ΚΤΕΛ του διαστήματος: Πόσο συχνά πηγαίνουμε στο διάστημα ;
Μπορεί σήμερα με ένα κλικ να φέρνουμε το ταξί την πόρτα μας για μια κοντινή ή μακρινή διαδρομή, ωστόσο το μέλλον φαίνεται ότι ανήκει στα... διαστημικά ΚΤΕΛ. Κράτη αλλά και ιδιωτικές εταιρείες έχουν αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να καταφέρουν να μας πηγαίνουν στο διάστημα για να μην πούμε για να μας... μετακομίσουν μια και καλή.
Από την αρχή της κούρσας για την κατάκτηση του διαστήματος μέχρι και σήμερα έχουν εκτοξευτεί περισσότεροι από 5.000 πύραυλοι προς διάφορους πλανήτες και το σύμπαν με σκοπό είτε την εξερεύνηση πλανητών είτε για εμπορικούς, επιστημονικούς ή κατασκοπευτικούς λόγους.
Υπολογίζεται πως έχουν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον 600 επανδρωμένες αποστολές κατά τη διάρκεια των οποίων μόλις 12 άνθρωποι περπάτησαν στη Σελήνη. Επίσης εκτιμάται ότι ο άνθρωπος έχει σπαταλήσει 29.000 ημέρες στο διάστημα συμπεριλαμβανομένων των 100 ημερών σε διαστημικούς περιπάτους.
Πρωταθλητής των πτήσεων προς το διάστημα είναι ο πύραυλος τύπου Σογιούζ (ρωσικής κατασκευής), που συνήθως εκτοξεύεται από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ και έχει στο παλμαρέ του 1.680 δρομολόγια.
Χώρες και πύραυλοι
Οι ΗΠΑ έχουν την πρωτοπορία στις εκτοξεύσεις κυρίως επειδή από το έδαφός της φεύγουν και πύραυλοι ιδιωτικών εταιριών. Η NASA που πάτησε πρώτη το φεγγάρι με το πρόγραμμα Apollo έχει στείλει στο διάστημα χιλιάδες πυραύλους για διάφορα κρατικά προγράμματα και έχει βάλει σε τροχιά πολλούς δορυφόρους που εξυπηρετούν από την τηλεφωνία και την μετεωρολογία μέχρι την κατασκοπία. Από το αμερικανικό έδαφος όμως απογειώνονται και πολλές ιδιώτικές εταιρείες όπως η SpaceX, η Blue oρigin και η United Launch Alliance.
Η Ρωσία (πρώη Σοβιετική Ένωση) έχει μακρά ιστορία στην εξερεύνηση του διαστήματος. Η Roscosmos (η ρωσική NASA με λίγα λόγια) έχέι πραγματοποιήσει πολυάριθμες αποστολές όπως η αποστολή κοσμοναυτών (Ρώσοι αστροναύτες) προς τον διαστημικό σταθμό Μιρ, αλλά και τον Διεθνής Διαστημικός Σταθμός . Επί Σοβιετικής Ένωσης εκτοξεύτηκε και μπήκε σε τροχιά ο πρώτος δορυφόρος που έφερε το όνομα Sputnik, ενώ οι Σοβιετικοί ήταν εκείνοι που έστειλαν τον πρώτο άνθρωπο στο διάστημα, που δεν ήταν άλλος από τον Γιούρι Γκαγκάριν.
Η Κίνα έχει μπει τα τελευταία χρόνια στην κούρσα του διαστήματος. Η Εθνική Υπηρεσία Διαστήματος της Κίνας έχει καταφέρει να στείλει επανδρωμένες αποστολές για εξερεύνηση της Σελήνης, ενώ έχει δημιουργήσει τον δικό της διαστημικό σταθμό τον Τιανγκόνγκ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπολείπεται των ανταγωνιστών της, ωστόσο έχει πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα με το πρόγραμμα Ariane.
Στο παιχνίδι έχουν μπει με μικρότερα βήματα η Ινδία και η Ιαπωνία.
Γη - Σελήνη με ιδιωτικό πύραυλο
Δισεκατομμυριούχοι ιδιώτες επενδύουν πλέον και στο διάστημα. Αρκετές εταιρίες ασχολούνται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο με το τι γίνεται στον γαλαξία μας.
Η SpaceX του Έλον Μασκ, διανύει το 22ο έτος της λειτουργίας της και είναι ένας από τους σημαντικότερους παίκτες στην διαστημική βιομηχανία. Έχει δημιουργήσει και εκτοξεύσει διάφορους πυραύλους εκ των οποίων κάποιοι χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά προμηθειών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Η Blue Origin ιδιοκτησίας του Τζεφ Μπέζος αν και μεγαλύτερη σε ηλικία από την SpaceX επικεντρώνεται στην τεχνολογία πυραύλων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά και έχει στείλει σε τροχιά τον πύραυλό της με το όνομα New Shepard