ΕΕ: Δεν βγήκε «λευκός καπνός» στην άτυπη Σύνοδο - Αποφάσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
Χωρίς πολιτική συμφωνία οι 27 στις Βρυξέλλες για τις θέσεις «κλειδιά»
Η πολυαναμενόμενη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ ολοκληρώθηκε χωρίς πολιτική συμφωνία για τους διορισμούς στις κορυφαίες θέσεις εργασίας της ΕΕ.
Ήταν η πρώτη συνάντηση μεταξύ των ηγετών μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές, με μεγάλες ελπίδες ότι οι 27 θα μπορούσαν να σημειώσουν πρόοδο στο λεπτό έργο της κατανομής των ρόλων του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ύπατου Εκπροσώπου για τις Εξωτερικές Υποθέσεις.
«Δεν υπάρχει συμφωνία σε αυτό το στάδιο» για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κορυφαία αξιώματα στην ΕΕ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Σαρλ Μισέλ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της άτυπης Συνόδου Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών.
Η συζήτηση, τόσο για τα κορυφαία αξιώματα, όσο και για τις κατευθύνσεις της επόμενης νομοθετικής περιόδου, θα συνεχιστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την 27η και 28η Ιουνίου στις Βρυξέλλες.
Ο Σαρλ Μισέλ, τόνισε πάντως ότι έγινε καλή πρώτη συζήτηση που κινείται, όπως έκρινε, προς τη σωστή κατεύθυνση.
Aπό το απόγευμα της Δευτέρας (17/6) ξεκίνησαν οι «ζυμώσεις» στην έδρα της ΕΕ στις Βρυξέλλες, αλλά και στα αρχηγεία των βασικών κομμάτων για τα πρόσωπα στα αξιώματα της Ε.Ε. (πρόεδροι της Επιτροπής, του Συμβουλίου, του Κοινοβουλίου, Ύπατος Εκπρόσωπος για την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας).
Σύγκλιση στην τριάδα υποψηφίων
Σύμφωνα με έναν διπλωμάτη, οι έξι διαπραγματευτές που εκπροσωπούν τις τρεις κύριες πολιτικές ομάδες - το ΕΛΚ, τους Σοσιαλιστές και τους Φιλελεύθερους - συμφώνησαν επί της αρχής σχετικά με την τριάδα των υποψηφιοτήτων (φον ντερ Λάιεν, Κόστα , Κάλας) για τους βασικούς ρόλους που είναι προς διεκδίκηση.
Σύμφωνα με τον διπλωμάτη, η έλλειψη συναίνεσης συνδέεται με την ανάγκη να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ των συμφερόντων του κεντροδεξιού ΕΛΚ και των Σοσιαλιστών, κάτι που δεν επιτεύχθηκε το βράδυ της Δευτέρας.
Νωρίτερα το βράδυ, το ΕΛΚ υποστήριξε απροσδόκητα ότι ήθελε έναν υποψήφιο από το δικό του κόμμα για να αναλάβει μία από τις δύο επερχόμενες 2,5ετείς θητείες της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι οποίες αρχικά προορίζονταν και οι δύο για έναν υποψήφιο των Σοσιαλιστών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA οι επικρατέστεροι υποψήφιοι είναι:
- Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν: Η προερχόμενη από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα προκρίνεται να επανεκλεγεί ως Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής
- Ρομπέρτα Μέτσολα: Η -επίσης- προερχόμενη από το ΕΛΚ ζητά την επανεκλογή ως Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
- Αντόνιο Κόστα: Ο προερχόμενος από την ομάδα των Σοσιαλιστών διεκδικεί την εκλογή το ως Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε αντικατάσταση του Σαρλ Μισέλ
- Καγιά Κάλας: η προερχόμενη από την ομάδα των Φιλελευθέρων θεωρείται ως η επικρατέστερη να διοριστεί ως Ύπατη αρμοστής Εξωτερικών Υποθέσεων
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν φέρεται να έχει συγκεντρώσει στήριξη από το ΕΛΚ, τους Ευρωσοσιαλιστές και τους Φιλελεύθερους, ενώ άγνωστο τι θα κάνει η Τζόρτζια Μελόνι. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε για την υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάϊνεν ότι «Η κεντρική ατζέντα του ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος όπως θα εκφραστεί ελπίζουμε δια της νέας προέδρου Φον Ντερ Λάϊνεν, δίνει πολύ μεγάλη έμφαση σε ζητήματα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας στα ζητήματα της μετανάστευσης στα ζητήματα της Κοινής Αμυντικής Πολιτικής αλλά και στον τρόπο με τον οποίο η πράσινη μετάβαση δεν θα ζημιώσει τελικά τους αγρότες τους κτηνοτρόφους και τους αλιείς μας».
Η Ρομπέρτα Μέτσολα οδεύει προς... ανανέωση θητείας
Η Ρομπέρτα Μέτσολα φαίνεται να ανανεώνει τη θητεία της ως πρόεδρος ευρωκοινοβουλίου. Ο Αντόνιο Κόστα που είναι το πρόσωπο που προτείνει η ομάδα των Ευρωσοσιαλιστών στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τη στήριξη σε φον ντερ Λάϊεν και Μέτσολα.
Πάντως, στη συνεδρίαση του ΕΛΚ νωρίτερα τη Δευτέρα (17/6) φέρεται να ακούστηκαν και αιτιάσεις κατά του Αντόνιο Κόστα, ακόμα και αρνητικά σχόλια δεν γνωρίζει καλά αγγλικά και επομένως ίσως να μην είναι ο καταλληλότερος για να αντικαστήσει τον Σαρλ Μισέλ. Βέβαια, αν η υποψηφιότητα Κόστα δεν προχωρήσει είναι βέβαιο ότι οι σοσιαλιστές μπορεί να προτείνουν κάποιον άλλο.
Σε ό,τι αφορά την Κάγια Κάλας από την Εσθονία, που προέρχεται από το χώρο των Φιλελευθέρων, αυτή φέρεται ως επικρατέστερη να διοριστεί ως υπάτη αρμοστής εξωτερικής πολιτικής. Αλλά και προς το πρόσωπο της πρωθυπουργού της Εσθονίας ακούστηκαν κάποιοι προβληματισμοί, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα οι δημόσιες τοποθετήσεις της μονοπωλούσαν σχεδόν αποκλειστικά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ η Ευρώπη έχει και άλλα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει σε επίπεδο εξωτερικών σχέσεων, τα προβλήματα στα εξωτερικά της σύνορα, οι ισορροπίες που πρέπει να τηρηθούν με όλους τους μεγάλους παγκόσμιους παίκτες όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ινδία, οι χώρες του αραβικού κόσμου, τομείς που η Κάλας δεν έχει διατυπώσει θέσεις και δεν έχει δώσει το στίγμα των προθέσεών της.