«Καμπανάκι» νέας μελέτης: Μέχρι 2 χρόνια μπορεί να κάνουν οι έφηβοι για να αναρρώσουν από Long Covid
Η ηλικία, το φύλο και οι κοινωνικοί παράγοντες που διαπιστώθηκε ότι ίσως παίζουν ρόλο.
Μέχρι και δύο χρόνια μπορεί να χρειάζονται οι έφηβοι για να αναρρώσουν από το σύνδρομο Long Covid, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα μελέτης, η οποία θεωρείται η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί στο είδος της παγκοσμίως.
Σύμφωνα με τον Guardian, η μελέτη, με επικεφαλής ειδικούς από το University College του Λονδίνου (UCL), εξέτασε δεδομένα που προέρχονταν από χιλιάδες μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά και εφήβους.
Νέοι ηλικίας 11 έως 17 ετών ερωτήθηκαν για την υγεία τους 3, 6, 12 και 24 μήνες μετά τη λήψη ενός τεστ PCR για τον Covid, μεταξύ Σεπτεμβρίου 2020 και Μαρτίου 2021, στη μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications.
Από τους 12.632 εφήβους και μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά που συμμετείχαν στη μελέτη, 943 βρέθηκαν θετικοί και έδωσαν απαντήσεις σε 3, 6, 12 και 24 μήνες μετά την αρχική τους εξέταση.
Από αυτούς, 233 κρίθηκαν ότι είχαν long covid τρεις μήνες αφότου ήταν αρχικά θετικοί.
Στους έξι μήνες, 135 συνέχισαν να πληρούν τον ορισμό του Long Covid συνδρόμου.
Τα παιδιά και οι έφηβοι ορίστηκαν ως πάσχοντες από Long Covid εάν -για τουλάχιστον τρεις μήνες- είχαν περισσότερα από ένα συμπτώματα κούρασης, δυσκολίας στον ύπνο, δύσπνοιας ή πονοκεφάλους, παράλληλα με προβλήματα με την κίνησή τους, τη φροντίδα του εαυτού τους και τη δυσκολία να κάνουν συνήθεις δραστηριότητες, αλλά και ψυχική δυσφορία, άγχος ή θλίψη.
Μετά από ένα χρόνο, 94 άτομα εξακολουθούσαν να θεωρούνται ότι έπασχαν από το σύνδρομο Long Covid. Τα άτομα μειώθηκαν σε 68, δύο χρόνια μετά το θετικό PCR.
Στο «μικροσκόπιο» οι κοινωνικοί παράγοντες
Όπως τόνισαν οι ειδικοί, το 70% όσων είχαν Long Covid μετά τη μόλυνση είχαν αναρρώσει δύο χρόνια μετά. Ωστόσο το 30% δεν είχε αναρρώσει. Αυτά τα παιδιά ανέφεραν μάλιστα, κατά μέσο όρο, 5 έως 6 συμπτώματα κάθε φορά που απαντούσαν για την υγεία τους. Τα πιο κοινά συμπτώματα ήταν κόπωση, δυσκολία στον ύπνο, δύσπνοια και πονοκέφαλος.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία έφηβοι αλλά και οι άποροι, είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μακροχρόνιο Covid.
Επίσης, τα κορίτσια είχαν περισσότερες πιθανότητες για Long Covid.
Όπως διευκρίνισαν οι επιστήμονες, τα παιδιά βρέθηκαν αρχικά θετικά στον Covid πριν οι παραλλαγές Delta και Omicron επικρατήσουν, επομένως τα ευρήματα μπορεί να μην αντικατοπτρίζουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτών των παραλλαγών.
Σχολιάζοντας τη μελέτη, ο Δρ. Nathan Cheetham, από το King’ s College του Λονδίνου, ανέφερε: «Αυτή η μελέτη δείχνει και πάλι ότι παθήσεις όπως ο Long Covid τείνουν να επηρεάζουν τους πιο μειονεκτούντες στην κοινωνία, τόσο νέους όσο και ηλικιωμένους».
«Αυτά τα αποτελέσματα ενισχύουν την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι βαθύτερες αιτίες της κακής υγείας, όπως οι κακές συνθήκες στέγασης, το οικονομικό άγχος και η άνιση πρόσβαση στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, εάν θέλουμε να εστιάσουμε στην πρόληψη της ασθένειας», πρόσθεσε.
«Η μελέτη υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για αποτελεσματικές θεραπείες για την ανακούφιση από το συνεχιζόμενο βάρος αυτής της ασθένειας. Οι ορμονικοί παράγοντες στην επιμονή των συμπτωμάτων απαιτούν περαιτέρω διερεύνηση. Ενώ τα ευρήματα προσφέρουν ελπίδα, τονίζουν επίσης την ανάγκη για συνεχή παροχή υπηρεσιών, έρευνα και συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης της καταγραφής της βιωμένης εμπειρίας, για να διασφαλιστεί ότι κανένα παιδί δεν θα μείνει πίσω», τόνισε, από την πλευρά της, η Sammie McFarland, από τη φιλανθρωπική οργάνωση Long Covid Kids στο Ηνωμένο Βασίλειο.