Καθηλωμένο στο παρελθόν το ΠΑΣΟΚ ενώ αυξάνονται τα Σύριζα στη Βουλή
Τώρα που τελείωσαν οι εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, μπορώ να το πω για να μην θεωρηθώ πως ήθελα να παρέμβω στα εσωκομματικά τους. Καμμιά φαντασία δεν υπήρχε στα συνθήματα των υποψηφίων και του πρώτου και του δευτέρου γύρου. Όλα κινούντο γύρω από την λέξη αλλαγή.
Μα, σύντροφοι αυτό ήταν το σύνθημα του Ανδρέα Παπανδρέου όταν ο νικητής Νίκος Ανδρουλάκης ήταν δύο ετών, και ο ηττημένος Χάρης Δούκας ενός. Η αλλαγή (οποία κι αν ήταν ) έγινε το 1981. Δεν μπόρεσαν να σκεφθούν κάτι καινούργιο μετά από όλα όσα έγιναν τη δεκαετία του ’80. Τώρα έπρεπε να σκεφτείτε κάτι καινούργιο, μετά από 43 χρόνια! Αλλά φοβάμαι πως δεν έχετε νέες ιδέες. Πάσχετε από καθήλωση στο μακρινό παρελθόν, το οποίο ουσιαστικά δεν έχετε ζήσει. Ας ελπίζουμε μόνον ότι έχετε νέες, εφικτές προτάσεις…
Πολλά Σύριζα στην Βουλή
Θέλω να σας ενημερώσω ότι στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν με πολύ μεγάλη προσοχή τα όσα εξελίσσονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στον Σύριζα. Και αυτό για δυο κυρίως λόγους, όπως μου λέει συνομιλητής μου στο περιβάλλον του πρωθυπουργού.
Ο πρώτος, έχει να κάνει, με το ότι αν στο (σημερινό) κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα πράγματα εξελιχθούν σε σφοδρή σύγκρουση μέχρις εσχάτων, όπως δείχνουν, είναι πολύ πιθανόν οι εξελίξεις αυτές να επηρεάσουν και την λειτουργία της Βουλής.
«Αν βρεθούμε με δυο κόμματα στην Βουλή, που προέρχονται από τον Σύριζα, είναι σαφές ότι θα έχουμε ανταγωνισμούς μέσα στις συνεδριάσεις του κοινοβουλίου, για να δείξουν ποιος από τους δυο είναι πιο… αριστερός, μου λέει ο συνομιλητής μου και προσθέτει, «σε αυτή την περίπτωση θα έχουμε όξυνση του κλίματος, κάτι που δεν βοηθά καθόλου ούτε την κυβέρνηση, ούτε την εικόνα της χώρας, ιδίως στους διεθνείς οικονομικούς κύκλους»
Και ο δεύτερος λόγος, τον ρώτησα. «Μα είναι πασιφανές, μου είπε, όσο δυσαρεστημένοι για κάποιο λόγο (πχ ότι δεν υπουργοποιήθηκαν, ή ότι δεν τους βλέπει κάποιος υπουργός) βουλευτές της ΝΔ, θεωρούν πως δεν υπάρχει «αντιπολιτευτικός κίνδυνος», τόσο θα εμφανίζονται με ερωτήσεις ή δηλώσεις «αντιπολιτευόμενοι», με σκοπό ή να κάνουν αισθητή την παρουσία τους ή να δείξουν στους ψηφοφόρους τους ότι τα λένε έξω από τα δόντια. Και αυτό δεν είναι καλό για την κυβερνητική πορεία….
Χειρότερα στο Συνέδριο
Αν βέβαια στην κυβέρνηση έχουν τέτοια ερωτηματικά, στον Σύριζα τα ερωτηματικά που έχουν τα στελέχη που μπορούν να δουν πιο ψύχραιμα τα πράγματα, έχουν να κάνουν τόσο με το πότε αλλά και με το σε ποιο επίπεδο θα πέσει το κόμμα, εκλογικά, είτε μείνει ενωμένο είτε όχι, ανεξάρτητα μάλιστα και από το ποιος τελικά θα επικρατήσει.
