Μεγάλη κακοκαιρία προ των πυλών - Στις ζώνες κινδύνου Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Έκτακτες συσκέψεις στην Πολιτική Προστασία - Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία - Οι προβλέψεις για την Αττική.
«Καμπανάκι» κρούουν οι μετεωρολόγοι για την επερχόμενη κακοκαιρία που αναμένεται να πλήξει ολόκληρη τη χώρα το Σαββατοκύριακο, ενώ όπως προανήγγειλε ο Θοδωρής Κολυδάς η ΕΜΥ θα εκδώσει την Παρασκευή έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού.
Το κύμα κακοκαιρίας που φέρνει η «ψυχρή λίμνη» θα επηρεάσει όλη σχεδόν τη χώρα το Σαββατοκύριακο με ισχυρές βροχές και καταιγίδες ενώ πυκνές χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά.
Τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι ισχυροί άνεμοι, οι βροχές και οι καταιγίδες και τα χιόνια στα ορεινά, ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν πως πρόκειται για καιρικά φαινόμενα ικανά να προκαλέσουν προβλήματα και επικίνδυνες καταστάσεις.
Έκτακτες συσκέψεις στην Πολιτική Προστασία
Το πρωί της Παρασκευής αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου στην Πολιτική Προστασία προκειμένου οι μετεωρολόγοι, με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα, να δώσουν τις εκτιμήσεις τους για την ένταση των φαινομένων και τις περιοχές που θα πλήξουν περισσότερο.
Όπως σημειώνει και σε ανάρτησή του ο Διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς, την Παρασκευή θα εκδοθεί και έκτακτο δελτίο από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. «Την Παρασκευή θα υπάρξουν εγκυρότερα δεδομένα και θα μπορέσουμε να εκδώσουμε σχετικό έκτακτο δελτίο με καλύτερη χρονική και χωρική ακρίβεια» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Μάλιστα δεν αποκλείεται να δοθεί και ονομασία στην κακοκαιρία και σε αυτή την περίπτωση μετά τον «Alexandro» σειρά έχει το όνομα «Bora».
Αύριο και μετά στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου αναμένεται να γίνουν συσκέψεις στην Πολιτική Προστασία για τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων ενώ θα αποφασιστεί αν και σε ποιες περιοχές θα σταλεί προειδοποιητικό μήνυμα από το 112.
Παράλληλα θα αποφασιστεί αν θα χρειαστεί να ληφθούν και κάποια έκτακτα μέτρα σε συγκεκριμένες περιοχές.
Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία
Σύμφωνα με τον έμπειρο μετεωρολόγο Δημήτρη Ζιακόπουλο, βαρομετρικό χαμηλό στην κεντρική Ευρώπη, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας, κινείται προς την κεντρική Μεσόγειο. Με την κίνησή του αυτή, οι άνεμοι στην περιοχή μας θα στραφούν σε Ν-ΝΑ με ένταση 4 με 5 μποφόρ και τις απογευματινές – βραδινές ώρες της Παρασκευής στη Δ-ΒΔ Ελλάδα θα εκδηλωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες.
Τη νύχτα προς το Σάββατο τοπικές βροχές αναμένονται στη Β. Ελλάδα και τις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές της χώρας. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, τουλάχιστον ως προς τις μέγιστες τιμές της.
Την ίδια ώρα, η πρόγνωση των μετεωρολόγων κάνει λόγο για μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας τα επόμενα 24ωρα (4-6 βαθμούς), ενώ όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο Γιώργος Τσατραφύλλιας, μεγάλα ύψη βροχής θα πέσουν στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, το Αιγαίο και τη δυτική Ελλάδα.
Από εκεί και πέρα, ο γνωστός μετεωρολόγος αναφέρει ότι η κακοκαιρία αναμένεται να χτυπήσει την Αττική από το μεσημέρι του Σαββάτου (30/11), ενώ υπάρχουν ενδείξεις για ισχυρή καταιγίδα και το πρωί της Κυριακής (01/12).
Η ανάρτηση του Γιώργου Τσατραφύλλια:
«Ισχυρές καταιγίδες - μεγάλα ύψη βροχής - Κίνδυνος για πλημμυρικά επεισόδια.
Το βαρομετρικό χαμηλό που θα σχηματιστεί αύριο στο Ιόνιο θα επηρεάσει το επόμενο τριήμερο τη χώρα μας με αρκετά φαινόμενα.
Συγκεκριμένα προβλέπονται ισχυρές καταιγίδες και αξιόλογα ύψη βροχής σε:
- κεντρική Μακεδονία (κυρίως Θεσσαλονίκη - Χαλκιδική - Πιερία - Ημαθία) από το Σάββατο το μεσημέρι
- Θεσσαλία (κυρίως Λάρισα) - από αργά το απόγευμα του Σαββάτου
- Αιγαίο (κυρίως ανατολικό και βόρειο) - Κυριακή από το πρωί
- δυτική Ελλάδα (κυρίως βόρειο Ιόνιο, Ήπειρος) από Παρασκευή βράδυ
Φρέσκο χιόνι θα πέσει στα χιονοδρομικά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας (κυρίως Κυριακή ξημερώματα)
- θυελλώδεις άνεμοι (βοριάδες και νοτιάδες)
- πτώση θερμοκρασίας 4-6 βαθμοί
ΑΤΤΙΚΗ: Σάββατο μεσημέρι - Κυριακή πρωί ενδείξεις για ισχυρή καταιγίδα.
Υ.Γ.: Τα στοιχεία θα επικαιροποιούνται».
Οι προβλέψεις για την Αττική
Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει για την ώρα ο καιρός στην Αττική, με τους μετεωρολόγους να μην έχουν ακόμα καταλήξει πόσο έντονα θα είναι τα φαινόμενα.
Το ένα από τα δύο βασικά προγνωστικά μοντέλα, δίνει πολύ μεγάλα ύψη βροχής γεγονός που προβληματίζει ενώ το άλλο προγνωστικό μοντέλο δεν δείχνει επικίνδυνα φαινόμενα.
Σύμφωνα με τον Δημήτρη Ζιακόπουλο στην Αττική αυτή τη στιγμή (βράδυ Πέμπτης) το επίπεδο συναγερμού φαίνεται να είναι κατά 60% στο 2 (κίτρινο) και κατά 40% στο 3 (πορτοκαλί). «Πιστεύω ότι ως το πρωί του Σαββάτου η εικόνα θα γίνει πιο καθαρή» αναφέρει χαρακτηριστικά