Δείτε που βρίσκεται ο υψηλότερος μονόλιθος της Μεσογείου στο Αιγαίο
Πολλοί τον ονομάζουν απλά Βράχο ή Κάλαμο, ένας επιβλητικός ασβεστολιθικός μονόλιθος που η κατάκτησή του θεωρείτε πρόκληση για αρκετούς αναρριχητές
Φωλιασμένο στην καρδιά του Αιγαίου, με τους ανέμους να μαστίζουν τους περισσότερους μήνες το άγριο έδαφός του, βρίσκεται ένα υπέροχο νησί που κατέχει μια “πρωτιά” που δεν συναπαντιέται σε κανένα άλλο ελληνικό νησί…
Ο λόγος για την πανέμορφη Ανάφη, η οποία, μαζί με τη Σαντορίνη αποτελούν το νοτιότερο σημείο των Κυκλάδων. Με ένα ιδιαίτερο τριγωνικό σχήμα και με καταγάλανες αμμουδερές παραλίες, γίνεται αμέσως αγαπητή στον επισκέπτη από την πρώτη στιγμή που θα βρεθεί στο έδαφός της.
Όμως η Ανάφη έχει γίνει γνωστή για έναν ιδιαίτερο και πολύ “απότομο” λόγο. Ο τεράστιος μονόλιθος που τοποθετείται στο ανατολικό της άκρο, με ύψος στα 461 μέτρα, ξεπερνάει σε ύψος αυτόν του Γιβραλτάρ, ο οποίος λανθασμένα εθεωρείτο ως τώρα ο ψηλότερος της Μεσογείου. Πολλοί λοιπόν ήταν αυτοί που θεωρούσαν ότι ο Κάλαμος ήταν ο δεύτερος ψηλότερος βράχος της Μεσογείου, όμως τα νούμερα μας λένε άλλα. Το καταγεγραμμένο μέγιστο ύψος του βράχου του Γιβραλτάρ μέσα από το Wikipedia είναι 425 μέτρα. Ίσως λοιπόν θα έπρεπε να διορθωθεί το λάθος και να μπουν στη διεθνή βιβλιογραφία τα σωστά νούμερα, απονέμοντας την πρωτιά στον Κάλαμο, το στολίδι του νησιού μα και ολόκληρης της Ελλάδας…
Δείτε το βίντεο του Travel Inspiration:
Πολλοί τον ονομάζουν απλά Βράχο ή Κάλαμο, ένας επιβλητικός ασβεστολιθικός μονόλιθος που η “κατάκτησή” του θεωρείτε πρόκληση για αρκετούς αναρριχητές και όχι μόνο. Μάλιστα ο Γάλλος περιηγητής και βοτανολόγος του 18ου αιώνα Ζοζέφ Πιτόν ντε Τουρνεφόρ τον αποκαλεί τον πιο τρομακτικό βράχο του κόσμου…
Στο ψηλότερο σημείο του, που φτάνει τα 461 μέτρα, βρίσκεται η παλαιά Μονή της Παναγίας της Καλαμιώτισσας, ένας μονόχωρος ναός με τρούλο που περιβάλλεται από λιγοστά κελλιά και χτίστηκε το 1715 πλάι στα ερείπια μεσαιωνικού οχυρού.
Η σύνδεση του βράχου με το υπόλοιπο νησί πραγματοποιείται από ένα καλοχαραγμένο μονοπάτι που ξεκινάει από τη Μονή Ζωοδόχου Πηγής, απότομο σε αρκετά σημεία αλλά αρκετά ασφαλές μιας και έχουν τοποθετηθεί κάγκελα στα σημεία αυτά. Με αρκετή υπομονή και εννοείτε εφοδιασμένοι με άφθονο νερό, όσοι θελήσουν να ανέβουν στον Βράχο, θα διανύσουν μια απόσταση περίπου μιας ώρας από τη μια Μονή ως την άλλη, όμως πιστέψτε με, η θέα θα τους αποζημιώσει και με το παραπάνω για τον κόπο τους.
Ο Βράχος έχει συμπεριληφθεί στο πανευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, καθώς εκτός από τα σπάνια είδη χλωρίδας, παρουσιάζει εντυπωσιακά γεωμορφολογικά στοιχεία όπως το Δρακοντόσπηλο, ένα ενδιαφέρον σπήλαιο με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, δύσκολα προσβάσιμο, με στόμιο του ξεπερνά σε ύψος τα 10 μέτρα.
