Μέση Ανατολή: Ανησυχία σε Αθήνα για ανάφλεξη - Σχέδιο εκκένωσης Ελλήνων και μεταναστευτικό στο ΚΥΣΕΑ
Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Τι συζητήθηκε.
Συνεδρίασε εκτάκτως υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε αποτίμηση των τελευταίων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, μετά τις πυραυλικές επιθέσεις του Ιράν εναντίον του Ισραήλ.
Σε ανακοίνωσή του, μετά το τέλος του ΚΥΣΕΑ, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, δήλωσε:
«Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε αποτίμηση των τελευταίων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, μετά τις επιθέσεις του Ιράν εναντίον του Ισραήλ. Αξιολογήθηκε η κατάσταση ασφαλείας, ενώ συζητήθηκε το σχέδιο εκκένωσης Ελλήνων από τον Λίβανο.
»Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις επιθέσεις του Ιράν εναντίον του Ισραήλ. Πρόκειται για σοβαρή κλιμάκωση που απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Η Ελλάδα στηρίζει τον λαό του Ισραήλ και το δικαίωμά του να ζει με ασφάλεια και επαναλαμβάνει την έκκληση για άμεση αποκλιμάκωση.
»Οι ελληνικές αρχές παραμένουν σε εγρήγορση σε όλα τα επίπεδα, εντείνουν ελέγχους και συνεργασία για ανταλλαγή πληροφοριών».
Ανησυχία για το ενδεχόμενο ευρύτερης ανάφλεξης
Σύμφωνα με πηγές, στο σημερινό ΚΥΣΕΑ έγινε αξιολόγηση της κατάστασης με βάση και τις πληροφορίες που δόθηκαν από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη καθώς και από τον διοικητή της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη.
Υπάρχει ένα κλίμα ανησυχίας στην Αθήνα, όσον αφορά στην «απάντηση» του Ισραήλ και την προοπτική να πάρει ευρύτερες διαστάσεις αυτή η ανάφλεξη στην περιοχή. Μεγάλο μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε στα σενάρια που έχουν κάνει οι αρμόδιοι επιτελείς των ενόπλεων δυνάμεων.
Το σχέδιο για εκκενώσεις
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πρωτεύον ζήτημα στο σχέδιο της εκκένωσης είναι η ασφαλής μεταφορά όσων Ελλήνων βρίσκονται στο Λίβανο. Το σχέδιο του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια παραμένει στο τραπέζι, με την «ενεργοποίηση» δύο μεταγωγικών αεροσκαφών C130 και τα δύο αρματαγωγών, εφόσον υπάρξει κώλυμα με τις εμπορικές πτήσεις. Επίσης, έχει εξεταστεί και το ενδεχόμενος ναύλωσης αεροσκαφών.
Για την ώρα, δεν υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση των ελληνικών αρχών μιας και είναι πολύ λίγα τα αιτήματα από το Λίβανο: 40 από τους 3.600 Έλληνες που ζουν στη χώρα.
Όσον αφορά στο Μεταναστευτικό, η Αθήνα προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο. Συμφωνήθηκε πως είναι κρίσιμο να γίνουν τα έργα που δρομολογούνταν για να φτάσει η πραγματική χωρητικότητα των δομών στο 100%. Τώρα η χωρητικότητα είναι περίπου στο 50%, από την ονομαστική.