Κρυφή απειλή στα χέρια μας: Τα smartphones ως οπλοστάσιο κυβερνοεγκλήματος
Με περισσότερους από 4,8 δισεκατομμύρια χρήστες κινητών σήμερα, προβλέπεται οι αριθμοί αυτοί να αγγίξουν τα 6,4 δισεκατομμύρια μέχρι το 2029.
Στο στόχαστρο των κυβερνοεγκληματιών, τα smartphones, τα οποία αποτελούν πια αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, κρύβουν αόρατους κινδύνους που απειλούν τα προσωπικά μας δεδομένα. Ο μέσος χρήστης αφιερώνει τέσσερις ώρες ημερησίως στις οθόνες του. Κοινωνικά δίκτυα, αγορές, παιχνίδια: κάθε άγγιγμα και κάθε σύνδεση αυξάνουν τις πιθανότητες εκμετάλλευσης από ψηφιακούς εγκληματίες.
Με περισσότερους από 4,8 δισεκατομμύρια χρήστες κινητών σήμερα, προβλέπεται οι αριθμοί αυτοί να αγγίξουν τα 6,4 δισεκατομμύρια μέχρι το 2029, σύμφωνα με τη Statista. Η πρόσφατη έρευνα της Harmony Healthcare IT αποκαλύπτει την αυξητική τάση της χρήσης οθόνης με κάθε γενιά. Οι millennials αφιερώνουν μία ώρα περισσότερη από τους baby boomers, ενώ η γενιά Z καταρρίπτει το ρεκόρ με 6 ώρες καθημερινής χρήσης.
Το τέλειο εργαλείο εκμετάλλευσης
Ολόκληρες εφαρμογές, παιχνίδια και ιστότοποι μετατρέπονται σε πεδία εκμετάλλευσης. Οι εγκληματίες, μέσω σύνθετων και συνεχώς εξελισσόμενων επιθέσεων, στοχεύουν να κλέψουν δεδομένα και ταυτότητες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις απαιτούν λύτρα για να τα επιστρέψουν. Σύμφωνα με την ESET, ο απλός αντιιός δεν αρκεί για να αποτρέψει τις πολυεπίπεδες επιθέσεις που πολλαπλασιάζονται.
Κακόβουλα προγράμματα σε έξαρση
Ο συνολικός όγκος κακόβουλου λογισμικού Android έχει εκτοξευθεί, φτάνοντας από 1,7 εκατομμύρια τον Ιούλιο του 2014 στα 35,2 εκατομμύρια το 2024, όπως αποδεικνύουν τα δεδομένα του AV-TEST. Παράλληλα, το phishing σε κινητές συσκευές έχει αυξηθεί επικίνδυνα, με το 53% των χρηστών να δέχονται τέτοιες επιθέσεις το 2022, σε σύγκριση με το 35,46% το 2020.
Οι επιτήδειοι δεν περιορίζονται στα μεγάλα ονόματα. Στοχοποιούν και δημοφιλείς εφαρμογές όπως το Roblox, που απευθύνεται κυρίως σε παιδιά, χρησιμοποιώντας πλαστούς συνδέσμους και υποκλέπτοντας βιομετρικά δεδομένα για τη δημιουργία ψηφιακών απομιμήσεων.
Ο ασύλληπτος όγκος των απειλών
Σύμφωνα με την ESET, οι επιτήδειοι εξαπατούν τους χρήστες με πλαστές εφαρμογές συνομιλίας και αναζήτησης εργασίας, ενώ στην Τσεχία η ύπαρξη ψεύτικων τραπεζικών εφαρμογών έχει οδηγήσει σε κλοπές χρημάτων από ΑΤΜ χωρίς εξουσιοδότηση.
Η προστασία των δεδομένων και της ιδιωτικότητάς μας απαιτεί προληπτικά βήματα και σοβαρή προσοχή. Η χρήση αξιόπιστων λογισμικών ασφαλείας και η ενημέρωση για τους κινδύνους είναι μονόδρομος για την ασφάλεια στον ψηφιακό κόσμο και την προστασία των αγαπημένων μας προσώπων.