Ιταλία: Φέρνει Κουβανούς γιατρούς για να ενισχύσει το σύστημα υγείας
Στην πρόσληψη ιατρικού προσωπικού από την Κούβα έχει καταφύγει η Ιταλία, στο φόντο της απελπιστικής υποστελέχωσης που μαστίζει το δημόσιο σύστημα υγείας στη γειτονική χώρα.
Ένας από τους εκατοντάδες Κουβανούς γιατρούς που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ιταλικό σύστημα υγείας, ο 38χρονος χειρουργός Asbel Díaz Fonseca, σημειώνει στον Guardian: ««Οι βασικές αρχές της εκπαίδευσής μας είναι η αλληλεγγύη και η ανθρωπιά».
«Μεταφέρουμε τις δεξιότητές μας σε χώρες που έχουν ανάγκη, ειδικά όπου το σύστημα υγείας υποφέρει. Η Ιταλία έχει καλούς γιατρούς και όλη την κατάλληλη τεχνολογία, αλλά λείπουν επαγγελματίες σε πολλές ειδικότητες», τονίζει ο Fonseca, ο οποίος εργάζεται σε νοσοκομείο της Καλαβρίας, μία από τις φτωχότερες περιοχές της δυτικής Ευρώπης.
Δύο πανεθνικές απεργίες τον περασμένο Δεκέμβριο έφεραν στο προσκήνιο τα μυριάδες προβλήματα που ταλανίζουν το σύστημα υγείας της Ιταλίας. Με στόχο την αντίδραση στο σχέδιο της κυβέρνησης Μελόνι για μείωση των συντάξεων, οι 24ωρες απεργίες αναζωπύρωσαν τη συζήτηση για τις εξαντλητικές βάρδιες στα νοσοκομεία και τις κακές αμοιβές, εν μέσω κύματος φυγής προσωπικού.
Η πανδημία του κορονοϊού ήταν ο καταλύτης για να φύγουν πολλοί. Περισσότεροι από 11.000 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έχουν εγκαταλείψει το δημόσιο σύστημα από το 2021 και μετά.
Οι Ιταλοί γιατροί ήταν ήρωες της πρώτης γραμμής όταν η χώρα έγινε η πρώτη στην Ευρώπη που καταλήφθηκε από τον Covid-19.
Ωστόσο, τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε γιατρούς για παραβίαση των κανόνων για τις υπερωρίες στη διάρκεια της πανδημίας, ήταν μια ένδειξη του πόσο γρήγορα ξεχάστηκαν οι προσπάθειές τους.
Οι κουρασμένοι επαγγελματίες υγείας είτε συνταξιοδοτούνται πρόωρα, είτε μεταπηδούν στον ιδιωτικό τομέα είτε αναζητούν καλύτερες ευκαιρίες στο εξωτερικό.
Στον φτωχότερο νότο της Ιταλίας, το δημόσιο σύστημα υγείας είχε παραμεληθεί για χρόνια πριν την πανδημία, με σοβαρές περικοπές δαπανών που οδήγησαν στο κλείσιμο δεκάδων νοσοκομείων. Η μαφία και η πολιτική διαφθορά έχουν επίσης επηρεάσει τις υπηρεσίες.
Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, η περιφερειακή κυβέρνηση της Καλαβρίας κάλεσε την Κούβα, η οποία είναι διάσημη παγκοσμίως για την αποστολή ιατρικών «στρατευμάτων» που βοηθούν στη διάσωση ζωών, ιδιαίτερα σε περιοχές που απειλούνται με ανθρωπιστική καταστροφή.
Η πανδημία άνοιξε το δρόμο για τις πρώτες αποστολές σε, κατά τα άλλα, ευημερούσες ευρωπαϊκές χώρες, συγκεκριμένα στο Μπέργκαμο, τη βόρεια ιταλική επαρχία που γνώρισε ένα από τα πιο θανατηφόρα κρούσματα του Covid-19, και στην Ανδόρα. Η Πορτογαλία αναζήτησε επίσης πρόσφατα κουβανικές ενισχύσεις μετά από ελλείψεις.
