Εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: Στήριξη αδυνάμων με μεταρρυθμίσεις- Οι αλλαγές στο επίδομα ανεργίας
Τον οδικό χάρτη της κυβερνητικής πολιτικής για τα επόμενα χρόνια, θα σκιαγραφήσει ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, στην φετινή ΔΕΘ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Τους βασικούς άξονες της ομιλίας του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά την παρουσία του στην φετινή ΔΕΘ, περιγράφουν κυβερνητικές πηγές.
Όπως τονίζουν θα είναι μια ΔΕΘ «δουλειάς», που λαμβάνει υπόψη τις δημοσιονομικές παραμέτρους και παράλληλα τα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες και πρέπει να επιλυθούν. Δεν θα πρόκειται για ένα «καλάθι παροχών», με τις όποιες ανακοινώσεις να γίνονται με βάση τα δημοσιονομικά περιθώρια, ενώ υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την πρόταση της Ε.Ε. οι δαπάνες του 2025 μπορεί να αυξηθούν κατά 3 δις ευρώ σε σχέση με το 2024.
Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων με σαφές κοινωνικό αποτύπωμα, καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι να στηρίζει πραγματικά τους πιο αδύναμους.
Υπογραμμίζεται ότι θα υπάρξουν δραστικές αλλαγές στον τρόπο που δίνονται τα κοινωνικά επιδόματα (μεταξύ αυτών και το επίδομα ανεργίας). Πρόθεση είναι να μη λειτουργεί ως αντικίνητρο εργασίας, ειδικά σε μια περίοδο που η μείωση της ανεργίας είναι αισθητή - για πρώτη φορά μετά από χρόνια τους καλοκαιρινούς μήνες περιορίστηκε σε μονοψήφιες τιμές.
Στο πλαίσιο αυτό, το επίδομα εργασίας θα έχει α) ένα σταθερό τμήμα, β) ένα μεταβλητό που θα διαμορφώνεται για κάθε δικαιούχο με βάση τα χρόνια εργασίας και τις αποδοχές του (όσο περισσότερο εισφέρει ένας εργαζόμενος στο σύστημα, τόσο μεγαλύτερο ποσό θα δικαιούται) και γ) θα περιλαμβάνει και πρόσθετα ποσά.
Επιπλέον θα «διορθωθούν» οι προϋποθέσεις ένταξης στην περίμετρο του επιδόματος ανεργίας που τροποποιήθηκε επί κορονοϊού, το 2020, ώστε να κλείσουν «παράθυρα», με εργαζόμενους που εργάζονται για κάποιους μήνες και στη συνέχεια «μετακινούνται» στο επίδομα ανεργίας, ενώ παράλληλα κάνουν ευκαιριακές δουλειές, πολλές φορές με «μαύρες» αμοιβές.