Ανατροπή με τον καθαρισμό οικοπέδων - Τι θα ισχύσει τελικά για φέτος
Ποια είναι τα μέτρα πυροπροστασίας στα οποία πρέπει να συμμορφωθούν φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται κοντά σε δασικές περιοχές
Αλλαγή πλεύσης από την κυβέρνηση αναφορικά με τα μέτρα πυροπροστασίας ακινήτων, τα οποία βρίσκονται κοντά σε δασικές περιοχές. Έπειτα από την επιστολή από τον Συνήγορο του Πολίτη, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, έκανε λόγο για κλάδεμα και αφαίρεση εύφλεκτων υλικών.
Κάλεσε δε τους ιδιοκτήτες ακινήτων να εντείνουν τις προσπάθειές τους στα «μέτωπα», τονίζοντας ότι τα υπόλοιπα μέτρα που προβλέπει η σχετική ΚΥΑ είναι «ενδεικτικά».
Πάντως, ο κ. Σκυλακάκης, αποφάσισε να μην αναβάλει την εφαρμογή του Κανονισμού αν και είχε σχετικές εισηγήσεις, εξηγώντας ότι «με βάση την κλιματική κρίση το επικείμενο καλοκαίρι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο».
Ο ίδιος εκτίμησε ότι «στα ιδιωτικά ακίνητα μέσα και κοντά στα δάση οι μόνοι που μπορούν να λάβουν μέτρα για να αποτρέψουν τον κίνδυνο εξάπλωσης της πυρκαγιάς είναι οι ιδιοκτήτες τους».
Ο Κανονισμός βέβαια απαιτεί σημαντικές παρεμβάσεις για φέτος, όπως την εκπόνηση έστω κάποιων σχεδίων από τους μηχανικούς που θα πρέπει να αναρτηθούν στη σχετική πλατφόρμα, κάτι που κοστίζει.
Επίσης απαιτεί από τους δήμους εκπόνηση σχεδίων, κάτι που όπως αναφέρεται από πολλούς ΟΤΑ είναι δύσκολο να γίνει.
Κλάδεμα και καθαρισμοί για φέτος
«Δεν έχουν οι μηχανικοί την υποχρέωση να ακολουθήσουν τεχνικές προδιαγραφές του υπουργείου οι οποίες είναι ενδεικτικές. Συνεπώς, δεν είναι υποχρεωτικό ο ιδιοκτήτης να βάλει φράχτη ή να κάνει αυτό ή εκείνο. Σε συνεργασία με τον μηχανικό, ο πολίτης θα κάνει το καλύτερο που μπορεί να γίνει», συμπλήρωσε, πάντως, ο υπουργός απαλλάσσοντας έτσι επί της ουσίας, προς ώρας, είτε από πρόστιμα είτε από δυσβάστακτα βάρη τους ιδιοκτήτες, όπως κατασκευές, όπως λέει ο σχετικός κανονισμός μάνδρας ύψους 1 μέτρου με άκαυστα υλικά, τοποθέτηση πυράντοχων εξωτερικών κουφωμάτων, τοποθέτηση μεταλλικής άκαυστης σίτας, αντικατάσταση υδρορροών, πλήρωση διάκενων με άκαυστα υλικά ή ακόμα και αντικατάσταση στέγης, εγκατάσταση συστήματος καταιονισμού ύδατος κτλ
«Η πρώτη εφαρμογή είναι τα κλαδέματα και να μην έχει προσάναμμα απ’ έξω από το σπίτι. Να μην έχει ο ιδιοκτήτης την μπουκάλα του αερίου έξω από το σπίτι σε σημείο που θα πάρει φωτιά. Αυτά είναι τα φετινά μέτρα», δήλωσε ο ο υπουργός. Για τις υπόλοιπες υποχρεώσεις, ας δούμε στοιχεία από τις τεχνικές εκθέσεις που θα ετοιμάσουν οι μηχανικοί για του χρόνου, υπογράμμισε ο κ. Σκυλακάκης.
Παράλληλα ο ίδιος τόνισε ότι ο όλος κανονισμός, όπως ισχύει από το 2023, «χρειάζεται τροποποιήσεις, τις οποίες με υπουργικές αποφάσεις θα τις κάνουμε δεν χρειάζονται φανατισμοί υπέρ η κατά της εφαρμογής του κανονισμού πυροπροστασίας».