Αυτή είναι η διαδικασία διαγραφής στην επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς μετά τον Στέφανο Τζουμάκα ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε τη διαγραφή Σκουρλέτη, Βίτσα και Φίλη από το κόμμα.
Σημειώνεται εν τω μεταξύ πως στην ανακοίνωση Κασσελάκη δε γίνεται καμία αναφορά σε παραπομπή στην Επιτροπή Δεοντολογίας, για τη διαγραφή τους. Πηγές της Κουμουνδούρου διευκρίνιζαν ωστόσο πως θα ακολουθηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες.
Ο πρόεδρος Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Κoτσακάς μιλώντας στο Action24 και αναφερόμενος στη διαδικασία για τα αιτήματα διαγραφής, τόνισε ότι τα θέματα δεν είναι καθόλου μπερδεμένα. «Η επιτροπή είναι το μόνο όργανο που έχει εκλεγεί από το συνέδριο του κόμματος και κατά συνέπεια απολογείται μόνο στο συνέδριο. Όταν γίνει μία καταγγελία ενός στελέχους που είναι ενταγμένο στο ΣΥΡΙΖΑ ορίζεται ένα τριμελές γραφείο, η επιτροπή έχει 15 μέλη, το οποίο κάνει προδικασία και μιλάει με καταγγέλλοντα και καταγγελλόμενο και μετά εισηγείται στην Ολομέλεια τι πρέπει να γίνει και τα σχετικά με τα της ποινής. και στην περίπτωση αυτή θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία. Το επόμενο βήμα είναι να οριστεί το τριμελές γραφείο που αναμένεται να γίνει ως το τέλος της εβδομάδα ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης. Και απαιτείται η απόφαση να υπερψηφιστεί από τα 2/3 της επιτροπής δηλαδή τα 10 στα 15 μέλη. Αν πρόκειται να επιβληθεί αυστηρή ποινή απαιτείται να γνωμοδοτήσει το όργανο που ανήκει ο καταγγελλόμενος. Αν αυτό το στέλεχος πει ότι θα κάνει άλλο κόμμα, τότε η διαδικασία αίρεται. Δεν είναι δικαίωμα καταστατικό αλλά εθιμικό η έκφραση της πρόθεσης να διαγράψει κάποιον ο πρόεδρος. Έχει αξιολογικό χαρακτήρα αλλά δεν δεσμεύει κανέναν».