«Στον τάκο» για φοροδιαφυγή και «μαϊμού» αποδείξεις: Έγιναν 160.000 «καρφώματα»
Με ραγδαίους ρυθμούς αυξάνονται οι καταγγελίες πολιτών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και μέσω της εφαρμογής «appodixi» στα κινητά τηλέφωνα για περιπτώσεις απόκρυψης εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων, λαθρεμπορίου και διαφθοράς, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι συνολικά ανέρχονται σε 158.939.
Ειδικότερα σύμφωνα με την φορολογική διοίκηση στην πλατφόρμα «Καταγγελίες Πολιτών» μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 5.559 περιπτώσεις καταγγελιών από τις οποίες οι 922 είναι επώνυμες και οι 4.637 ανώνυμες. Σημειώνεται ότι παρέχεται η δυνατότητα στους πολίτες να καταγγέλλουν είτε επώνυμα είτε ανώνυμα κρούσματα που σχετίζονται με φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις, διαφθορά και παραβάσεις ακεραιότητας.
Οι καταγγελίες ή πληροφορίες που υποβάλλονται στη πλατφόρμα διοχετεύονται συστημικά και αυτοματοποιημένα ανάλογα με το αντικείμενό και το περιεχόμενό τους, στις αρμόδιες δομές για περαιτέρω διενέργεια έρευνας ή ελέγχου κατά περίπτωση.
Πότε πάνε στο αρχείο οι καταγγελίες
Οι καταγγελίες φορολογικού περιεχομένου, για τις οποίες δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία ενέργεια σε ελεγκτικό επίπεδο εντός έξι ετών από την υποβολή τους, μεταφέρονται σε διακριτό ηλεκτρονικό αρχείο, το οποίο τηρείται για λόγους ιστορικότητας ή για τυχόν αξιοποίησή τους κατόπιν συσχετισμού του περιεχομένου τους με νέες καταγγελίες-πληροφορίες. Εφόσον εντός δέκα ετών από την υποβολή της καταγγελίας-πληροφορίας αυτή δεν έχει αξιοποιηθεί καθ' οποιονδήποτε τρόπο, διαγράφεται οριστικά από το Ο.Π.Σ. Διαχείρισης καταγγελιών/πληροφοριών.
Σχετικά με τις καταγγελίες τελωνειακού περιεχομένου, για τις οποίες δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία ενέργεια σε ελεγκτικό επίπεδο εντός επτά ετών από την υποβολή τους, μεταφέρονται σε διακριτό ηλεκτρονικό αρχείο, το οποίο τηρείται για λόγους ιστορικότητας ή για τυχόν αξιοποίησή τους κατόπιν συσχετισμού του περιεχομένου τους με νέες καταγγελίες-πληροφορίες. Εφόσον, εντός δώδεκα ετών από την υποβολή της καταγγελίας, αυτή δεν έχει αξιοποιηθεί καθ' οποιονδήποτε τρόπο, διαγράφεται οριστικά από το Ο.Π.Σ. Διαχείρισης καταγγελιών/πληροφοριών.
Δίνει... κίνητρο για «κάρφωμα» το μπόνους έως 3.000 ευρώ
Την ίδια ώρα η καθιέρωση μπόνους από 100 έως 3.000 ευρώ σε όσους φορολογούμενους αποκαλύψουν μέσω της εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα «appodixi» πλαστές αποδείξεις έχει ενισχύσει το ρεύμα των πολιτών που «σκανάρουν» τις αποδείξεις για έλεγχο της γνησιότητας τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσω της εφαρμογής έχουν πραγματοποιηθεί 153.380 καταγγελίες, εκ των οποίων οι 69.046 είναι επώνυμες και οι 84.334 είναι ανώνυμες.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων την εφαρμογή «appodixi» έχουν κατεβάσει στα κινητά τους περισσότεροι από 250.000 πολίτες. Επισημαίνεται ότι με την εφαρμογή σκανάρεται κάθε απόδειξη, που έχει εκδοθεί με QR code και εφόσον οι πολίτες διαπιστώσουν μη-διαβίβαση ή απόκλιση στα στοιχεία της απόδειξης, έχουν την δυνατότητα να την αποστείλουν στην ΑΑΔΕ. Το μέτρο έχει διευκολύνει τις ελεγκτικές αρχές στον εντοπισμό δεκάδων περιπτώσεων έκδοσης εικονικών ή μη έκδοσης αποδείξεων.