Γιατί η Κίνα προσπαθεί να απαγκιστρωθεί (οικονομικά) από τη Δύση
Η ανάπτυξη στην Κίνα έχει επιβραδυνθεί σημαντικά, καθώς η χώρα παλεύει να ανακάμψει από την κρίση χρέους
Η Κίνα λαμβάνει μέτρα ώστε να καταστήσει την οικονομία της λιγότερο εξαρτημένη από τη Δύση και φαίνεται να έχει τα κίνητρα – οικονομικά και στρατιωτικά – για να το κάνει αυτό.
Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα έχει επενδύσει δισεκατομμύρια για να αυξήσει την παραγωγή ημιαγωγών, ηλεκτρικών οχημάτων, μπαταριών και φωτοβολταϊκών. Κατά τη διάρκεια της περυσινής χρονιάς, η ασιατική χώρα ξεπέρασε τις ΗΠΑ και την Ευρώπη ως μεγαλύτερη εξαγωγέας στον κόσμο.
Το Πεκίνο μείωσε επίσης τον όγκο των αμερικανικών ομολόγων που διαθέτει, έλαβε πρωτοβουλίες για να μειώσει την εξάρτησή του από Δυτικές εισαγωγές ειδών διατροφής και μέτρα για να βελτιώσει την ενεργειακή του ασφάλεια.
Ειδικοί, σε ρεπορτάζ του Business Insider, εκτιμούν ότι από οικονομικής άποψης, οι προσπάθειες αυτές θα μπορούσαν να δώσουν βραχυπρόθεσμη ώθηση στην παραπαίουσα οικονομία της Κίνας και να τη βοηθήσουν να προετοιμαστεί για γεωπολιτικές εντάσεις με τη Δύση. Όμως, η στρατηγική αυτή μπορεί να τη βοηθήσει να επιτύχει ακόμα ένα στόχο: να προετοιμάσουν τη χώρα για πόλεμο.
«Η επανένωση της Ταϊβάν με την ενδοχώρα είναι μία από τις μεγαλύτερες φιλοδοξίες του Σι Τζινπίνγκ και το νόημα είναι αν θέλει να το κάνει, να το κάνει με τρόπο που θα μειώνει όσο γίνεται περισσότερο την έκθεση της κινεζικής οικονομίας», δήλωσε ειδικός αναλυτής.
Άλλοι διαφωνούν τονίζοντας ότι αν ο Σι είχε αυτή την πρόθεση, τότε θα υπήρχαν και άλλα σημάδια, προσθέτοντας ότι η Κίνα λειτουργεί με τη λογική ότι δε θα ηρεμήσουν σύντομα οι εντάσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικά στον εμπορικό τομέα.
Όμως, όπως λένε, το θέμα δεν είναι μόνο ο πόλεμος. Η ανάπτυξη στην Κίνα έχει επιβραδυνθεί σημαντικά, καθώς η χώρα παλεύει να ανακάμψει από την κρίση χρέους στον τομέα του real-estate, την υψηλή νεανική ανεργία, τη γήρανση του πληθυσμού και τη μειωμένη ζήτηση για τις εξαγωγές της.
Ετοιμασίες για πόλεμο με το βλέμμα στην Ταϊβάν
Ταυτόχρονα, η Κίνα ενισχύει με ταχείς ρυθμούς την πολεμική της μηχανή και αναμένεται να διαθέτει τις δυνάμεις για να προσαρτήσει την Ταϊβάν σε μερικά χρόνια – καθώς πρόκειται για ένα νησί, το οποίο υποστηρίζει ότι της ανήκει.
Σε περίπτωση που τελικά εισβάλει, η Κίνα θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει κυρώσεις και εμπορικό εμπάργκο από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, γεγονός που τις δίνει περισσότερα κίνητρα για να ενισχύσει την εσωτερική ζήτηση.
Δεν αποκλείεται, λένε οι ειδικοί, η Κίνα να παίρνει μαθήματα από τη Ρωσία, η οποία έλαβε μέτρα για να ενισχύσει τους πόρους της πριν από την εισβολή στην Ουκρανία το 2022. Η Μόσχα πάντως βοηθήθηκε από το Πεκίνο, που συνέχισε να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο, παρά τις διεθνείς κυρώσεις. Ενώ συνέβαλε και το γεγονός ότι η Ρωσία διαθέτει αυτάρκεια σε κρίσιμα προϊόντα, όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τα σιτηρά.
Όσα μέτρα και να πάρει, μία εισβολή στην Ταϊβάν θα μπορούσε να έχει «καταστροφικές» συνέπειες για την κινεζική οικονομία.
Όσοι διαφωνούν με αυτή την υπόθεση υποστηρίζουν ότι σε περίπτωση που το Πεκίνο ετοιμαζόταν να εισβάλει στην Ταϊβάν, τότε θα προετοίμαζε τον λαό για πόλεμο, θα επένδυε περισσότερα σε υλικά που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή όπλων, ενώ αρκετοί διπλωμάτες, φοιτητές και άλλοι Κινέζοι πολίτες θα άρχιζαν να επιστρέφουν στη χώρα από το εξωτερικό.