Le Monde: Μακρόν και Στάρμερ συζητούν την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία
Σαν «επανάληψη» του Κριμαϊκού Πολέμου Μεγάλη Βρετανία και Γαλλία μελετούν το ενδεχόμενο αποστολής ακόμα και χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία.
Μεγαλύτερη και μάλιστα άμεση εμπλοκή στον πόλεμο στην Ουκρανία φέρεται ότι μελετούν Μεγάλη Βρετανία και Γαλλία, μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ. Σε μια «επανάληψη» του Κριμαϊκού Πολέμου η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία μελετούν ακόμα και το ενδεχόμενο αποστολής χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία για να πολεμήσονυ τις ρωσικές δυνάμεις. Βέβαια αυτή τη φορά, αν δοθεί πράσινο φως για τη στρατιωτική επέμβαση Μεγάλης Βρετανίας και Γαλλίας, μπορεί να μην σταλούν τακτικά στρατεύματα αλλά για μισθοφόροι.
Το σενάριο αποκάλυψε τη Δευτέρα (25/11) η εφημερίδα Le Monde. «Ενώ η σύγκρουση στην Ουκρανία βιώνει μια νέα φάση κλιμάκωσης, οι συζητήσεις για την αποστολή δυτικών στρατευμάτων ή μισθοφόρων ιδιωτικών εταιρειών στο ουκρανικό έδαφος έχουν επανενεργοποιηθεί», υποστηρίζει η Le Monde επικαλούμενη αξιόπιστες πηγές.
Οι συζητήσεις αυτές επανεκκίνησαν από την προοπτική μιας πιθανής αμερικανικής απεμπλοκής από την υποστήριξη του Κιέβου, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Ντόναλντ Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου 2025.
«Μη βάζετε κόκκινες γραμμές»
Η συζήτηση για την αποστολή «στρατευμάτων» στην Ουκρανία, που ξεκίνησε από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης μεταξύ των συμμάχων του Κιέβου στο Παρίσι τον Φεβρουάριο του 2024, είχε προκαλέσει έντονη αντίδραση από ορισμένες χώρες, με τη Γερμανία να πρωτοστατεί σε αυτή την αντίδραση.
Αυτό το σενάριο, όμως, δεν έχει απορριφθεί ακόμα. Ανέκτησε μάλιστα δυναμική τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στη Γαλλία του Βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ, την 11η Νοεμβρίου για τις τελετές μνήμης της ημέρας της ανακωχής που σηματοδότησαν τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
«Οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας σχετικά με την αμυντική συνεργασία, ιδιαίτερα με στόχο τη δημιουργία μιας βασικής ομάδας συμμάχων στην Ευρώπη, με επίκεντρο την Ουκρανία και την ευρύτερη ευρωπαϊκή ασφάλεια», εκμυστηρεύεται στη Le Monde βρετανική στρατιωτική πηγή.
Σχόλια συνεπή με τα παραπάνω έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Jean-Noël Barrot, που επισκέφθηκε το Λονδίνο στις 22 Νοεμβρίου. Σε συνέντευξή του στο BBC στις 23 Νοεμβρίου, κάλεσε τους δυτικούς συμμάχους «να μη θέτουν κόκκινες γραμμές» σχετικά με την υποστήριξή τους στην Ουκρανία.
Σύλληψη Βρετανού μισθοφόρου
Βέβαια, πολίτες, τουλάχιστον από τη Μεγάλη Βετανία, συμμετέχουν -κατά μόνας- ήδη στις πολεμικές επιχειρήσεις. Οι ρωσικές δυνάμεις ανακοίνωσαν την Δευτέρα (25/11) ότι αιχμαλώτισαν έναν Βρετανό μισθοφόρο που πολεμούσε στο πλευρό του ουκρανικού στρατού στην περιφέρεια Κoυρσκ της Ρωσίας, μέρος της οποίας ελέγχει το Κίεβο, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA.
«Ένας μισθοφόρος από τη Μεγάλη Βρετανία, που ονομάζεται Τζέιμς Σκοτ Ρις Άντερσον, αιχμαλωτίστηκε. Τώρα μας δίνει στοιχεία», πρόσθεσε η πηγή στο RIA.
Σε βίντεο, το οποίο αναρτήθηκε σε ρωσικά κανάλια του Telegram την Κυριακή (24/11), ένας νεαρός γενειοφόρος άνδρας, που φορά στρατιωτική στολή και φαίνεται να έχει τα χέρια του δεμένα πίσω από την πλάτη, δηλώνει στα αγγλικά ότι το όνομά του είναι Τζέιμς Σκοτ Ρις Άντερσον και ότι στο παρελθόν υπηρετούσε στον βρετανικό στρατό.
Το Reuters δεν έχει καταφέρει να ελέγξει την αυθεντικότητα του βίντεο από ανεξάρτητη πηγή, ούτε και τις αναφορές του RIA. Εξάλλου το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.