Φίλος μου, παλαιό στέλεχος του χώρου, που συνήθως, όπως θα έχετε διαπιστώσει κάνει προβλέψεις «διάνα», μου έλεγε χθες πως η εξέλιξη που πήρε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σάββατο «ήταν η χειρότερη που υπήρχε».
Και όταν απόρησα, λέγοντας του πως «αυτό δεν θέλατε να φάτε τον Κασσελάκη, μου απάντησε γελώντας «Μα ποιος σου είπε ότι αυτοί που επέλεξαν τη σύγκρουση δια του αποκλεισμού, κέρδισαν. Μπορεί να έδωσαν ένα φιλί της ζωής στον πρώην πρόεδρο. Και το χειρότερο, μου είπε, είναι ότι δεν το κατάλαβαν.
Μάλιστα, προέβλεπε πως «αν τελικά οδηγηθούμε στο συνέδριο, εκεί τα πράγματα όχι θα είναι εκρηκτικά, άλλα κανείς δεν ξέρει που θα φτάσουμε. Το Σάββατο, παραλίγο αποφεύχθηκαν οι χειροδικίες. Στο συνέδριο, έτσι όπως είναι η κατάσταση, το βλέπω δύσκολο να τις αποφύγουμε».
Δυσαρέσκεια για Αλέξη
Ο ίδιος άνθρωπος, που ήταν το Σάββατο στην ΚΕ, με πληροφόρησε πως, ανάμεσα σε πολλά στελέχη που πρόκεινται στους 87, υπάρχει πολύ μεγάλη δυσαρέσκεια για τον Αλέξη Τσίπρα «που δεν παρεμβαίνει με κάποιο τρόπο, μήπως και καταφέρει να διασώσει τίποτε», ενώ άλλοι «έχουν αρχίσει να του καταλογίζουν την βασική ευθύνη για την κατάσταση γιατί αυτός έφερε τον Κασσελάκη».
Τον ρώτησα, αν ο πρώην πρωθυπουργός μπορεί να παρεμβεί τώρα και να διορθώσει τα πράγματα και απογοητευμένος που είπε «φοβάμαι πως τώρα πια είναι πολύ αργά. Η κατάσταση έχει ξεφύγει και ο ίδιος ο Αλέξης έχει χάσει πολύ μεγάλο μέρος από το κύρος που είχε στον οργανωμένο Σύριζα»…….
Η μάχη των τρολ
Για να σας δώσω μια μικρή εικόνα για την κατάσταση σήμερα στον Σύριζα, απλώς να σας μεταφέρω ανάρτηση στο Twitter, λογαριασμού (τρολ) με το όνομα ΠΕΝ ΝΤΑΛΑΟΥΡΑ» για την κατάσταση στο κόμμα και την στάση του Ν. Παππά. Όπως λένε στον Σύριζα, πίσω από αυτό το ψευδώνυμο κρύβεται στέλεχος του περιβάλλοντος Κασσελάκη, με θεσμικό ρολό στο κόμμα, στο Γραφείο Τύπου συγκεκριμένα, όταν ο τελευταίος ήταν πρόεδρος. Είναι γνωστό δημοσιογραφικό στέλεχος που έχει διατελέσει και διευθυντής κυριακάτικης εφημερίδας.
Τσίρκο το παλάτι
Για να κλείσω με τα του Σύριζα, μια και είναι βέβαιος ότι θα έχουμε πολλές μέρες να μιλάμε και το συγκεκριμένο κόμμα και τα όσα θα γίνονται στο εσωτερικό του, να σας πω μια φράση που μου είπε άλλοτε ηγετικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, που τώρα έχει μεταπηδήσει στην Νέα Αριστερά, όταν του ζήτησα να μου περιγράψει την κατάσταση στο πρώην κόμμα του. «Ξέρεις, μου είπε, στην Αμερική έχουν μια φράση που λέει περίπου αυτό: Όταν οι κλόουν πάνε στο Παλάτι, δεν γίνονται οι κλόουν βασιλιάδες, άλλα το παλάτι τσίρκο». Μετά τα όσα γίνονται τις τελευταίες μέρες στο Σύριζα, νομίζω ότι η φράση αυτή περιγράφει πολύ την κατάσταση.