Εάν λοιπόν βρεθείτε στην Ανάφη, μην παραλείψετε μια βόλτα στον πιο απότομο βράχο της Ελλάδας. Εάν θέλετε, κάντε τη διαδρομή απογευματινή ώρα για να απολαύσετε το πιο εντυπωσιακό ηλιοβασίλεμα του Αιγαίου. Και μην τολμήσετε να γυρίσετε μετά. Μια διανυκτέρευση στον Βράχο θα είναι η καλύτερη στιγμή του ταξιδιού σας αφού θα σας αποζημιώσει με την πιο ξεχωριστή ανατολή που θα έχετε δει στη ζωή σας…
Το υπέροχο ελληνικό νησί για ήρεμες διακοπές
Ανατολικά της Σαντορίνης, σχεδόν ανέπαφο από τον χρόνο, βρίσκεται ένα μικρό νησί ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με βαθυπράσινα νερά, χρυσαφένιες αμμουδιές και μια κατάλευκη Χώρα, που ενδείκνυται για όλους όσους επιθυμούν ήρεμες διακοπές σε ένα φιλόξενο περιβάλλον.
Ο λόγος για την Ανάφη, το νησί που έγινε γνωστό σε όλους τους Αθηναίους για την ξεχωριστή του ομορφιά, χωρίς ωστόσο, πολλοί από αυτούς να το έχουν επισκεφτεί. Αρκεί που έχουν βρεθεί στο μικρό στολίδι του κέντρου, τα “Αναφιώτικα” και έχουν απολαύσει το καφεδάκι τους στα σκαλοπάτια και έχουν περπατήσει τα στενά σοκάκια της περιοχής, η οποία στην πραγματικότητα αποτελεί μια μικρογραφία της Ανάφης.
Εκεί λοιπόν που οι Κυκλάδες τείνουν να συναντήσουν τα Δωδεκάνησα και η θάλασσα φορτώνει με τον παραμικρό αέρα, μπορούμε αμέσως να κατανοήσουμε τον λόγο που η Ανάφη θεωρούνταν η πατρίδα του Αιόλου, του θεού των ανέμων που προσέφερε στον Οδυσσέα τους ασκούς με τους ανέμους.
Ωστόσο, υπάρχει και μια δεύτερη εκδοχή σύμφωνα με τη μυθολογία, στην οποία η Ανάφη οφείλει το όνομά της στο γεγονός ότι αναδύθηκε (ή αναφάνηκε) μέσα από τα νερά του Αιγαίου, έπειτα από επιθυμία του Απόλλωνα, ώστε να προσφέρει καταφύγιο στους ταλαιπωρημένους από την καταιγίδα Αργοναύτες.
Αυτοί με τη σειρά τους έκτισαν, προς τιμή του, τον ναό του Απόλλωνα Αστεάλτα κοντά στο μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, όπου κάθε χρόνο τιμούσαν τον θεό μέσα από μια γιορτή η οποία ονομαζόταν «Υακίνθεια».
Περπατώντας κανείς στην πανέμορφη και ολόλευκη Χώρα της Ανάφης με τα πλακόστρωτα σοκάκια, η οποία είναι και ο κυριότερος οικισμός της, μπορεί να παρατηρήσει από ψηλά το νησί από άκρη σε άκρη μα και τη γύρω θαλάσσια περιοχή. Τα 260 μέτρα υψόμετρο άλλωστε, της δίνουν αυτήν τη δυνατότητα, αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως το Βενετσιάνικο κάστρο της στο ψηλότερο σημείο της Χώρας, ήταν παρατηρητήριο προς το Κρητικό πέλαγος.
Εκεί, λειτουργούν διάφορες υπηρεσίες και επιχειρήσεις, περιφερειακό ιατρείο, σχολείο, καταλύματα και πάρα πολλά παραδοσιακά εστιατόρια και συμπαθητικά μπαράκια.
Ανεβαίνοντας λοιπόν τα πεντακάθαρα, γραφικά σοκάκια της, περνώντας μέσα από μικρές πλατείες, εκκλησιές, ασπρισμένες αυλές και επίπεδα χαμηλά σπιτάκια, θα καταλήξει στα ερείπια του κάστρου και στην πανέμορφη εκκλησιά του Αγίου Γεωργίου.
Οι παραλίες της τώρα, κυρίως αυτές που βρίσκονται στη νότια πλευρά της είναι απάνεμες, αμμουδερές και αρκετά δημοφιλείς. Κλεισίδι, Κατσούνι, Φλαμουρού, Καταλιμάτσα (Αρχαίο Λιμάνι), Μικρός και Μεγάλος Ρούκουνας, Μέγας Ποταμός, Άγιοι Ανάργυροι και Μοναστήρι είναι όλες μια προς μια, ενώ μπορεί κανείς να τις προσεγγίσει είτε με καραβάκι είτε με το λεωφορείο. Στη βόρεια πλευρά του νησιού ωστόσο, οι παραλίες είναι κυρίως πετρώδεις και πιο ήσυχες. Εάν λοιπόν κάτι χαρακτηρίζει την Ανάφη πέρα από την ατόφια ομορφιά της, αυτό θα μπορούσε να είναι μονάχα η απλότητά, η μοναχικότητα, μα και η σπάνια νησιώτικη φιλοξενία των ντόπιων της, κάνοντας την αξέχαστη σε όλους όσους θα την επισκεφτούν.