Μαρινάκης: Ανοιχτή η πόρτα του πρωθυπουργού - Για «ψίχουλα» μιλούν οι αγρότες
«Η πόρτα του πρωθυπουργού είναι ανοιχτή για διάλογο με τους αγρότες. Περιμένουμε να υποβληθεί αίτημα κι εδώ είμαστε να βοηθήσουμε». Αυτό τόνισε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης αναφορικά με τις κινητοποιήσεις γεωργών και κτηνοτρόφων, οι οποίες αναμένεται να κλιμακωθούν τις επόμενες ημέρες, με αποκλεισμούς εθνικών οδών, όπως αποφασίστηκε στην πανελλαδική σύσκεψη της Νίκαιας.
« (…) Μπορώ να χωρίσω σε τρεις κατηγορίες τα αιτήματα των αγροτών, σε αυτό για το αυξημένο κόστος παραγωγής, τα δημοσιονομικού κόστους αιτήματα με βασικότερα το ρεύμα, το πετρέλαιο. (…) Ξέρετε, δεν ανεβήκαμε σε τρακτέρ, αλλά προσπαθήσαμε αυτούς οι οποίοι είναι σε τρακτέρ στα χωράφια σε όλη την Ελλάδα, τους αγρότες κτηνοτρόφους, να τους σεβαστούμε γιατί κάνουν μια πολύ σκληρή και πολύ σημαντική δουλειά. Και κάναμε μια σειρά από παρεμβάσεις: μειώσεις φόρων για τα λιπάσματα, για τις ζωοτροφές, της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Και τώρα νομίζω ότι οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη Βουλή έχουν μεγάλη σημασία. Δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά είναι ανακοινώσεις οι οποίες είναι κοστολογημένες, θα εφαρμοστούν και θεωρώ ότι είναι σημαντικές», ανέφερε ο Παύλος Μαρινάκης στην ΕΡΤ.
Για το τι θα πράξει η κυβέρνηση αν συνεχίσουν οι αγρότες τις κινητοποιήσεις τους και κλείσουν οι δρόμοι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: « (…)Είναι πολύ μεγαλύτερο το ζήτημα. Αν ήταν μόνο ελληνικό ζήτημα θα πήγαιναν μόνο οι Έλληνες αγρότες στους δρόμους. Είναι ένα πανευρωπαϊκό ζήτημα. Εδώ δεν διαμαρτύρονταν για την πράσινη μετάβαση τόσο πολύ. Διαμαρτύρονται και για τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις και για τις εκτάσεις αγρανάπαυσης. Γιατί αυτές οι εκτάσεις είναι σημαντικές εκτάσεις προς καλλιέργεια και κατ’ επέκταση εκτάσεις για τις οποίες θα πάρουν αποζημίωση κάποιοι άλλοι. Περιμένουμε να υποβληθεί προφανώς ένα συγκεκριμένο αίτημα για θεσμική συνάντηση με εκπροσώπους επαγγελματιών και μάλιστα ενός κλάδου ο οποίος είναι μια από τις πιο βαριές βιομηχανίες της χώρας μας, μια συγκεκριμένη συνάντηση με συγκεκριμένο αντικείμενο (…)».
Υπογράμμισε δε ότι «ο πρωθυπουργός δεν έχει ποτέ, ούτε είχε ποτέ αντίρρηση να συνομιλεί με τους πολίτες, να συνομιλεί με τους εκπροσώπους. Αυτή τη στιγμή προφανώς περιμένουμε να υποβληθεί ένα συγκεκριμένο αίτημα με συγκεκριμένα αιτήματα, τα οποία θα το συνοδεύουν και εδώ είμαστε να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο την κατάσταση». «Τα δημοσιονομικά δεδομένα είναι αυτά τα οποία είναι και τα οποία δεν αλλάζουν, όσο κι αν κάποιοι πιστεύουν ότι τα χρήματα φυτρώνουν, δεν φυτρώνουν. Και το πληρώσαμε πολύ ακριβά αυτό τα τελευταία χρόνια», συμπλήρωσε.
«Τα 50 μπλόκα θα γίνουν πολύ περισσότερα»
Την ίδια ώρα, ανυποχώρητοι δηλώνουν οι αγρότες και δείχνουν αποφασισμένοι να μην κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω. «Σήμερα στη Νίκαια έγινε η πιο μαζική σύσκεψη αγροτών-παραγωγών, πανελλαδικά. Δεν έχουμε ξαναζήσει τέτοιο πράγμα», δήλωσε στο Action 24 ο πρόεδρος Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας.
«Τις επόμενες ημέρες, τα 50 μπλόκα θα γίνουν πολύ περισσότερα. Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού δεν μας καλύπτουν, τις έχουμε χαρακτηρίσει ως "ψίχουλα". Είναι σημαντικό ότι αποφασίσαμε όλοι μαζί να προχωρήσουμε ενωμένοι, σαν μια γροθιά διεκδικώντας την επιβίωσή μας», σημείωσε ο κ. Μαρούδας.
Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη
Μετά τη σύσκεψη στη Λάρισα, αποφασίστηκε να κλείνουν την ίδια ώρα, για δύο ώρες την ημέρα, τις εθνικές οδούς, να πραγματοποιούν μπλόκα, συλλαλητήρια και μηχανοκίνητες πορείες στις μεγάλες πόλεις, ενώ έδωσαν διορία μίας εβδομάδας στην κυβέρνηση να πραγματοποιήσει τα αιτήματά τους.
Σε διαφορετική περίπτωση, θα κατέβουν με τα τρακτέρ τους στην Αθήνα.
Οι αγρότες προτάσσουν έξι αιτήματα, τα οποία είναι κοινά για όλους και θεωρούν κρίσιμη την ικανοποίησή τους. Ειδικότερα ζητούν:
- Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο.
- 7 λεπτά η κιλοβατώρα το ρεύμα.
- Επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές.
- Να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ και να διαπραγματευτεί ξανά.
- Αποζημιώσεις στο 100% και αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα.
- Όχι στις παράνομες ελληνοποιήσεις.
Τα επί μέρους αιτήματα των αγροτών της Θεσσαλίας που αφορούν την αποκατάσταση των καταστροφών από τον Daniel θα παρατεθούν σε παράρτημα των βασικών τους αιτημάτων.