Κοιμάσαι μετά τα μεσάνυχτα; Τότε ίσως και να «απειλείται» η ψυχική σου υγεία!
Η επιστήμη εξηγεί γιατί πρέπει να αλλάξεις αυτή τη συνήθεια
Ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που απολαμβάνουν να κοιμούνται νωρίς ή σε εκείνων που ξαπλώνουν στο κρεβάτι τους μετά τα μεσάνυχτα και μπορούν για ώρες να χαζεύουν στο κινητό τους;
Αν ανήκεις στην πρώτη κατηγορία, τα νέα είναι πολύ καλά για σένα, καθώς με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεις ότι θα κοιμηθείς 7 με 8 ώρες, όπως συνιστούν οι ειδικοί. Αν, πάλι, το δεύτερο παράδειγμα είναι αυτό που σε περιγράφει, πρέπει να ενημερωθείς για τη νέα έρευνα που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στο «Psychiatry Research», επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα που αφορούσαν στον ύπνο και γενικότερα στην υγεία - σωματική και ψυχική - 73.888 ανθρώπων, παρατηρώντας τις επιπτώσεις του ανεπαρκούς ύπνου ή της έλλειψης ύπνου.
Διαπιστώθηκε, λοιπόν, πως οι άνθρωποι που κοιμούνται μετά τα μεσάνυχτα και συγκεκριμένα μετά τη 1 έχουν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν ψυχικές διαταραχές, όπως κατάθλιψη και άγχος.
Οι συμμετέχοντες της μελέτης ήταν στην πλειονότητα μεσήλικες ή μεγαλύτεροι, που ήταν δραστήριοι στην καθημερινότητά τους. Τα στοιχεία της έρευνας έδειξαν ότι όσοι έπεφταν νωρίς για ύπνο είχαν έναν ποιοτικό ύπνο, ενώ το σώμα και ο εγκέφαλός τους ξεκουράζονταν περισσότερο από εκείνους που κοιμόντουσαν μετά τη 1 βράδυ και ενδεχομένως ξυπνούσαν νωρίς το πρωί, μη έχοντας συμπληρώσει τις ικανοποιητικές ώρες ύπνου.
Πώς επηρεάζει ο ύπνος τη ψυχική υγεία;
Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Jamie Zeitzer, PhD, καθηγητής ψυχιατρικής και ιατρικής του ύπνου στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, έκανε λόγο για μια θεωρία που ονομάζεται «Το μυαλό μετά τα μεσάνυχτα», η οποία υποδηλώνει ότι ο εγκέφαλος λειτουργεί διαφορετικά αργά τη νύχτα, γεγονός που θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην ψυχική υγεία.
«Πιστεύουμε ότι έχει να κάνει με το ότι οι άνθρωποι απομονώνονται όταν είναι ξύπνιοι αργά τη νύχτα, οπότε τους λείπουν τα προστατευτικά κιγκλιδώματα και η υποστήριξη που συνεπάγεται η κοινωνικοποίηση ή ακόμη και η γνώση ότι κάποιος άλλος είναι ξύπνιος», εξήγησε ο Zeitzer στο Medical News Today.
H Sarah Wong, διδάκτωρ και επιστημονική συνεργάτις στο εργαστήριο Franks-Wisden στο Imperial College του Λονδίνου σημειώνει ότι το να κοιμάστε αργά οδηγεί στον περιορισμό της συνολικής διάρκειας του ύπνου.
«Αυτό επηρεάζει ιδιαίτερα τον ύπνο REM, ο οποίος εμφανίζεται περισσότερο κατά το δεύτερο μισό της νύχτας», εξηγεί η ίδια.
«Ο ύπνος REM έχει ισχυρή σύνδεση με τη ρύθμιση της διάθεσης – δηλαδή, λιγότερο REM, χειρότερη διάθεση – με τις αλλαγές σε αυτόν να θεωρούνται παράγοντας κινδύνου για πολλές νευροψυχιατρικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη, η γενική αγχώδης διαταραχή και το PTSD», πρόσθεσε η Wong.
Ο ακριβής ρόλος του REM δεν είναι απολύτως σαφής, αλλά η Wong ανέφερε ότι συνδέεται με τη διεγερσιμότητα του φλοιού, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε γνωστική δυσλειτουργία και ενδεχομένως σε συσσώρευση αποβλήτων στον εγκέφαλο.