Ηλεκτρονική κάρτα
Μαθαίνω από κύκλους του Υπουργείου Εργασίας πως η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας έχει πάει πολύ καλά και έχει «δώσει» στους εργαζομένους υπερωρίες που ως τώρα είτε δεν τις πληρώνονταν, είτε τις έπαιρναν μαύρα και μισές. Όμως, παράλληλα με την εφαρμογή της, βρέθηκαν και τα «παραθυράκια».
Ένα από αυτά, για παράδειγμα, όσοι έπιαναν βάρδια 5 το πρωί, χτυπούσαν κάρτα στις 6 μια και υπολόγιζαν πως δεν υπάρχει έλεγχος της επιθεώρησης εργασίας τόσο πρωί. Άλλο πρόβλημα, είναι οι εργαζόμενοι μέσω εργολαβικών εταιρειών, μια και αυτοί δεν μπορούν να χτυπούν κάρτα στην εργασία που έχουν διατεθεί, αφού είναι , εργαζόμενοι στην εργολαβική εταιρεία, από την οποία όμως δεν μπορούν να περνούν το πρωί πριν πάνε στην δουλάκια τους να χτυπάνε κάρτα. Αυτά και άλλα κόλπα, μαθαίνω ότι μελετά το υπουργείο Εργασίας να εμποδίσει και παράλληλα , βλέπω να αυξάνουν οι έλεγχοι …..
Τροχοδρομεί η αύξηση της Attica Bank
Σήμερα αναμένεται εκτός απροόπτου η έγκριση του ενημερωτικού δελτίου για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 735 εκατ. ευρώ της Attica Bank από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η αύξηση κεφαλαίου θα γίνει κατά 672,2 εκατ. ευρώ με μετρητά και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων και κατά 62,9 εκατ. ευρώ μέσω έκδοσης τίτλων κτήσης
(warrants). Μετά την κεφαλαιακή ενίσχυση, η (νέα) Attica Bank όπως έχει πει η Διευθύνουσα Σύμβουλος κα Ελένη Βρεττού, τα κόκκινα δάνεια θα μειωθούν κάτω και από 3% με υπαγωγή στις εγγυήσεις του «Ηρακλή ΙΙΙ». Αλλά τα κεφάλαια δεν αφορούν μόνον την πλήρη εξυγίανση της τράπεζας, αλλά και το δυναμικό της άνοιγμα στην αγορά, με εκσυγχρονισμό, επενδύσεις στην τεχνολογία και ψηφιοποίηση της τράπεζας.
Η κ. Βρεττού είπε στη Γενική Συνέλευση των μετόχων που ενέκρινε την αύξηση με ποσοστά άνω του 90%, ότι η νέα Attica Bank θα έχει το 2027 χορηγήσεις 7 δισ. ευρώ και ρευστότητα 11 δισ. ευρώ. Και ασφαλώς θα είναι σημαντικός παράγοντας της εθνικής οικονομίας με χρηματοδοτήσεις που θα έχουν έμφαση στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Επίσης, προέβλεψε απόδοση ιδίων κεφαλαίων με εντυπωσιακούς ρυθμούς 20% από το 2027.
Να θυμίσω και ότι η μετοχή παρουσιάζει κινητικότητα τελευταία, καθώς μετά τις μεγάλες πιέσεις, Πέμπτη και Παρασκευή έκλεισε στο limit up (+29,11% και +28,43% αντίστοιχα), ενόψει της ΑΜΚ που έρχεται.
