Μανώλης Ρακιντζής: Ο μουσικός που αγκάλιασε ο Σταύρος Ξαρχάκος μιλά στο flash.gr - «Τι έγινε τώρα;»
Ο μουσικός που κατάφερε να συγκινήσει τον Σταύρο Ξαρχάκο μιλά στο flash.gr και αποκαλύπτει τι εκτυλίχθηκε επί της οδού Πανεπιστημίου.
Μία ξεχωριστή στιγμή σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας (11/11) με τον Σταύρο Ξαρχάκο να συγκινείται και να παίρνει αγκαλιά έναν μουσικό που έπαιζε κιθάρα στον δρόμο και τραγουδούσε το θρυλικό άσμα «Ήτανε μια φορά».
Το βίντεο από την ξαφνική αυτή συνάντηση και τη «στιγμή» που μοιράστηκαν ο σπουδαίος συνθέτης με τον μουσικό που έπαιζε την κιθάρα του επί της Πανεπιστημίου, ανέβηκε στο Facebook από τον συνεργάτη του Σταύρου Ξαρχάκου, Ξενοφώντα Ραράκο και έγινε αμέσως viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ποιος όμως ήταν ο μουσικός που κατάφερε με το τραγούδι του να συγκινήσει κοτζάμ Ξαρχάκο; Ο λόγος για τον Μανώλη Ρακιντζή, έναν μουσικό, ο οποίος ήδη έχει χαράξει σημαντική πορεία στον χώρο.
Ο Μανώλης Ρακιντζής μίλησε στο flash.gr και μοιράστηκε την εμπειρία που βίωσε όταν διασταυρώθηκε με τον Σταύρο Ξαρχάκο. «Ήταν μεγάλη έκπληξη αυτό που συνέβη για εμένα. Δεν έχω συνειδητοποιήσει ακόμα τι συνέβη, φαντάσου πως έπρεπε να πάει απόγευμα για να κάτσω να δω το βίντεο», ανέφερε στην κουβέντα που είχαμε.
Στην ερώτηση αν περίμενε τέτοια αντίδραση από τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη απάντησε πως «νομίζω πως απλά συγκινήθηκε από τη στιγμή. Έτσι ένιωσε την ανάγκη να με αγκαλιάσει. Η αλήθεια είναι πως ήταν μία πολύ συγκινητική στιγμή αλλά εγώ δεν πρόλαβα να συγκινηθώ. Συγκινήθηκα όταν είχε φύγει. “Τι έγινε τώρα;” είπα».
Όσον αφορά το τι του είπε ο Σταύρος Ξαρχάκος όταν τον πήρε αγκαλιά, ο Μανώλης προτιμά να το κρατήσει για τον εαυτό του. «Η αλήθεια είναι πως μου είπε κάτι πολύ προσωπικό που θα ήθελα να το κρατήσω για εμένα».
Ποιος είναι ο Μανώλης Ρακιντζής
Ο Μανώλης Ρακιντζής έχει κυκλοφορήσει δύο δίσκους. Το πρώτο του άλμπουμ έχει τίτλο «Αράδα» με τον ίδιο να υπογράφει μουσική και στίχους ενώ το δεύτερο είναι σε συνεργασία με τον σπουδαίο Έλληνα συνθέτη Λουκά Θάνο και αποτελείται από μελοποιημένα ποιήματα του μεγάλου μας ποιητή Κώστα Βάρναλη.
Τα τελευταία χρόνια εκτός από τις σόλο μουσικές του εμφανίσεις είτε στον δρόμο είτε σε κάποιο μαγαζί, παρουσιάζει με ένα σύνολο εξαιρετικών μουσικών τη μουσική παράσταση «Αραχώβης 41» η οποία αποτελεί έναν φόρο τιμής στους ποιητές των Εξαρχείων, την Κατερίνα Γώγου, τον Παύλο Σιδηρόπουλο και τον Νικόλα Άσιμο.
Η ανάρτηση με το συγκινητικό βίντεο
«ΑΠΙΘΑΝΗ ΣΥΜΠΤΩΣΗ! Το βράδυ της Δευτέρας 11/11/24 ο Σταύρος Ξαρχάκος έδωσε μια ακόμη υπέροχη συναυλία στο Μουσείο της Ακρόπολης με την Ελεωνόρα Ζουγανέλη και την Ηρώ Σαΐα. Μετά τη συναυλία και ένα ποτό στο κέντρο της Αθήνας επιστροφή στο σπίτι. Περιμένοντας το φανάρι στη διάβαση Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου, ακουγόταν από απέναντι το τραγούδι που έκλεισε την παράσταση. Ένας πλανόδιος μουσικός με την κιθάρα του λίγο πριν τα μεσάνυχτα, έπαιζε και τραγουδούσε το ‘ Ήτανε μια φορά’! Δείτε αυτό το απροσδόκητο στιγμιότυπο, όπως ακριβώς συνέβη και την συνάντηση του συνθέτη με τον μουσικό.
