Έρευνα long Covid: Τα άτομα με αυτή την ιδιαιτερότητα κινδυνεύουν περισσότερο
Άτομα με εξαιρετικά εύκαμπτες αρθρώσεις ενδεχομένως να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν συμπτώματα long Covid και συνεχή κόπωση σύμφωνα με τους ειδικούς.
Η υπερκινητικότητα έχει να κάνει με τις αρθρώσεις ορισμένων ανθρώπων που έχουν μια ασυνήθιστα μεγάλη γκάμα κινήσεων εξαιταίας διαφορών στη δομή των συνδετικών τους ιστών, οι οποίοι βοηθούν, προστατεύουν και δημιουργούν τη δομή των οργάνων, των αρθρώσεων και των υπόλοιπων ιστών.
Πάνω από το 20% των ενηλίκων είναι υπερκινητικοί και πολλοί εξ αυτών είναι απολύτως υγιείς. Η υπερκινητικότητα μπορεί να είναι επωφελής κυρίως για μουσικούς και αθλητές. Όμως μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, όπως μια αυξημένη ροπή στον πόνο, κόπωση, τραυματισμούς των ιστών καθώς και προβλήματα στο στομάχι και το πεπτικό σύστημα.
Η δρ Τζέσικα Εκλες, από την ιατρική σχολή του Μπράιτον και του Σάσεξ και οι συνάδελφοί της ερεύνησαν μια πιθανή σχέση μεταξύ της υπερκινητικότητας, του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης και της ινομυαλγίας (κατάσταση που προκαλεί πόνους σε όλο το σώμα) όταν υπάρχει προσβολή του οργανισμού από τον κορωνοϊό.
Σε συνεργασια με ερευνητές από το King’s College του Λονδίνου εξέτασαν τα δεδομένα 3.064 συμμετεχόντων σε έρευνα για τα συμπτώματα του Covid για να δουν εάν οι ασθενείς αυτοί ήταν και υπερκινητικοί, και εάν ανάρρωσαν πλήρως από την τελευταία φορά που νόσησαν με κορωνοϊό και εάν υποφέρουν από μόνιμη κόπωση.
Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο BMJ Public Health, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ασθενείς με υπερκινητικότητα είχαν κατά 30% περισσότερες πιθανότητες να μην έχουν αναρρώσει πλήρως από τον κορωνοϊό και να υποφέρουν από υψηλά επίπεδα κόπωσης.
Παρά το γεγονός ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει πως η υπερκινητικότητα προκάλεσε τα συμπτώματα long Covid υπάρχει ένας εύλογος μηχανισμός μέσω ο οποίος θα μπορούσε να συμβάλει σε συμπτώματα όπως κόπωση, εγκεφαλική θολούρα και σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας (PoTS).