Αντί για τους ωκεανούς, εργοστάσια θα καθαρίζουν την ατμόσφαιρα από διοξείδιο του άνθρακα στο μέλλον
Πιλοτικά εργοστάσια στη Σιγκαπούρη και στο Λος Άντζελες οδηγούν την καινοτομία στην απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα.

Οι ωκεανοί είναι οι μεγαλύτερες δεξαμενές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στον πλανήτη, καθώς απορροφούν το ¼ των ανθρωπογενών εκπομπών. Μια νέα εταιρεία, ωστόσο, η Equatic, ανακοίνωσε ότι αναπτύσσει μια νέα τεχνολογία για σχεδόν 100.000 φορές ταχύτερη απορρόφηση του αερίου που προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Η τεχνολογία της Equatic
Οι επιστήμονες της εταιρείας σχεδιάζουν το πρώτο βιομηχανικής κλίμακας εργοστάσιο που βασίζεται στην ηλεκτρόλυση. Σύμφωνα με τη διαδικασία τους, το ηλεκτρικό ρεύμα χωρίζει το θαλασσινό νερό σε υδρογόνο και οξυγόνο και παράγει δύο υγρά: ένα οξύ και μία βάση. Το διοξείδιο του άνθρακα παγιδεύεται στο νερό με την ίδια διαδικασία που δημιουργούνται τα όστρακα των θαλάσσιων οργανισμών. Παράλληλα, προκύπτει μια αλκαλική λάσπη που μπορεί να απορροφήσει CO2 κατευθείαν από την ατμόσφαιρα, χρησιμοποιώντας μια στήλη ψύξης.
Ενεργειακά και οικονομικά πλεονεκτήματα
Τα θετικά της μεθόδου δεν τελειώνουν εδώ, καθώς από τη διαδικασία παράγεται καθαρό υδρογόνο, το οποίο μπορεί να ανακυκλωθεί ώστε να προκύψει μέρος της ενέργειας για την ηλεκτρόλυση ή να διατεθεί για εμπορικούς σκοπούς. Ήδη, εταιρείες όπως η Boeing έχουν υπογράψει συμβόλαια με την Equatic για την προμήθεια υδρογόνου.
Προς το παρόν, η εταιρεία έχει δύο πιλοτικά εργοστάσια στο Λος Άντζελες και τη Σιγκαπούρη. Η τρίτη εγκατάσταση, η οποία είναι υπό ανάπτυξη στη Σιγκαπούρη, θα μπορεί να απορροφά 4.000 τόνους CO2 ετησίως. Το εργοστάσιο θα λειτουργήσει το 2026, σε συνεργασία με τη Deep Sky, μια καναδική εταιρεία που αναπτύσσει περιβαλλοντικά project.
Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά της διαδικασίας, σήμερα η δέσμευση ενός τόνου CO2 κοστίζει πάνω από 230 δολάρια, με εκτιμήσεις να θέτουν αυτό το κόστος στα 540 μέχρι το 2050. Με την τεχνολογία της Equatic, ωστόσο, το κόστος μπορεί να κατέβει κάτω από τα 100 δολάρια ανά τόνο, κάτι που θα βοηθήσει στη διάδοση της τεχνολογίας. Όπως διαβάζουμε στο thebrighterside.news, οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι ότι με αυτή την τεχνολογία θα είναι δυνατή η δέσμευση εκατοντάδων εκατομμυρίων τόνων από εργοστάσια σε όλο τον κόσμο.
Περιβαλλοντικές ανησυχίες και προοπτικές
Προς το παρόν, υπάρχουν ενστάσεις σχετικά με την επίδραση τέτοιων τεχνολογιών στη θαλάσσια ζωή, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι οι μικροσκοπικοί οργανισμοί θα οδηγούνται στις δεξαμενές της ηλεκτρόλυσης, και αυτό θα έχει σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Ωστόσο, στο εργοστάσιο της Σιγκαπούρης χρησιμοποιούνται ήδη φίλτρα για αυτόν τον λόγο.
Ουσιαστικά, το πιο πιεστικό πρόβλημα είναι το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για την ηλεκτρόλυση, δεδομένου ότι σε πολλές χώρες δεν χρησιμοποιούνται ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά ορυκτά καύσιμα και πυρηνική ενέργεια. Καθώς όμως οι απαιτήσεις για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μεγαλώνουν, θεωρείται βέβαιο ότι η ανάπτυξη λύσεων όπως η ηλεκτρόλυση θα αποδώσει καρπούς στο μέλλον.