Μια ωραία έκπληξη και μεγάλη συγκίνηση για τον Μαέστρο που τη μοιραστήκαμε μαζί του. Μικρές ευτυχίες της ζωής!»
Δυο λόγια για το τραγούδι
Το τραγούδι «Ήτανε μια φορά» γράφτηκε για τις ανάγκες και ακουγόταν στους τίτλους της τηλεοπτικής σειράς «Οι έμποροι των εθνών» σε σκηνοθεσία του Κώστα Φέρρη, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.
Οι στίχοι είναι του Κώστα Φέρρη και η μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου.
Ξεκίνησε να προβάλλεται τον Οκτώβριο του 1973, ωστόσο συνάντησε ιδιαίτερα προβλήματα από τη λογοκρισία του δικτατορικού καθεστώτος, το οποίο απαγόρευσε να ακούγεται η φωνή του Ξυλούρη. Πολύ αργότερα και μετά από επίμονη παρέμβαση του Φέρρη, θα ακουστεί και η φωνή του στη σειρά.
Η πρώτη ανάρτηση του Μανώλη Ρακιντζή
Λίγο μετά την κουβέντα μας, ο Μανώλης έκανε και την πρώτη του ανάρτηση όπου μοιράζεται με τους διαδικτυακούς του φίλους τα συναισθήματα που του προκάλεσε η απρόσμενη συνάντηση και η ακόμα πιο απρόσμενη αγκαλιά από τον Σταύρο Ξαρχάκο.
Παράλληλα, μιλά και για τους μουσικούς του δρόμου και καλεί τον κόσμο να μην τους αντιμετωπίζει ως επαίτες αλλά άνθρωποι που επικοινωνούν τα συναισθήματά τους με τους περαστικούς.
Αναλυτικά στην ανάρτησή του γράφει:
«Από χθες το βράδυ, προσπαθώ να βάλω σε μια σειρά τα συναισθήματα μου για όσα συνέβησαν ενώ έπαιζα στο κέντρο της Αθήνας, μιας πόλης άλλοτε φιλόξενης κι άλλοτε φοβερά επιθετικής προς τους μουσικούς του δρόμου.
Η αλήθεια είναι ότι βλέπω και ξαναβλέπω το βίντεο με τον μεγάλο μας συνθέτη Σταύρο Ξαρχάκο να περνά τον δρόμο και να έρχεται να με αγκαλιάζει ακούγοντας να παίζω το τραγούδι του, και νιώθω σαν να το έχει ζήσει κάποιος άλλος, σαν ο άνθρωπος που βλέπω, να μην είμαι εγώ.
Βλέποντας ένα ζωντανό κομμάτι της καλλιτεχνικής ιστορίας αυτού του τόπου να ανοίγει την αγκαλιά του προς έναν άγνωστο που συνάντησε τυχαία στον δρόμο, αντιλαμβάνομαι το πόσο σημαντικό είναι να φτάνεις στο σημείο εκείνο που δεν έχεις να αποδείξεις τίποτα σε κανέναν, έχοντας σαν μόνο σημείο αναφοράς την τρυφερότητα και την ταπεινότητα.
Σαν δημιουργός, έχω να πω ότι μέσα από αυτό το βίντεο, φαίνεται η σπουδαιότητα του να ακούγονται τα τραγούδια σου από το Ηρώδειο και τα γεμάτα στάδια μέχρι τον δρόμο.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κύριο Σταύρο Ξαρχάκο, που μου χάρισε τόσο απλά μια στιγμή που δεν θα ξεχάσω όσο ζω. Ευχαριστώ και όλες κι όλους εκείνους που με αναζήτησαν μετά απ’ αυτό το βίντεο.
Είναι πραγματικά τιμή μου και θα είναι και χαρά μου όταν θα θυμηθούν να μην αγνοήσουν στο μέλλον έναν μουσικό που παίζει δίπλα τους στις βόλτες και στα ψώνια τους και να μην τον αντιμετωπίσουν ως επαίτη. Οι μουσικοί του δρόμου δεν είμαστε επαίτες. Η μουσική είναι αγάπη, είναι συγκίνηση και προσφορά. Αυτό κάνουμε είτε στον δρόμο είτε στα μαγαζιά. Ελπίζω να είναι δίπλα μας όλοι αυτοί που σήμερα επικροτούν συγκινούνται και με τιμούν με τα καλά τους λόγια και αύριο, όταν η αστυνομία θα έρθει να μας διώξει από το σημείο που παίζουμε.
Θα είναι χαρά μου να αλληλοεπιδρούμε περισσότερο, με όρους ισότητας, συγκίνησης και διασκέδασης».