Σχεδόν 500 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας από την Κούβα, που καλύπτουν όλες τις ειδικότητες, είναι πλέον διάσπαρτοι σε νοσοκομεία της Καλαβρίας.
Η κουβανική βοήθεια αντιμετωπίστηκε αρχικά με σκεπτικισμό από τους Ιταλούς εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Αλλά αυτό φαίνεται ότι άλλαξε, όταν οι Κουβανοί γιατροί έμαθαν την ιταλική γλώσσα και γνώρισαν τους συναδέλφους τους, φέρνοντας ένα νέο κύμα ενέργειας στο υπάρχον προσωπικό.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του νοσοκομείου που εργάζεται ο Fonseca, «μας δίνουν οξυγόνο».
Αυτή είναι η πρώτη αποστολή του Fonseca στην Ευρώπη. Χειρουργός με 10ετή εμπειρία, έχει συμμετάσχει σε αποστολές σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων δύο ετών στη Μαυριτανία.
Οι υπερπόντιες «ταξιαρχίες» γιατρών της Κούβας, παράγουν τεράστια έσοδα για την κομμουνιστική κυβέρνηση της χώρας, καθιστώντας αυτήν τη διαδικασία ένα κρίσιμο οικονομικό σωσίβιο.
Οι αποστολές είναι επίσης ένας τρόπος για να αυξηθεί η ήπια δύναμη της Αβάνας. Ωστόσο, ο Fonseca απορρίπτει τους επικριτές που λένε ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης για να γεμίσουν τα ταμεία του καθεστώτος.
«Αυτό είναι απόλυτο ψέμα», τονίζει. «Δεν υπάρχει καμία υποχρέωση για εμάς να το κάνουμε αυτό. Είμαστε εδώ γιατί θέλουμε να είμαστε εδώ. Μαθαίνουμε και από τις εμπειρίες. Είναι μια αμφίδρομη ανταλλαγή», σημειώνει.
Μέχρι σήμερα, η πρωτοβουλία στην Καλαβρία έχει αποδειχθεί τόσο αποτελεσματική που έχει παραταθεί τουλάχιστον έως το 2025.
Ένας άλλος Κουβανός γιατρός, ο 36χρονος Eduardo Gongora, υπογραμμίζει: «Το πιο ικανοποιητικό πράγμα είναι να δουλεύουμε δίπλα στους Καλαβριανούς συναδέλφους μας. Έχουν παρόμοια ζεστασιά με τους Κουβανούς και ήταν πολύ φιλόξενοι».
Ο Roberto Occhiuto, ο δεξιών πεποιθήσεων πρόεδρος της Καλαβρίας, επικρίθηκε όταν ανέφερε για πρώτη φορά την ιδέα να καλέσει κουβανικές ενισχύσεις. «Αλλά το πείραμα ήταν θετικό», είπε. «Δεν το λέω εγώ, αλλά οι Ιταλοί γιατροί που εργάζονται με Κουβανούς και ασθενείς από την Καλαβρία», σχολίασε.
«Ήξερα ότι η κουβανική ιατρική ήταν μια από τις καλύτερες στον κόσμο και σήμερα οι ίδιοι άνθρωποι που με επέκριναν φωνάζουν για περισσότερη ιατρική από τη χώρα αυτή της Καραϊβικής», προσέθεσε ο πρόεδρος της Καλαβρίας.
Οι Ιταλοί γιατροί εκτιμούν την σημαντική προσφορά των Κουβανών συναδέλφων τους, αλλά συνεχίζουν να εκφράζουν την αγωνία τους για την ανάγκη πιο σημαντικής και δομικής ενίσχυσης του ιταλικού δημόσιου συστήματος υγείας. Το πρόγραμμα με τη βοήθεια από την Κούβα τελειώνει το 2025, λένε. «Τι θα γίνει μετά;».