Λάδι τιμή: Αυξήσεις ρεκόρ - «Αισχροκέρδεια» καταγγέλλει ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ
Λάδι τιμή: «Χρυσάφι» αναμένεται να πληρώσουν το ελληνικό ελαιόλαδο οι καταναλωτές, φέτος τον χειμώνα, καθώς οι - ήδη υψηλές τιμές - εκτιμάται πως θα εκτοξευθούν ακόμα περισσότερο.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι μέσες τιμές παραγωγού του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην ΕΕ στα μέσα του Ιουλίου ξεπερνούσαν σημαντικά τα 6,5 ευρώ ανά κιλό, με τη μέση τιμή στην Ελλάδα να διαμορφώνεται μεταξύ 7,2 - 7,5 ευρώ φτάνοντας μέχρι και τα 8 - 8,2 ευρώ, κατά την τρέχουσα εμπορική περίοδο, η οποία ολοκληρώνεται τον επόμενο μήνα.
Μάλιστα, η αγορά αναμένει περαιτέρω εκτόξευση των τιμών του ελληνικού λαδιού, με το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο να συνεχίζει να σπάει «ρεκόρ». Αξίζει να σημειωθεί πως οι εκτιμήσεις θέλουν αύξηση της τιμής για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο νέας σοδειάς ακόμα και στα 9 ευρώ το κιλό ή πέριξ, στην Ελλάδα.
Όσον αφορά τις τιμές στα σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής μέσα σε έναν χρόνο οι τιμές του λαδιού σημείωσαν αύξηση κατά 10,6%, ενώ σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat τον Ιούνιο η τιμή του ελαιολάδου είχε αυξηθεί κατά 21,9% σε σχέση με έναν χρόνο πριν.
Ειδικότερα, η λιανική τιμή στα ράφια του σούπερ μάρκετ κυμαίνεται από 6,5 ευρώ τα ιδιωτικής ετικέτας το λίτρο έως και τα 14 ευρώ, σε ορισμένες περιπτώσεις επώνυμου εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου.
Μάλιστα, οι παράγοντες της αγοράς δεν βλέπουν να σταματάει σύντομα το ανοδικό ράλι, αφού η φετινή παραγωγή σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Τουρκία είναι μειωμένη.
«Η ακρίβεια δεν έκανε διακοπές»
«Το τραπέζι έρχεται ακριβότερο απ' ό,τι το αφήσαμε τον προηγούμενο μήνα», τόνισε ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ, Γιώργος Λεχουρίτης, στην εκπομπή ACTION Τώρα. Σημείωσε χαρακτηριστικά πως το φετινό καλοκαίρι συνέβη κάτι το πρωτόγνωρο - «50% αύξηση στις τιμές των φρούτων εποχής», ενώ το ίδιο, όπως είπε, παρατηρήθηκε και στα λαχανικά.
Σημείωσε πως «δεν θα πούμε μόνο το λάδι λαδάκι αλλά και το ψωμί ψωμάκι. Η αρτοβιομηχανία αύξησε την τιμή στα άλευρα από 7% έως 10%». Τόνισε, μάλιστα και το πρόβλημα της παραπλάνησης του καταναλωτικού κοινού από ορισμένους, οι οποίοι, όπως επισήμανε, πουλάνε κατεψυγμένη ζύμη ως δήθεν φρέσκια, κάνοντας λόγο και για ζητήματα υγείας που τίθενται εξαιτίας αυτού του γεγονότος.
Έλεγχοι και πρόστιμα
Ο κ. Λεχουρίτης υπογράμμισε πως τα πρόστιμα που επιβάλλονται δεν αρκούν. «Υπάρχει αισχροκέρδεια, την οποία η τωρινή ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης αργά αντιλήφθηκε», δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ.