Κατσέλη στο Action24: Ζητά απόσυρση Γιαννίτση - Τι λέει για τη σύμπραξη και το μπόνους
«Εάν εγώ ήμουν στην τρίτη θέση, θα είχα αποσυρθεί ή θα ζητούσα από ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά να αποσύρουν την υποψηφιότητά μου», λέει η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ για την προεδρία της Δημοκρατίας.
Μια δήλωση που θα συζητηθεί έκανε στο Action24 η υποψήφια για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Λούκα Κατσέλη, η οποία ανέφερε ότι εάν η ίδια ήταν στην τρίτη θέση θα είχε αποσυρθεί ή θα ζητούσε από ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά να αποσύρουν την υποψηφιότητά της, μιλώντας σχετικά με την κατάταξη του Τάσου Γιαννίτση, ο οποίος έχει προταθεί από το ΠΑΣΟΚ.
Η Λούκα Κατσέλη, καλεσμένη στην «Επόμενη Μέρα» του Action 24, σε ερώτηση εάν θα καλούσε τον Νίκο Ανδρουλάκη για να στηρίζει την υποψηφιότητά της, ανέφερε: «Δεν είμαι εγώ που θα πω σε ένα κόμμα σαν το ΠΑΣΟΚ, που έχει ηγεσία και έχει στελέχη πολύπειρα, τι πρέπει να κάνουν. Αυτό που θα μπορούσα να σας πω είναι τι θα έκανα εγώ. Αν εγώ ήμουν στην τρίτη θέση, εγώ θα είχα αποσυρθεί ή θα ζητούσα από τον ΣΥΡΙΖΑ που με πρότεινε και τη Νέα Αριστερά, να αποσύρει την υποψηφιότητά μου».
«Όλοι θα θέλαμε ένα κοινό μέτωπο από την αντιπολίτευση»
«Θα έπρεπε και όλοι θα θέλαμε να υπάρχει ένα κοινό μέτωπο. Από το 2012 που ήταν η τελευταία φορά που ήμουν στην ενεργό πολιτική αγωνίζομαι προσωπικά γι’ αυτό το θέμα. Αυτός ο χώρος πρέπει να ενοποιηθεί. Καθόμουνα και μέτραγα πόσο κόμματα έχουν ξεπηδήσει από τη μήτρα του ΣΥΡΙΖΑ. Συν το ΠΑΣΟΚ εννέα», είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξης.
Και συνέχισε: «Έχουμε εννιά κόμματα που ψαρεύουν ή θα ψαρέψουν ψήφους από την ίδια δεξαμενή. Αυτό δεν μπορεί δε συνιστά πρόοδο δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρή αντιπολίτευση ισχυρή κυβέρνηση εάν δεν υπάρξει μία σύγκλιση προγραμματική και πολιτική μετά».
Σε ερώτημα αν είχε επικοινωνία με τον Νίκο Ανδρουλάκη, απάντησε: «Δυστυχώς η υποψηφιότητά του προέδρου της Δημοκρατίας θα έπρεπε να είναι υπερκομματική και σε μια άλλη δημοσκόπηση ένα πολύ μεγάλο ποσοστό πολιτών θεωρούν ότι το βασικό κριτήριο πρέπει να είναι το πρόσωπο και αν μπορεί αυτό το πρόσωπο να εγγυηθεί την δημοκρατία που είναι βασική αρμοδιότητα... Παρόλα αυτά τα κόμματα ακόμα κι αυτά που μας στήριξαν είναι πολύ ευαίσθητα στην σχέσεις μεταξύ τους. Ακόμα δεν έχουν φτάσει σ’ ένα σημείο να γίνει υπέρβαση έτσι ώστε να μπορούμε να συνεννοηθούμε για βασικά πράγματα που μας ενώνουν και δε μας χωρίζουν».
Πρωτοβουλία για διακομματική σύγκλιση
«Γι’ αυτό και πήρα μία πρωτοβουλία η οποία δεν έχει γνωστή, δηλαδή στο συνέδριο που έκανα το ίδρυμα Τσίπρα έκανα μία πρόταση επειδή βλέπω ότι τα κόμματα δεν κάθονται αυτή τη στιγμή να μιλήσουν μεταξύ τους τα κοινοβουλευτικά κόμματα του προοδευτικού χώρο θα πρέπει κάποιος να πάρει την πρωτοβουλία να υπάρξει καταρχήν μία προγραμματική σύγκλιση. Και πήραμε μία πρωτοβουλία η οποία ξεκίνησε ήδη τέσσερα ινστιτούτα του ευρύτερου χώρου να επεξεργαστούμε ένα προοδευτικό εθνικό πρόγραμμα μία στρατηγική.
