Αγρότες: Στάση αναμονής από την κυβέρνηση - Σε ειδικό ρόλο Βορίδης, Μπρατάκος
Οι αγροτικές ιαχές που ακούστηκαν από τη Νίκαια της Λάρισας, βάζουν την κυβέρνηση στη θέση, όσο προσεκτικά μέτρησε τα μέτρα που έδωσε ως στήριξη στους αγρότες με άλλο τόσο λεπτούς χειρισμούς να αντιμετωπίσει τη νέα φάση που μπαίνουν οι κινητοποιήσεις καθώς ακουμπάνε στην κόκκινη γραμμή που έχει χαράξει.
Την ειδική αποστολή για να μικρύνει η απόσταση που χωρίζει τους αγρότες από το τραπέζι του διαλόγου, είτε αυτό στηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, είτε σε ένα από τα μπλόκα, έχει αναλάβει ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης.
Σε ανοιχτή γραμμή με τον εξ’απορρήτων του Κυριάκου Μητσοτάκη, Γιάννη Μπρατάκο, ο κ. Βορίδης καλείται να αξιοποιήσει γνωριμίες αλλά και επαφές στον αγροτικό κόσμο που απέκτησε κατά την προϋπηρεσία του στην Πλατεία Βάθη, αλλά και το αποτελεσματικότερο προφίλ στις διαπραγματεύσεις.
Πάντως μετά τις ανακοινώσεις για κλιμάκωση το μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου για διάλογο περιείχε και την υπενθύμιση για τον απαράβατο όρο να μην κλείσουν οι δρόμοι.
Παρά τους χαμηλούς τόνους που τηρούνται είναι σαφές ότι υπάρχει σχέδιο για παραμείνει ελεγχόμενη η κατάσταση, χωρίς να δυναμιτιστεί το κλίμα. Μάλιστα από την κυβέρνηση έδειξαν εμμέσως στους διαμαρτυρόμενους, που ζεσταίνουν μηχανές ακόμη και για την Ηρώδου Αττικού, το ρίσκο να χάσουν οι κινητοποιήσεις τη στήριξη της κοινωνίας: «κανείς δεν ωφελείται από τη διατάραξη της κοινωνικής, οικονομικής και εμπορικής ζωής της χώρας, από αποφάσεις που δεν εξυπηρετούν ούτε τους ίδιους τους αγρότες», έλεγαν κυβερνητικές πηγές.
Στο ίδιο μήνυμα υπήρχαν και οι απαντήσεις στα αιτήματα των αγροτών με τις οποίες η Ηρώδου Αττικού παρουσίαζε ότι δεν είχε μείνει με σταυρωμένα τα χέρια πολύ πριν από τις κινητοποιήσεις.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως μετά τις κόρνες των τρακτέρ που ήχησαν από το πανελλαδικό συντονιστικό, χτύπησε ένα ανάλογο καμπανάκι προς την πλευρά των αγροτών,: «Αυτή η δίκαιη κατανομή του πλούτου που δημιουργείται από την ελληνική οικονομία είναι απαραίτητη προϋπόθεση διατήρησης της κοινωνικής συνοχής και βέβαια μίας αίσθησης μεταξύ των διαφορετικών κοινωνικών ομάδων ότι τελικά η κυβέρνηση με δίκαιο τρόπο διαχειρίζεται διαφορετικά αιτήματα διότι δεν μπορεί κάποιος να πει ότι τα δίνει όλα σε κάποιους οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη ισχύ αλλά να ξεχάσει κάποιος οι οποίοι μπορεί να μην έχουν τη δύναμη να διαδηλώνουν είτε γιατί είναι περισσότεροι είτε γιατί πολύ απλά δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα να προκαλέσουν το ενδιαφέρον των μέσων μαζικής ενημέρωσης», ήταν τα λόγια που χρησιμοποίησε ο Πρωθυπουργός στη συζήτηση στο ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο.
Στην κυβέρνηση πάντως έχουν σταθερά στραμμένες τις κεραίες τους στην κατάσταση στα αγροτικά μπλόκα. Είναι ξεκάθαρο ότι πλέον δεν διακινδυνεύουν μια πρόβλεψη για την εξέλιξη που θα έχουν. Ταυτόχρονα όμως, όπως λένε συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν καταστεί σαφή τα όρια για τις ενισχύσεις που μπορούν να δοθούν αλλά και την ανοχή που μπορεί να δείξει η κυβέρνηση στον τρόπο διαμαρτυρίας των αγροτών.
Αυτή η ιδιότυπη στάση αναμονής που τηρούν είναι σαφές ότι θέλει να δώσει τον χρόνο στους αγρότες για να οργανώσουν καλύτερα και την ενιαία εκπροσώπηση τους, που από την πρώτη στιγμή αποτελεί μια από τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να γίνει ένας ουσιαστικός διάλογος. Σε αυτόν τον διάλογο είναι σαφές ότι στην κορυφή της κυβερνητικής ομάδας θα βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κατά την κυβέρνηση αφού λυθεί το ζήτημα της εκπροσώπησης των αγροτών θα πρέπει να υπάρξει και μια καλύτερη ομαδοποίηση των αιτημάτων που βάζουν στο τραπέζι καθώς σύμφωνα συνομιλητές του Πρωθυπουργού είναι «πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως εριμμένοι».
Ένα από τα ζητήματα πάντως που η Ηρώδου Αττικού εμφανίζετια έτοιμη να συζητήσει αφορά στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, με φόντο τις προτάσεις για βελτίωση που έχει ήδη καταθέσει στην Κομισιόν. Με αυτές τις προϋποθέσεις τα ίδια πρόσωπα θεωρούσαν ότι θα ήταν εφικτή μια συνάντηση τα επόμενα 24ωρα, ενδεχομένως μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.