ΣΥΡΙΖΑ: Αυτοί είναι οι «15» που κρίνουν τις διαγραφές Σκουρλέτη, Φίλη και Βίτσα
Ραγδαίες αναμένονται οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη πως οι Δημήτρης Βίτσας, Πάνος Σκουρλέτης και Νίκος Φίλης «θέτουν τον εαυτό τους εκτός κόμματος». Τον λόγο πλέον τον έχει η επιτροπή δεοντολογίας που αποτελείται από 15 μέλη.
Επικεφαλής της επιτροπής δεοντολογίας είναι ο Αντώνης Κοτσακάς, ιστορικό στέλεχος, το οποίο προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, έχει ενταχθεί εδώ και πολλά χρόνια στον ΣΥΡΙΖΑ, πριν γίνει μάλιστα Κυβέρνηση και χαίρει της απόλυτης εμπιστοσύνης του Αλέξη Τσίπρα. Παράλληλα, έχει «διατασική» αναγνώριση και τον σεβασμό όλων των πλευρών του κόμματος. Σημειωτέον, ο κ. Κοτσακάς έχει στενές πολιτικές σχέσεις με τον Διονύση Τεμπονέρα.
Στην Επιτροπή συμμετέχουν επίσης, η Κατερίνα Δρυμμή που αντικατέστησε την Ρεγγίνα Βαρτζελή μετά την παραίτησή της, ο Ερρίκος Βεντούρας, η Χαρίκλεια Γιαννακίδου, η Αναστασία Θεοδωρακοπούλου, ο Κακουλάκης Γιώργος, ο Διευθυντής του Αλέξη Τσίπρα, Μιχάλης Καλογήρου, ο Ζήσης Καπράνας, η Κυριακή Κουντούρη, ο Ανδρέας Νταής, που αντικατέστησε τον Μάκη Μπαλαούρα, καθώς κατέβηκε υποψήφιος στις εκλογές, η Αμαλία Πορτάλιου, ο Σταμάτης Σακελλίων, ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης, η Ελένη Σταματάκη και η Λίνα Χρήστου-Διαρούτα.
Για να υπάρξει απόφαση διαγραφής απαιτείται η συμφωνία των 2/3 της επιτροπής. Με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, τουλάχιστον 5 μέλη της επιτροπής ανήκουν στη λεγόμενη «μειοψηφία», είτε δηλαδή στήριξαν την Έφη Αχτσιόγλου είτε πρόσκεινται στην Ομπρέλα. Το γεγονός αυτό εκ των πραγμάτων μετατρέπει τη λήψη της όποιας απόφασης σε πολυσύνθετη εξίσωση. Σημειωτέον, υπάρχουν μέλη που τηρούν στάση ουδετερότητας και δεν έχουν τασική τοποθέτηση, ενώ 6 με 7 πρόσωπα φέρεται να συντάσσονται με το λεγόμενο «προεδρικό» μπλοκ.
Το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προβλέπει συγκεκριμένα βήματα στο ζήτημα της αναστολής της ιδιότητας του μέλους (για ορισμένο χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τον ένα χρόνο) ή στην πρόβλεψη της διαγραφής. Για την ακρίβεια, η απόφαση της διαγραφής απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη των 2/3 της επιτροπής. Στέλεχος της επιτροπής ανέφερε στο flash.gr ότι «όσον αφορά τα 2/3 τα πράγματα είναι οριακά».
Την ίδια ώρα, στελέχη της πλειοψηφίας της κόμματος σχολιάζουν πως η κίνηση Κασσελάκη ήταν μονόδρομος για τον ίδιο μέσα σε αυτό το κλίμα που επικρατεί. «Δεν μπορούσε να κάνει κάτι άλλο», ανέφεραν χαρακτηριστικά. Η απόφαση πάντως του Στέφανου Κασσελάκη δημιούργησε έναν νέο κύκλο μετωπικής εσωκομματικής σύγκρουσης με το κλίμα πριν τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής να είναι εκρηκτικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την τελική απόφαση της όποιας διαγραφής το καταστατικό προβλέπει τη γνωμοδότηση του κομματικού οργάνου στο οποίο συμμετέχει ο καταγγελλόμενος.
Για τις προβλέψεις του καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει η επιτροπή δεοντολογίας μίλησε στο Action24, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αντώνης Κοτσακάς.
Η διαδικασία διαγραφής στην επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ
Ο πρόεδρος Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Κωτσακάς μιλώντας στο Action24και αναφερόμενος στη διαδικασία για τα αιτήματα διαγραφής, τόνισε ότι τα θέματα δεν είναι καθόλου μπερδεμένα.
«Η επιτροπή είναι το μόνο όργανο που έχει εκλεγεί από το συνέδριο του κόμματος και κατά συνέπεια απολογείται μόνο στο συνέδριο. Όταν γίνει μία καταγγελία ενός στελέχους που είναι ενταγμένο στο ΣΥΡΙΖΑ ορίζεται ένα τριμελές γραφείο, η επιτροπή έχει 15 μέλη, το οποίο κάνει προδικασία και μιλάει με καταγγέλλοντα και καταγγελλόμενο και μετά εισηγείται στην Ολομέλεια τι πρέπει να γίνει και τα σχετικά με τα της ποινής. και στην περίπτωση αυτή θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία.
Το επόμενο βήμα είναι να οριστεί το τριμελές γραφείο που αναμένεται να γίνει ως το τέλος της εβδομάδα ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης. Και απαιτείται η απόφαση να υπερψηφιστεί από τα 2/3 της επιτροπής δηλαδή τα 10 στα 15 μέλη. Αν πρόκειται να επιβληθεί αυστηρή ποινή απαιτείται να γνωμοδοτήσει το όργανο που ανήκει ο καταγγελλόμενος. Αν αυτό το στέλεχος πει ότι θα κάνει άλλο κόμμα, τότε η διαδικασία αίρεται. Δεν είναι δικαίωμα καταστατικό αλλά εθιμικό η έκφραση της πρόθεσης να διαγράψει κάποιον ο πρόεδρος. Έχει αξιολογικό χαρακτήρα αλλά δεν δεσμεύει κανέναν».