NASA: Πάρτε την κάρτα επιβίβασης και γράψτε το όνομά σας στη... Σελήνη
Αγαπάτε την Αστρονομία και την Αστροφυσική ή είστε απλά ρομαντικοί και ονειροπόλοι; Δεν έχει καμία σημασία αφού για οποιονδήποτε λόγο και αν σας ελκύουν τα άστρα, έχετε κάτι περισσότερο από δύο μήνες για να τυπώσετε το δικό σας boarding pass και να στείλετε το όνομά σας στη Σελήνη με την πολύτιμη αρωγή της NASA.
Η εκτόξευση του οχήματος με την ονομασία VIPER είναι προγραμματισμένη για τα τέλη του 2024, με την Εθνική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διάστηματος να δίνει τη μοναδική ευκαιρία στο κοινό να χαράξει το όνομά του στα αστέρια, στο πλαίσιο της επόμενης αποστολής στο φεγγάρι.
Το VIPER, το πρώτο ρομποτικό σεληνιακό όχημα της NASA, θα προσγειωθεί σε ανεξερεύνητα μέρη του νότιου πόλου της Σελήνης στο τέλος του έτους με σκοπό να ξεδιαλύνει το μυστήριο του νερού που βρίσκεται εκεί και να κατανοήσει το περιβάλλον στο οποίο σχεδιάζεται να προσγειωθούν μελλοντικά οι αστροναύτες.
Μαζί με μια σειρά από επιστημονικά όργανα, το όχημα θα φέρει τα ονόματα εκατομμυρίων ανθρώπων, στους οποίους θα δοθεί μια αναμνηστική κάρτα επιβίβασης ώστε να «πάρουν μέρος σε αυτό το ριψοκίνδυνο ταξίδι».
«Με το VIPER θα μελετήσουμε και θα εξερευνήσουμε μέρη της επιφάνειας του φεγγαριού στα οποία κανείς δεν έχει πάει ποτέ μέχρι τώρα», δήλωσε ο Νίκολα Φοξ, αναπληρωτής διοικητής στα κεντρικά γραφεία της NASA στην Ουάσινγκτον.
«Σκεφτείτε μόνο αυτό: τα ονόματά μας θα ταξιδεύουν, καθώς το VIPER θα πλοηγείται στο δύσβατο έδαφος του σεληνιακού νότιου πόλου και θα συλλέγει πολύτιμα δεδομένα που θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα την ιστορία του φεγγαριού», συμπλήρωσε ο Φοξ.
Πως θα τυπώσετε την κάρτα επιβίβασης
Για να καταφέρετε να βάλετε το όνομά σας στον κατάλογο αρκεί να μπείτε στη σελίδα της NASA μέχρι τις 15 Μαρτίου 2024 και να πατήσετε πάνω στην μπλε σήμανση με την αναγραφή «GET BOARDING PASS». Ακολούθως θα γράψετε το ονοματεπώνυμό σας και έναν κωδικό από 4 έως 7 ψηφία και... αυτό ήταν! Η προσωπική σας κάρτα επιβίβασης είναι έτοιμη και μπορείτε να την τυπώσετε, να την μοιράσετε ή να την... κορνιζάρετε στο σαλόνι σας.
Δεν έχει γίνει ακόμα σαφής ο τρόπος που θα συνδεθούν τα ονόματα με το όχημα, αλλά σε μια παλαιότερη αποστολή είχαν χαραχτεί με δέσμες ηλεκτρονίων πάνω σε τσιπ από πυρίτιο μεγέθους όσο ένα νόμισμα των 20 λεπτών, ενώ, η γραμμή του κειμένου αντιστοιχούσε στο 1/1000 του πλάτους μιας ανθρώπινης τρίχας.
Ο Ντάνιελ Άντριους, υπεύθυνος του προγράμματος VIPER, χαρακτήρισε το όχημα ως «αυτό που θα αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού», προσθέτοντας πως «είναι η πρώτη αποστολή αυτού του είδους και θα διευρύνει την κατανόησή μας για το που μπορούν να συλλεχθούν οι σεληνιακοί πόροι, στην υποστήριξη μιας μακροχρόνιας ανθρώπινης παρουσίας στο φεγγάρι».
Μόλις το VIPER -προέρχεται από τα αρχικά Volatiles Investigating Polar Exploration Rover- προσγειωθεί, θα στηριχθεί στους ηλιακούς συλλέκτες και τις μπαταρίες που διαθέτει. Εκεί θα έχει να αντιμετωπίσει ακραίες θερμοκρασίες και δύσκολες συνθήκες στις οποίες θα κυριαρχεί το σκότος, ενώ παράλληλα θα τροφοδοτούνται μια σειρά από όργανα για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τον σεληνιακό πάγο. Η αποστολή γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος Artemis και θα διαρκέσει περίπου 100 ημέρες.