Μαρούλι: Αυτό είναι το superfood του μέλλοντος λένε Ισραηλινοί ερευνητές
Το μαρούλι του μέλλοντος θα είναι πιο θρεπτικό και θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της πείνας, λένε Ισραηλινοί ερευνητές.

Το μαρούλι είναι ένα από τα λίγα λαχανικά με χαμηλό διατροφικό περιεχόμενο, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει, σύμφωνα με Ισραηλινούς ερευνητές.
Όπως διαβάζουμε στο thecooldown.com οι επιστήμονες από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ δημιούργησαν ένα λαχανικό με υψηλότερα επίπεδα βιταμινών και αντιοξειδωτικών. Συνδυάζοντας τροποποιήσεις σε διάφορα βιοχημικά μονοπάτια, κατάφεραν να αυξήσουν τις συγκεντρώσεις πολλών βιταμινών και ιχνοστοιχείων ταυτόχρονα.
Τεχνολογία CRISPR: Ο καθοριστικός παράγοντας για το super μαρούλι
Ο Καθηγητής Αλεξάντερ Βάινσταϊν και η ομάδα του χρησιμοποίησαν την τεχνολογία CRISPR, η οποία επιτρέπει την τροποποίηση γονιδίων κατά παραγγελία. «Ανοίγοντας» και «κλείνοντας» συγκεκριμένα γονίδια του μαρουλιού, κατάφεραν να αλλάξουν τη σύνθεση των παραγόμενων ουσιών και να δημιουργήσουν έναν νέο τύπο που είναι διατροφικά ανώτερος από τα συμβατικά.
Η τεχνολογία CRISPR διαφέρει από την τεχνολογία των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (GMOs), καθώς δεν περιλαμβάνει τη μεταφορά γονιδίων από άλλους οργανισμούς, κάτι που την καθιστά πιο οικονομική και ασφαλέστερη.
Σε πρώτη φάση, οι ερευνητές κατάφεραν να βελτιώσουν την περιεκτικότητα σε βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ), ζεαξανθίνη και βήτα-καροτένιο (προβιταμίνη Α), χωρίς να επηρεαστούν άλλες παράμετροι της καλλιέργειας.
Αυξημένη διατροφική αξία, μειωμένες εκπομπές ρύπων
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παραπάνω συστατικά υπάρχουν σε διατροφικά συμπληρώματα και, από αυτή την άποψη, το μαρούλι μπορεί να γίνει το superfood του μέλλοντος.
Πριν από αυτό, όμως, η επιτυχία των ερευνητών μπορεί να δώσει τη δυνατότητα καλλιέργειας μαρουλιού σε περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα σίτισης, αφού με λιγότερη παραγωγή μπορούν να προκύψουν πιο θρεπτικά φυτά.
Τέλος, η καινοτομία αυτή μπορεί να αποδειχθεί σημαντική για τη μείωση κατά 75% της παραγωγής αερίων του θερμοκηπίου, της καλλιεργήσιμης γης και της μόλυνσης του νερού, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Γέιλ.