Ισπανία: Ετοιμάζονται να βάλουν ετικέτα στα smartphones για τις βλάβες που προκαλούν στην υγεία
Σε ποιες ηλικίες θα περιοριστεί η χρήση ψηφιακών συσκευών.
Σε μια απόφαση - ορόσημο αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση στην Ισπανία, υποχρεώνοντας τα smartphones που πουλιούνται στη χώρα να φέρουν ετικέτα, η οποία θα προειδοποιεί τους χρήστες για πιθανές επιπτώσεις στην υγεία τους.
Σύμφωνα με τον Guardian, την προτροπή αυτή στην ισπανική κυβέρνηση έκαναν ειδικοί σε μια έκθεση που καλεί μάλιστα τους γιατρούς να ρωτούν, κατά τη διάρκεια ενός τσεκάπ, πόσο χρόνο περνούν οι ασθενείς μπροστά στην οθόνη του smartphone.
Την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοσχέδιο για τον περιορισμό της έκθεσης των παιδιών στην τεχνολογία, η 50μελής επιτροπή εμπειρογνωμόνων κάλεσε επίσης τους ανήλικους να έχουν περιορισμένη έκθεση σε ψηφιακές συσκευές μέχρι τα 13 τους χρόνια για να μετριάσουν αυτό που, σύμφωνα με την έκθεση, θεωρείται ζήτημα δημόσιας υγείας.
Η -σχεδόν 250 σελίδων- έκθεση των ειδικών, την οποία είδε η εφημερίδα El País, συνιστά στα παιδιά ηλικίας κάτω των 3 ετών να μην εκτίθενται σε ψηφιακές συσκευές, ενώ τα παιδιά έως 6 ετών θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε αυτές μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.
Για τα παιδιά μεταξύ 6 και 12 ετών, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη χρήση των λεγόμενων «χαζών τηλεφώνων» -τα οποία δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο και περέχουν μόνο τη δυνατότητα τηλεφωνικής κλήσης- όπως και σε δραστηριότητες εκτός διαδικτυακής σύνδεσης, όπως είναι ο αθλητισμός.
«Βλάπτει σοβαρά την υγεία»
Η έκθεση καλεί την κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο προσθήκης προειδοποιητικής ετικέτας σε ψηφιακές συσκευές που πωλούνται στην Ισπανία, ενημερώνοντας τους καταναλωτές για τους κινδύνους υγείας που συνδέονται με τα social media και γενικά με τη χρήση ψηφιακών συσκευών. Επίσης, η ετικέτα θα μπορούσε να προειδοποιεί για τις πιθανές επιπτώσεις που έχει για την ανάπτυξη των παιδιών η πρόσβαση σε ακατάλληλο περιεχόμενο.
Παρόμοιες προειδοποιήσεις, όπως συνιστά η έκθεση, θα πρέπει να εμφανίζονται στις οθόνες όταν γίνεται είσοδος σε συγκεκριμένες εφαρμογές ή πλατφόρμες, αναφέροντας λεπτομερώς τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία και τον μέγιστο συνιστώμενο χρόνο χρήσης.
Η επιτροπή συγκροτήθηκε νωρίτερα φέτος ως απάντηση σε αυτό που ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, περιέγραψε ως «αυθεντική επιδημία» σχετικά με την κατανάλωση διαδικτυακής πορνογραφίας από τα παιδιά.
Το νομοσχέδιο, το οποίο βρίσκεται σε φάση δημόσιας διαβούλευσης, αναμένεται να βελτιωθεί περαιτέρω από την έκθεση των εμπειρογνωμόνων, η οποία συντάχθηκε με τη συμβολή παιδιάτρων και ψυχιάτρων, καθώς και οργανισμών όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση για την Ψηφιακή Μετάβαση.
Στη Γαλλία, μια έρευνα που ζητήθηκε από την κυβέρνηση τον περασμένο Απρίλιο, διαπίστωσε ότι τα παιδιά δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν smartphone μέχρι τα 13 τους χρόνια και θα πρέπει να τους απαγορεύεται η πρόσβαση σε συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το TikTok και το Instagram, μέχρι τα 18 τους.