετά τις 11 το πρωί (ώρα Ελλάδας) ακούστηκαν εκρήξεις στο Τελ Αβίβ.
Ο εκπρόσωπος Τύπου των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF) Ντάνιελ Χαγκάρι σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του τόνισε ότι το Ισραήλ «θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο και αναγκαίο», κάτι που καταδεικνύει ότι η χερσαία εισβολή στο Λίβανο θα είναι εκτεταμένη.
Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου ανέφερε σε δήλωση την Τρίτη (1/10) ότι είχε βάλει στο στόχαστρο ισραηλινά στρατεύματα πέρα από τα σύνορα στη Μετούλα με πυρά πυροβολικού. Αλλά η τρομοκρατική οργάνωση δεν έκανε καμία αναφορά στην ανακοίνωση του Ισραήλ ότι είχε ξεκινήσει χερσαία εισβολή στον Λίβανο.
21 νεκροί στη Γάζα
Τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Τρίτη από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα. Παλαιστίνιοι υγειονομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τουλάχιστον 13 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν σε δύο ισραηλινές επιδρομές σε δύο σπίτια στο Nuseirat, ένα από τα οκτώ ιστορικά στρατόπεδα προσφύγων του θύλακα. Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από τον ισραηλινό στρατό για τα δύο χτυπήματα.
Άλλο ένα χτύπημα σε σχολείο που φιλοξενούσε εκτοπισμένες οικογένειες Παλαιστινίων στη συνοικία Τουφφάχ της πόλης της Γάζας σκότωσε τουλάχιστον επτά ανθρώπους, πρόσθεσαν οι γιατροί. Ένα άτομο σκοτώθηκε επίσης στη Ράφα στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η αεροπορική επιδρομή είχε στόχο μαχητές της Χαμάς που δρούσαν από κέντρο διοίκησης που ήταν ενσωματωμένο σε συγκρότημα που προηγουμένως λειτουργούσε ως Σχολή Al-Shejaia.
Ο ΥΠΑΜ του Ισραήλ ενημερώνει τον αμερικανό ομόλογό του
Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant ενημέρωσε τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin για τις επιδρομές του Ισραήλ στον Λίβανο, ανακοίνωσε το γραφείο του Gallant. «Ο υπουργός συζήτησε τις τοπικές και στοχευμένες επιδρομές που εξαπέλυσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας οι IDF (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις), εναντίον τρομοκρατικών στόχων της Χεζμπολάχ στη συνοριακή περιοχή του νότιου Λιβάνου», ανέφερε.
Ενοχλημένη η Μόσχα
Την ενόχλησή του εξέφρασε το Κρεμλίνο για την εισβολή των ισραηλινών χερσαίων δυνάμεων στον Λίβανο, καθώς και για τους εναέριους βομβαρδισμούς από την ισραηλινή αεροπορία μέσα στη Συρία.
Ο Λίβανος ενώπιον επικίνδυνης ιστορικής φάσης
«Ο Λίβανος αντιμετωπίζει μια από τις πιο επικίνδυνες φάσεις της ιστορίας του», δήλωσε την Τρίτη ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι. Τα σχόλιά του έγιναν κατά τη διάρκεια συνάντησης με οργανώσεις του ΟΗΕ και πρεσβευτές των χωρών δωρητών.
Ο Μικάτι απηύθυνε επίσης έκκληση για συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας 426 εκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση των αμάχων.
Στο στόχαστρο και η Φατάχ
Στο μεταξύ, ισραηλινό χτύπημα στον Λίβανο νωρίς την Τρίτη (1/10) είχε ως στόχο τον Μουνίρ Μακντά, διοικητή του λιβανικού κλάδου της στρατιωτικής πτέρυγας του παλαιστινιακού κινήματος Φατάχ, της Ταξιαρχίας Μαρτύρων Αλ Άκσα, σύμφωνα με δύο Παλαιστίνιους αξιωματούχους ασφαλείας.
Η τύχη του ήταν άγνωστη. Η επίθεση έπληξε ένα κτίριο στον πολυσύχναστο παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό Ain al-Hilweh κοντά στη νότια πόλη της Σιδώνας, ανέφεραν οι πηγές.
Σηματοδότησε το πρώτο χτύπημα στο στρατόπεδο που είναι το μεγαλύτερο από πολλά παλαιστινιακά στρατόπεδα του Λιβάνου από τότε που ξέσπασαν οι διασυνοριακές εχθροπραξίες μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ πριν από σχεδόν ένα χρόνο.
Η Φατάχ είναι το κύριο παλαιστινιακό εθνικιστικό κίνημα που ιδρύθηκε το 1965 από τον εκλιπόντα ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ. Είναι ένα κοσμικό κόμμα και η μεγαλύτερη από τις διάφορες φατρίες που απαρτίζουν την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Η Χαμάς δεν είναι στην PLO.
Οι Χούθι της Υεμένης δείχνουν να παραμένουν ακόμα στο παιχνίδι του πολέμου, παρά τα σαρωτικά πλήγματα το Σαββατοκύριακο. Η υποστηριζόμενη τρομοκρατική οργάνωση από το Ιράν ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε drones κατά ισραηλινών στρατιωτικών στόχων στο Τελ Αβιβ και στο λιμάνι του Εϊλάτ.
Ο Λίβανος ενώπιον επικίνδυνης ιστορικής φάσης
«Ο Λίβανος αντιμετωπίζει μια από τις πιο επικίνδυνες φάσεις της ιστορίας του», δήλωσε την Τρίτη ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι. Τα σχόλιά του έγιναν κατά τη διάρκεια συνάντησης με οργανώσεις του ΟΗΕ και πρεσβευτές των χωρών δωρητών.
Ο Μικάτι απηύθυνε επίσης έκκληση για συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας 426 εκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση των αμάχων.
Η κατάσταση σε ανθρωπιστικό επίπεδο είναι τραγική με τα Ηνωμένα Έθνη να το επισημαίνουν.
Επίσης η UNICEF υπογραμμίζει ότι η χερσαία εισβολή στον Λίβανο θα έχει καταστροφικές συνέπειες και θα κάνει την κατάσταση ακόμα χειρότερη για τα παιδιά.