»Για μια εναλλακτική διακυβέρνηση που είναι πασοκογενής ομάδα με επικεφαλής γνωστούς ακαδημαϊκούς. Ξεκινήσαμε με ομάδες έργου πάνω σε 20 μεγάλες παρεμβάσεις για την επόμενη μέρα ώστε να προετοιμαστεί τουλάχιστον μέσα από μία προγραμματική σύγκλιση ένα κείμενο που να καταγράφονται σε καίρια θέματα που απασχολούν τον τελευταίο πολίτη της χώρας που συμφωνούν που διαφωνούν την προτάσεις υπάρχουν τι θα κάνουμε με το μεταναστευτικό ποια είναι η θέση για την ενέργεια.
»Χαίρομαι που ο κύριος Φάμελλος παίρνει πρωτοβουλίες ενωτικές. Δηλαδή έχει μιλήσει και στον κύριο Ανδρουλάκη και στην κυρία Κωνσταντοπούλου. Είναι το πρόβλημα πρέπει να κάνουν όλοι μια υπέρβαση και ελπίζω αυτό να γίνει. Γιατί ξέρετε στην πολιτική και να δεν υπάρχουν. Αυτή τη στιγμή ζητούμενο είναι να γίνει ένα ενιαίο ένα λαϊκό μέτωπο ένα προοδευτικό μέτωπο το οποίο θα εκφραστεί και πολιτικά στις επόμενες εκλογές. Επειδή δεν υπάρχουν τα υπάρχοντα κόμματα θα γίνει από κάπου αλλού».
Η κ. Κατσέλη συνέχισε: «Είναι σημαντικό να υπάρξει μία δυνατή αντιπολίτευση και πρέπει να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε με όρους κομματικούς και πρέπει να σκεφτόμαστε με όρους κοινωνίας και τι θέλει ο κόσμος. Ο κόσμος θέλει μια ισχυρή αντιπολίτευση.
«Το οποίο θα μπορούσε να φτάσει και ως μία εκλογική σύμμαχοι;» ρώτησε ο Σεραφείμ Κοτρώτσος για να απαντήσει η πρώην υπουργός: «Απολύτως. Υπάρχουν τρία σενάρια. Εάν αυτό που θέλουμε μπορείς τις επόμενες εκλογές μπορεί να υπάρχει ένα ενιαίο ενωτικό ψηφοδέλτιο κύριος και αξιοπιστίας αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει πως πάμε από δω που είμαστε τώρα που είναι ένας χώρος με κατακερματισμένες αδύναμη σένα είναι ότι το ψηφοδέλτιο. Μπορεί να γίνει μία σύμπραξη των κομμάτων σε μία νέα δομή.
Προτείνει σύμπραξη για το μπόνους
Αναφορικά με τον νέο νόμο που υπαγορεύει το μπόνους των κομμάτων απάντησε: «Γνωρίζοντας αυτό υπάρχουν τρόποι να το κάνεις. Για να θελήσεις να το κάνεις υπάρχουν τρία σενάρια πιθανά το πρώτο σενάριο ήταν αυτό που έλεγα εγώ της το σενάριο της απορρόφησης δηλαδή είτε το πάσο και το ΣΥΡΙΖΑ αποκτά τεράστια δυναμική αυξάνει τα ποσοστά του. Το δεύτερο είναι δια συγχωνεύσεως. Να κάτσουν κι εσείς να συμφωνήσουν στις βασικές αρχές.
Το τρίτο σενάριο που είναι της ανασύνταξης θα μπορούσε μία ομάδα πρωτοβουλίας να φτιάξει που να έχει κοινωνικούς φορείς μέσα να έχει που ανθρώπους που δεν έχουν άμεση σχέση με την πολιτική αλλά είναι προσωπικότητες καιρός και να πουν ωραία εμείς παίρνουμε μια πρωτοβουλία για την συγκρότηση ενός ερωτικού ψηφοδελτίου για να απευθυνθούν στα υπάρχοντα κόμματα να θέσουν με κριτήρια συγκεκριμένους υποψήφιους.
Με αυτό τον τρόπο το κόμμα θα κρατήσει την αυτονομία του. Θα βγάλει πολύ περισσότερους βουλευτές από ότι θα το βγάλει μόνος του και νομίζω ότι είναι win win. Γι’ αυτό πρέπει να υπάρχει μια αποφασισμένη ομάδα ανθρώπων που θα παίξουν το ρόλο του καταλύτη να συνενώσουν δυνάμεις παρά να τις διαχωρίζουν».