Μάταλα: Η παραλία σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής που έγινε σίριαλ
Η χώρα μας είναι γεμάτη από παραλίες. Κάποιες από αυτές συγκαταλέγονται στις ωραιότερες του κόσμου. Η παραλία σύμβολο όμως όχι απλά για ένα νησί αλλά για μια ολόκληρη εποχή είναι τα Μάταλα στην Κρήτη.
Στα Μάταλα κατά τη δεκαετία του 1960 βρήκαν καταφύγιο χίπις από ολόκληρο τον κόσμο και η φήμη της παραλίας ταξίδεψε κυριολεκτικά σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η ιστορία της παραλίας στα Μάταλα
Η παραλία των Ματάλων κατοικούνταν από την αρχαιότητα ενώ έγινε διάσημη σαν τόπος παραμονής των χίπηδων τις δεκαετίες 1960 και 1970. Το χωριό προηγουμένως ήταν ψαροχώρι, ενώ σήμερα ζει κυρίως από τον τουρισμό. Στην απόκρημνη ακτή του χωριού υπάρχουν τεχνητές σπηλιές (και υποβρύχια σπήλαια), λαξευμένα στα βράχια. Λέγεται ότι ήταν ρωμαϊκοί τάφοι. Μερικές σπηλιές έχουν δωμάτια με παράθυρα και πέτρινα κρεβάτια που δείχνει ότι κάποτε χρησιμοποιήθηκαν και σαν κατοικίες.
Οι σπηλιές παρέμειναν άδειες για χιλιάδες χρόνια μέχρι την δεκαετία του ’60 μέχρι που περιπλανώμενοι χίπηδες τις ανακάλυψαν και τις κατοίκησαν. Τα παιδιά των λουλουδιών ή χίπηδες έγιναν διάσημοι σε όλο τον πλανήτη με το φυσικό τρόπο ζωής που πρότειναν στη τότε αναπτυσσόμενη περίοδο. Σιγά-Σιγά τα Μάταλα άρχισαν να γίνονται διάσημα παγκοσμίως προσελκύοντας στο εσωτερικό των σπηλιών τους, προσωπικότητες διεθνούς εμβέλειας. Η Τζάνις Τζόπλιν, ο Μπομπ Ντίλαν και πολλοί άλλοι αστέρες της εποχής, βρέθηκαν να ζουν έστω και για λίγο σε κρητικό έδαφος, το οποίο μάλιστα τους τροφοδότησε με έμπνευση για να συνθέσουν τραγούδια.
Όλοι έχουμε δει την ελληνική ταινία με τη Ρένα Βλαχοπούλου «η μάνα μου η χίπισσα».
Την περίοδο της Χούντας εκδιώχθηκαν προσωρινά οι χίπηδες με παρέμβαση της εκκλησίας, ενώ οι σπηλιές έκλεισαν οριστικά το 1977. Σήμερα είναι επισκέψιμες και ελεγχόμενες από το Δήμο Φαιστού. Τα τελευταία χρόνια γίνονται φεστιβάλ κάθε χρόνο τον Ιούνιο, με δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες, με την πολυχρωμία και τις μουσικές να νοσταλγούν την όμορφη εποχή των χίπις.
Στην πλατεία του χωριού υπάρχουν μια ελιά 600 χρονών που μεταφέρθηκε εκεί. Σ’αυτό το ξερό δένδρο ο καλλιτέχνης Δημήτρης Στεφανάκης σκάλισε τους θεούς Δία, Ποσειδώνα, Ερμή και Διόνυσο.
Η τηλεοπτική σειρά
Στη δεκαετία του 60 και στα γεγονότα εκείνης της εποχής αναφέρεται και η σειρά της ΕΡΤ που κυριολεκτικά σαρώνει σε τηλεθέαση με τίτλο «Η Παραλία».
Δείτε το βίντεο μας του Up Stories και μάθετε την ιστορία της πιο διάσημης παραλίας της Ελλάδας τις δεκαετίες 60 - 70 που σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή.