Επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ - Ειδικά σχέδια εκκένωσης και επικοινωνίας με τους Έλληνες
Στην ενεργοποίηση όλου του ελληνικού διπλωματικού δικτύου στη Μέση Ανατολή προχωρά η Αθήνα. Ομαδικά γκρουπ σε πλατφόρμες επικοινωνίας για τους 3.500 Έλληνες στον Λίβανο, σχέδιο εκκένωσης και από το Ισραήλ. Συνεδριάζει σήμερα το ΚΥΣΕΑ.
Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Αθήνα και οι Ένοπλες Δυνάμεις μετά την κλιμάκωση των εχθροπραξιών μεταξύ του Τελ Αβίβ και της Τεχεράνης και τη μαζική επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ που εξαπέλυσε το Ιράν, ως αντίποινα για τις δολοφονίες του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα και του υποδιοικητή των Φρουρών της Επανάστασης στον Λίβανο Αμπάς Νιλφορουσάν.
Το μεσημέρι (16:30) συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να συζητηθούν όλες οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις και να εξεταστούν τα σενάρια που έχει στο τραπέζι η Αθήνα για πιθανές εκκενώσεις από τον Λίβανο και το Ισραήλ.
Ενεργοποίηση όλου του ελληνικού δικτύου στη Μέση Ανατολή
Όλο το δίκτυο σχέσεων των Ελλήνων διπλωματών στις χώρες της Μέσης Ανατολής έχει ενεργοποιηθεί, ενώ συνεχής είναι η επικοινωνία μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας, μετά την απόφαση του Νίκου Δένδια η Πολεμική Αεροπορία να διαθέσει ένα μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 για τον απεγκλωβισμό Κυπρίων πολιτών από τον Λίβανο, κατόπιν αιτήματος του υπουργού Άμυνας της Κύπρου, Βασίλη Πάλμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για μία σύνθετη επιχείρηση με πολλές παραμέτρους, τoν συντονισμό της οποίας έχει αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών. Με βασικό γνώμονα την ασφάλεια τόσο του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων που θα λάβει μέρος σε όποια επιχείρησης εκκένωσης απαιτηθεί όσο και των πολιτών που θα ζητήσουν να επαναπατριστούν, αρμόδιες πηγές μετέδιδαν στο Flash.gr ότι προέχει η εξασφάλιση της αεροπορικής υπεροχής στον εναέριο χώρο του Λιβάνου, ώστε το οποιοδήποτε αεροσκάφος να βρεθεί σε θέση να προσεγγίσει αεροδρόμιο της χώρας με ασφάλεια, κάτι το οποίο στην παρούσα φάση φέρεται να μπορεί να παρέχει με τα μέσα που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ.
Παράλληλα, ανοικτή είναι η γραμμή της Αθήνας και της Λευκωσίας με τις αρχές του Λιβάνου με στόχο την ενημέρωση και τον συντονισμό της επιχείρησης, ενώ εικόνα για την κατάσταση επί του πεδίου λαμβάνεται και από το γραφείο της Αντιπροσωπείας της Ε.Ε. που λειτουργεί στη Βηρυτό.
Στο ελληνικό δίκτυο πληροφοριών προστίθεται η φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ» που βρίσκεται στην Ερυθρά Θάλασσα στο πλαίσιο της επιχείρησης ΑΣΠΙΔΕΣ», η ελληνική Πυροβολαρχία του αντιαεροπορικού συστήματος PATRIOT που είναι εγκατεστημένη στην Σαουδική Αραβία, αλλά και η φρεγάτα «ΕΛΛΗ», η οποία συμμετέχει στην επιχείρηση «UNIFIL» του ΟΗΕ και πλέει στη θαλάσσια περιοχή εκτός των χωρικών υδάτων του Λιβάνου, με το πλήρωμα να είναι σε ετοιμότητα ώστε να συνδράμει σε επιχειρήσεις εκκένωσης δια θαλάσσης.
Τα σχέδια σε Ισραήλ και Λίβανο
Σύμφωνα με πληροφορίες από την κυβέρνηση υπάρχει έτοιμο, εφόσον απαιτηθεί, σχέδιο εκκένωσης και από το Ισραήλ. Για τους Έλληνες του Ισραήλ το σχέδιο είχε ενεργοποιηθεί μετά τη φονική επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου 2023 και τη σύγκρουση που ακολούθησε στη Λωρίδα της Γάζας.
Για τους Έλληνες του Λιβάνου το σχέδιο επικαιροποιήθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών τον περασμένο Απρίλιο. Η ακριβής καταγραφή των μελών της ελληνικής κοινότητας έχει ολοκληρωθεί. Ο αριθμός των Ελλήνων και των οικογενειών τους, αν παραμένουν στην περιοχή, αλλά και η κατάσταση στην οποία βρίσκονται, επιβεβαιώθηκε εκ νέου, ενώ δημιουργήθηκαν γκρουπ στο WhatsApp ή λίστες για την αποστολή ομαδικών μηνυμάτων μέσω email με στόχο την άμεση και έγκαιρη επικοινωνία.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, πλέον κανένας Έλληνας δεν βρίσκεται στη χώρα της Μέσης Ανατολής ως επισκέπτης, ενώ μέχρι αργά το απόγευμα της Τρίτης, 1η Οκτωβρίου, κανείς από τα 3.500 μέλη της ελληνικής κοινότητας δεν έχει στείλει αίτημα για επαναπατρισμό ή εκκένωση.
«Κλειδί» η Κύπρος
Κομβικός λόγω της γεωστρατηγικής θέσης της είναι ο ρόλος της Κύπρου. Η Λευκωσία έχει ολοκληρώσει το «Σχέδιο Εστία» για τη φιλοξενία ευρωπαίων πολιτών αλλά και πολιτών από τρίτες χώρες, ενώ οι πρώτες πτήσεις από τη Βηρυτό έχουν προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Λάρνακας. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Action 24, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Θεόδορος Γκότσης, αναφέρθηκε στη εμπειρία της Λευκωσίας κάνοντας ειδική αναφορά στις επιχειρήσεις του 2006, όταν σε διάστημα τριών μηνών απεγκλωβίστηκαν 60.000 πολίτες από τον Λίβανο.
Καταδικάζει η Αθήνα
Η ελληνική κυβέρνηση αργά το βράδυ της Τρίτης καταδίκασε έντονα τις επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, πρόκειται για μια σοβαρή κλιμάκωση η οποία αυξάνει την απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια. «Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό του λαού του Ισραήλ και στο δικαίωμά του να ζει με ασφάλεια. Η Ελλάδα επαναβεβαιώνει την έκκλησή της για άμεση αποκλιμάκωση», τονίζει η ελληνική διπλωματία.
Εκφράζοντας την απερίφραστη καταδίκη της, νέα έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός σε όλη την περιοχή απηύθυνε η ΕΕ, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «ο επικίνδυνος κύκλος επιθέσεων και αντιποίνων κινδυνεύει να ξεφύγει από τον έλεγχο».