Αλλάζει το στρατιωτικό της δόγμα η Κίνα – με εκ βαθέων αναδόμηση του στρατού
Υπό το νέο στρατιωτικό δόγμα, ο Κινεζικός στρατός αποτελείται πλέον από τέσσερα σώματα
Στη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του Κινέζικου στρατού εδώ και μία δεκαετία προχώρησε ο Σι Τζινπίνγκ, με το στρατό της χώρας να επικεντρώνεται πλέον στην τεχνολογία και στις στρατηγικές δυνάμεις που είναι εξοπλισμένες με μοντέρνο στρατιωτικό εξοπλισμό, σε μία στιγμή που το Πεκίνο και η Ουάσιγκτον ανταγωνίζονται για τη στρατιωτική κυριαρχία σε μία περιοχή με πολύ έντονες γεωπολιτικές εντάσεις.
Σε μία κίνηση έκπληξη την περασμένη εβδομάδα, ο ηγέτης της Κίνας, Σι Ζινπίνγκ, κατήργησε τη Στρατηγική Δύναμη Υποστήριξης – Strategic Support Force (SSF) – ένα κλάδο του στρατού που είχε δημιουργήσιε ο ίδιος το 2015 για να ενσωματώσει τις δυνατότητες πολέμου του Κινεζικού Στρατού στο διάστημα, στο διαδίκτυο, αλλά και τις δυνατότητες ηλεκτρονικού και ψυχολογικού πολέμου. Όλα αυτά στο πλάισιο της συνολικής αναδόμησης του Κινεζικού στρατού.
Στη θέση του, ο Σι δημιούργησε τη Δύναμη Στήριξης Πληροφοριών, η οποία, όπως είπε, είναι ένα “ολοκαίνουργιο στρατηγικό όπλο του Κινεζικού στρατού που θα είναι κλειδί στην συντονισμένη ανάπτυξη και εφαρμογή του συστήματος πληροφοριών του δικτύου”.
Αυτή η νέα υπηρεσία θα παίξει σημαντικό ρόλο στο να βοηθήσει τον Κινεζικό στρατό να “πολεμήσει και να κερδίσει σε έναν μοντέρνο πόλεμο”, είπε ο Κινέζος ηγέτης.
Σε συνέντευξη Τύπου, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινεζικού υπουργείου Άμυνας άφησε να εννοηθεί ότι το SSF θα διαχωρίζεται ουσιαστικά σε τρεις μονάδες – τη Δύναμη Στήριξης της Πληροφορίας, τη Αεροδιαστημική Δύναμη και την Διαδικτυακή Δύναμη – οι οποίες θα αναφέρονται απευθείας στην Κεντρική Στρατιωτική Επιτροπή, το βασικό σώμ του Κινεζικού στρατού, επικεφαλής του οποίου είναι ο ίδιος ο Σι.
Υπό το νέο στρατιωτικό δόγμα, ο Κινεζικός στρατός αποτελείται πλέον από τέσσερα σώματα – το στρατό, το ναυτικό, την αεροπορία και το πυραυλικό – συν τέσσερα όπλα: τις τρεις μονάδες του SSF συν μία μονάδα για την εφοδιαστική στήριξη.
Ειδικοί δήλωναν στο CNN ότι η αναδιοργάνωση ουσιαστικά αυξάνει τον άμεσο έλεγχο του Σι Ζινπίνγκ στον στρατό της χώρας και υπογραμμίζει τις φιλοδοξίες του Πεκίνο για καλύτερη διαχείρηση της τεχνητής νοημοσύνης και άλλων τεχνολογιών ώστε να προετοιμαστεί για ένα ενδεχόμενο “κατασκοπικό πόλεμο” στο μέλλον.
Οι αλλαγές αυτές έρχονται ένα χρόνο μετά τη σαρωτική αναδιοργάνωση του στρατού από τον Σι όταν έδιωξε πανίσχυρους στρατηγούς και άλλαξε το πυραυλικό σώμα, ένα σημαντικό κομμάτι του στρατού υπεύθυνο για το ταχέως αναπτυσσόμενο οπλοστάσιο πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων.
Όλα αυτά γίνονται σε μία στιγμή πολύ αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων στην περιοχή, που καθορίζονται αφενός από την ισχυρή παρουσία αμερικανικών δυνάμεων για την προστασία των συμμάχων τους και αφετέρου από την επιθετική ρητορική του Πεκίνου απέναντι στην ταϊβάν και το καθεστώς αυτονομίας της.