Μέλισσες: Αυτό το είδος μπορεί να επιβιώσει κάτω από το νερό για μια εβδομάδα!
Είναι γνωστό ότι οι μέλισσες αποτελούν ένα εξαιρετικά προσαρμόσιμο είδος, έχοντας τον τρόπο τους να είναι κάθε φορά «σαν στο σπίτι τους» είτε στην πόλη είτε στην εξοχή. Όμως τώρα οι επιστήμονες ανακάλυψαν τουλάχιστον ένα είδος με ακόμα μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα: μπορεί να επιβιώσει κάτω από το νερό!
Σύμφωνα με επιστήμονες, οι βασίλισσες της κοινής ανατολικής μέλισσας, ένα είδος ευρέως διαδεδομένο στην ανατολική Βόρεια Αμερική, μπορούν να αντέξουν τη βύθιση για έως και μια εβδομάδα όταν βρίσκονται σε χειμερία νάρκη.
Σύμφωνα με τον Guardian, είναι ήδη γνωστό ότι οι βασίλισσες μελισσών τρυπώνουν στο έδαφος για να πέσουν σε χειμερία νάρκη, αλλά τώρα οι ερευνητές λένε ότι το φαινόμενο θα μπορούσε να τις βοηθήσει να επιβιώσουν από τις πλημμύρες.
«Γνωρίζουμε ότι περίπου το ένα τρίτο όλων των ειδών μέλισσας είναι σε παρακμή αυτή τη στιγμή αλλά αυτό δεν συμβαίνει με την κοινή ανατολική μέλισσα», δήλωσε η Δρ. Sabrina Rondeau από το Πανεπιστήμιο του Γκελφ στον Καναδά, προσθέτοντας ότι η ομάδα ήθελε να μάθει εάν η αντοχή στις πλημμύρες θα μπορούσε να παίξει ρόλο στην ανθεκτικότητά τους.
Όλα ξεκίνησαν από ένα ατύχημα στο εργαστήριο
Η Rondeau και ο συν-συγγραφέας της, ο καθηγητής Nigel Raine, έκαναν για πρώτη φορά την ανακάλυψή τους, όταν ένα ατύχημα στο εργαστήριο οδήγησε στο να εισχωρήσει νερό σε δοχεία στα οποία φυλάσσονταν βασίλισσες σε χειμερία νάρκη.
«Μετά από αυτό, φυσικά, η περιέργεια οδήγησε στη διεξαγωγή ενός πλήρους πειράματος με πολλές επαναλήψεις», είπε η Rondeau.
Σε άρθρο τους στο περιοδικό Biology Letters, οι επιστήμονες περιγράφουν ότι πήραν 143 βασίλισσες μελισσών, από το είδος της κοινής ανατολικής μέλισσας, και τοποθέτησαν την καθεμία στον δικό της πλαστικό σωλήνα που περιείχε υγρό φυτικό χώμα. Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν διάτρητα καπάκια στους σωλήνες και διατηρήθηκαν σε μια σκοτεινή μονάδα ψυγείου για μια εβδομάδα.
Αφού έλεγξαν ότι οι μέλισσες ήταν ακόμα ζωντανές, οι ερευνητές κράτησαν 17 σωλήνες για έλεγχο και πρόσθεσαν κρύο νερό στους υπόλοιπους 126. Ενώ η βασίλισσα αφέθηκε να επιπλέει πάνω από το νερό στους μισούς από αυτούς τους σωλήνες, σπρώχτηκε κάτω από το νερό στους υπόλοιπους. Η ομάδα μετέφερε στη συνέχεια τις μέλισσες σε νέους σωλήνες και παρακολούθησε την επιβίωσή τους.
Κι όμως επιβιώνουν
Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν ότι τα ποσοστά επιβίωσης ήταν παρόμοια ανεξάρτητα από τη διάρκεια και τις συνθήκες στις οποίες είχαν υποβληθεί οι βασίλισσες - πράγματι το 81% των βασιλισσών που βυθίστηκαν για μια εβδομάδα, ήταν ακόμα ζωντανές στις οκτώ εβδομάδες. Ωστόσο, οι βασίλισσες με μεγαλύτερο βάρος είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης.
Οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματα είναι ασυνήθιστα δεδομένου ότι τα περισσότερα έντομα δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τη βύθιση στο νερό.
Μεταξύ των μελλοντικών τομέων έρευνας, η ομάδα είπε ότι θα ήταν ενδιαφέρον να διερευνηθούν οι μηχανισμοί που στηρίζουν την ανθεκτικότητα των βασίλισσών στις πλημμύρες – με τις χαμηλές απαιτήσεις τους σε οξυγόνο κατά τη διάρκεια της χειμερίας νάρκης, μεταξύ πιθανών σημαντικών παραγόντων.