Κασσελάκης: Γκρίνιες στην πορεία προς το Συνέδριο - Νέο μέτωπο με την Εκκλησία
Μπορεί ο Στέφανος Κασσελάκης να συναντήθηκε το Σάββατο με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο και όλοι να μιλούν για μία εθιμοτυπική συνάντηση, ωστόσο, υπάρχουν δύο κρίσιμα ζητήματα τα οποία de facto, στην παρούσα φάση, ορίζουν τις σχέσεις των δύο πλευρών.
Το πρώτο αφορά τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Η θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι σαφής και συγκεκριμένη και απέχει παρασάγγας από την άποψη της Εκκλησίας. Άλλωστε, ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για την πρόταση της κυβέρνησης μπροστά στους τηλεοπτικούς φακούς.
Το δεύτερο ζήτημα σχετίζεται με την εξαγγελία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής. Ο Στέφανος Κασσελάκης προανήγγειλε πως το προσεχές διάστημα η Κ.Ο. του κόμματος θα καταθέσει πρόταση νόμου στη Βουλή για τη διευθέτηση των σχέσεων Κράτους-Εκκλησίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του flash.gr, η πρόταση θα είναι παρόμοια με αυτή που είχαν συζητήσει Τσίπρας και Ιερώνυμος επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Σημειωτέον, κατά τις δηλώσεις του στην Πεντέλη το Σάββατο, ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε ότι συζήτησε με τον Αρχιεπίσκοπο για τη συμφωνία του 2018, η οποία βέβαια δεν είχε προχωρήσει.
Υπενθυμίζεται πως κατά την προεκλογική κούρσα για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης έχει θέσει σε πρώτο πλάνο τον διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας.
Σχεδόν ομόφωνα εγκρίθηκε το κείμενο θέσεων για το 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, δεν έλειψαν οι αντιθέσεις και οι τριβές.
Το βαρύ κλίμα και ο σιωπηλός Πολάκης
Όταν το Σάββατο ξεκίνησε η συνεδρίαση το κλίμα ήταν «βαρύ». Είχαν προηγηθεί οι διαρροές για τις ενστάσεις που φέρεται να εξέφρασε ο Παύλος Πολάκης για το ζήτημα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία. Η εισαγωγή του Στέφανου Κασσελάκη κατά την ομιλία του μόνο τυχαία δεν ήταν.
Βέβαια, αρκετοί στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά το «κλείσιμο» του πριν την ψηφοφορία στην Κ.Ε, επιχείρησε να «κλείσει» και το μέτωπο που δημιουργήθηκε με τον Βουλευτή Χανίων.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες, την Παρασκευή το βράδυ, είχε διαμηνύσει, μέσω τρίτου προσώπου, πως δεν πρόκειται να δεχτεί τη διαφοροποίηση βουλευτών στο νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
Αξιοσημείωτο είναι πως ο Παύλος Πολάκης επέλεξε να μην μιλήσει στη συνεδρίαση. Πάντως, ο Στέφανος Κασσελάκης αναφερθείς στην στρατηγική κατάρτισης του ψηφοδελτίου ενόψει Ευρωεκλογών, έκανε ειδική αναφορά στον πρ. Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, επισημαίνοντας πως αν δεν γνώριζε τον Μανώλη Καπνισάκη, διευθυντή πλέον του Πολιτικού του Γραφείου, και τον Παύλο Πολάκη δεν θα ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ.
Με αυτόν τον τρόπο, φένεται πως επιχείρησε να κατεβάσει τους τόνους και να ρίξει «γέφυρες» προς τον Βουλευτή Χανίων μετά το τεταμένο αν μη τι άλλο κλίμα των δύο τελευταίων ημερών.
Γκρίνιες για ευρωσοσιαλιστές και ψηφοδέλτια
Ένα από τα κεντρικά ζητηματα που απασχόλησαν την Κεντρική Επιτροπή ήταν η πρόταση των Ζαχαριάδη, Θεοχαρόπουλου και Ραγκούση για ένταξη του κόμματος στην ομάδα των Ευρωσοσιαλιστών.
Μάλιστα, δεν ήταν λίγα τα στελέχη που εξέφρασαν κατά τη συνεδρίαση ανοιχτά τη διαφωνία τους. Για μία ακόμη φορά, ο Ευρωβουλευτής Κώστας Αρβανίτης άσκησε, κατά πληροφορίες, σφοδρή κριτική.
Πάντως, ο Στέφανος Κασσελάκης μπορεί να πήρε αποστάσεις από την άποψη τω «3», ωστόσο, δεν την ξόρκισε. Είπε ότι δεν πρόκειται για πρόταση-πυροτέχνημα και πως θα συζητηθεί στο επικείμενο συνέδριο.
Την ίδια ώρα, ξεκαθάρισε πως η ταυτότητα του κόμματος δεν θα αλλάξει, υποστηρίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει κόμμα διαχείρισης τύπου ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος έχει αρκετές φορές μιλήσει για έναν ΣΥΡΙΖΑ που θα έχει ρόλο ηγετικής δύναμης στην Ευρωπαϊκή Αριστερά και θα λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ Αριστεράς, Σοσιαλιστών και Πρασίνων.
Από την πλευρά του, επέμεινε στην πρόταση του για προκριματικές κάλπες όσον αφορά την ανάδειξη των προσώπων που θα στελεχώσουν το Ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Και σε αυτό το ζήτημα δεν φαίνεται να λείπουν οι διαφωνίες ακόμη κι από επιφανή στελέχη. Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες, η οργανωτική «φόρμουλα» θα συζητηθεί στα κομματικά όργανα, ενώ οι κάλπες είναι πιθανόν να στηθούν την Άνοιξη.