Η Πάτρα «πρωτεύουσα» έρευνας
Για να μην λέμε μόνο τα στραβά, να σας πω, ότι σε μια συγκυρία που η κουβέντα για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και απομάκρυνσης από τη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού είναι στο φόρτε της, οι προσπάθειες που γίνονται από φορείς, πανεπιστήμια και επιχειρήσεις σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας προς την έρευνα και την τεχνολογία, είναι αξιέπαινες. Στα Ιωάννινα, ως γνωστόν έχουν «στήσει» αντιπροσωπείες αρκετά μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας τεχνολογίας, όπως οι PwC και Deloitte, οι γερμανικές Teamviewer, BestSecret και P&I, καθώς και οι τεχνολογικές εταιρείες Terracom, Tekmon και η ελληνική Natech.
Η Πάτρα, έχει επίσης πολύ ισχυρό οικοσύστημα έρευνας, ανάπτυξης και τεχνολογίας, καθώς ήδη από το 1989 έχει δημιουργηθεί το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών (ΕΠΠ), που αποτελεί την θερμοκοιτίδα νέων επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας.
Στο ΕΠΠ στεγάζονται σήμερα περισσότερες από 45 εταιρείες, δύο Κέντρα Ικανοτήτων, το Ερευνητικό Ινστιτούτο ΙΝΒΙΣ, ενώ λειτουργούν και οκτώ Innovation Hubs, απασχολώντας καθημερινά περισσότερους από 150 επιστήμονες υψηλού επιστημονικού μορφωτικού επιπέδου. Φιλοξενούνται κατά βάση ελληνικές εταιρείες πληροφορικής, μικροηλεκτρονικής, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και βιοεπιστήμες. Οι περισσότερες εταιρείες παρουσιάζουν μεγάλη εξωστρέφεια, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν κατοχυρωθεί περισσότερες από 30 διεθνείς πατέντες, έχουν υλοποιηθεί περισσότερα από 40 έργα Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης ύψους 30 εκατ. ευρώ, ενώ σε πολλές από τις εταιρείες έχουν επενδυθεί κεφάλαια υψηλού ρίσκου (venture capitals) αλλά και μικρότερα ιδιωτικά κεφάλαια. Κατά συνέπεια, να μην λέμε ότι στη χώρα αυτή δεν γίνεται τουλάχιστον προσπάθεια...
Δ. Πολίτης στο Υπερταμείο
Σαν να βιάζεται η κυβέρνηση να απαλλαγεί από τον επικεφαλής του Υπερταμείου Γρηγόρη Δημητριάδη. Θα έχει τους λόγους του. Πάντως μαθαίνω ότι γύρω στις 15 με 20 Νοεμβρίου, δηλαδή μερικούς μήνες πριν την λήξη της θητείας Δημητριάδη, θα δημοσιοποιηθεί το όνομα του νέου CEO του Υπερταμείου και προκρίνεται ο Δημήτρης Πολίτης, επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ έως τώρα.
Το Υπερταμείο πέραν από της συμμετοχές του Δημοσίου, την τεράστια ακίνητη περιουσία του ΤΑΙΠΕΔ, της ΕΤΑΔ, της ΕΤΒΑ, της ΓΑΙΑΟΣΕ, συμμετοχές στην ενέργεια μέσω της ΔΕΗ, τα ΕΛΤΑ, το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, τον ΟΣΕ, τα 23 περιφερειακά αεροδρόμια, αλλά και το 8,5% που απέμεινε ως δημόσια συμμετοχή στην Εθνική Τράπεζα και στη νέα Attica -Παγκρήτια Bank, θα έχει διευρυμένη δτασηριότητα. Πριν μερικές εβδομάδες ιδρύθηκε εταιρεία που θα λειτουργεί ως θυγατρική του Growthfund. Το ταμείο το οποίο εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει τη λειτουργία του εντός του 2025 με κεφάλαια ύψους 303,5 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα προέλθουν από την πρόσφατη μεταβίβαση στο κράτος της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ.