Κασσελάκης: Δυο νέοι δύσκολοι «κάβοι» και μία περίεργη πρόταση από τον Παππά
Αποτελεί κοινή ομολογία για τα στελέχη της Κουμουνδούρου ότι η παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη στη Θεσσαλία είχε θετικό πρόσημο. Η άνοδος στα τρακτέρ, λίγες ώρες πριν την κάθοδο των αγροτών στην Αθήνα, ήταν ένα σαφές μήνυμα στήριξης των αιτημάτων τους, αλλά και απάντηση στις επικρίσεις που δέχθηκε από κυβερνητικά στελέχη.
Οι περιοδείες του σε Καρδίτσα, Τρίκαλα, Λάρισα, Βόλο έδειξαν πως ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να επενδύσει στην εξωστρέφεια, επιμένοντας στην αδιαμεσολάβητη επαφή με τους πολίτες αλλά και με τα μέλη του κόμματος. Όλα αυτά σε συνδυασμό με το αναπτυξιακό συνέδριο της Λάρισας αποτέλεσαν μεν μία θετική πολιτική στιγμή για τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κρίσιμη δε.
Κι’ αυτό, γιατί, πλέον, η αντίστροφη μέτρηση για το 4ο συνέδριο του κόμματος έχει ξεκινήσει. Ωστόσο, στις 10 ημέρες, που μεσολαβούν μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου, υπάρχουν δύο δύσκολοι «κάβοι» για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.
Η εκδήλωση με Τεμπονέρα-Χριστοδουλάκη-Αχτσιόγλου
Ο πρώτος κάβος αφορά την αυριανή, πολυσυζητημένη εκδήλωση της ΕΦΣΥΝ με τους Διονύση Τεμπονέρα, Μανώλη Χριστοδουλάκη και Έφη Αχτσιόγλου. Η ενόχληση για το γεγονός ότι το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ κάθεται στο ίδιο τραπέζι με την βουλευτή της Νέας Αριστεράς είναι δεδομένη στην Κουμουνδούρου.
Παρόμοια είναι η κατάσταση που επικρατεί και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ με τη διαφορά ότι εκεί υπάρχουν πρόσωπα που ακόμη και δημόσια καλοβλέπουν ένα τέτοιο τραπέζι διαλόγου, όπως ο Πάρις Κουκουλόπουλος και ο Φίλιππος Σαχινίδης. Βέβαια, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία σε συζητήσεις ασκούν σκληρή κριτική στην εκδήλωση, αναγνωρίζουν πως πρόκειται για μία κίνηση που προκαλεί «θόρυβο» και στρέφει τους προβολείς της δημοσιότητας στα της κεντροαριστεράς.
Επίσης, είναι αξιοσημείωτο ότι λίγες ώρες πριν τη διεξαγωγή της εκδήλωσης, ο Αλέξης Χαρίτσης εξαπέλυσε ευθείες βολές εναντίον του Νίκου Ανδρουλάκη για την στάση του ΠΑΣΟΚ στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και την πρόταση της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, Διονύσης Τεμπονέρας, Έφη Αχτσιόγλου και Μανώλης Χριστοδουλάκης θα έχουν ο καθένας στη διάθεσή του 15 λεπτά, ενώ θα απαντήσουν και σε δύο ερωτήσεις που θα τους γίνουν από τον συντονιστή της συζήτησης Δημήτρη Τερζή.
Επιπλέον, το «παρών» αναμένεται να δώσουν, μετά από σχετική πρόσκληση, κρίσιμα πρόσωπα με σημαίνοντα ρόλο και παρουσία σε συνδικαλιστικούς φορείς, επιμελητήρια και επιστημονικούς συλλόγους.
Οι εσωκομματικές κάλπες
Ο δεύτερος «σταθμός» μέχρι την έναρξη του συνεδρίου είναι οι εσωκομματικές κάλπες ανάδειξης των αντιπροσώπων του συνεδρίου και οι εκλογές ανάδειξης νέων νομαρχιακών επιτροπών.
Δύο είναι τα βασικά «αγκάθια» στην συγκεκριμένη εσωκομματική διαδικασία. Κατ’ αρχάς, το «ρήγμα» που προέκυψε γύρω από το ενδεχόμενο υβριδικών εκλογών, μεταξύ της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ και μεγάλου τμήματος της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου.
Πρωτεργάτης ήταν ο Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος έθεσε σχεδόν βέτο να μην διεξαχθούν ηλεκτρονικές εκλογές. Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί πού ακριβώς θα κάτσει η μπίλια. Την ίδια ώρα, πρόσωπα που γνωρίζουν καλά τα της Κουμουνδούρου τονίζουν ότι οι κάλπες της 17ης και της 18ης Φεβρουαρίου είναι κρίσιμες και για έναν άλλο λόγο.
Η σύνθεση των συνέδρων αλλά και των νομαρχιακών επιτροπών θα δείξει ποιος κάνει κουμάντο στον κομματικό μηχανισμό και προς τα πού γέρνει ο συσχετισμός μετά τη διάσπαση με δεδομένο ότι θα ψηφίσουν λιγότεροι σε σχέση με τις κάλπες ανάδειξης του Προέδρου του κόμματος.
Πρόταση Παππά για συμπόρευση με Πράττω και Οικολόγους Πράσινους
Την ανάγκη συγκρότησης μετώπου των προοδευτικών δυνάμεων στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές έθεσε επί τάπητος ο Νίκος Παππάς. Ωστόσο, η πρόταση του κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση από αυτή που «κοιτά» η εκδήλωση της ΕΦΣΥΝ.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Κόκκινο 105.5, επισήμανε πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες για να συγκροτηθούν τα ευρύτερα δυνατά μέτωπα στην πορεία προς τις ευρωπαϊκές εκλογές, αναφέροντας μάλιστα τις δυνάμεις του «Πράττω», την κίνηση του Νίκου Κοτζιά, και τους Οικολόγους Πράσινους.
Ο τομεάρχης Οικονομικών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ανταποκριθεί στην πρόκληση των συνεργασιών, συνομιλώντας με την Αριστερά, τους Πράσινους και τη σοσιαλδημοκρατία.
Αναφορικά δε με τα θέματα του κράτους δικαίου υπήρξε στο ευρωκοινοβούλιο σύγκλιση, όπως τόνισε, και με κεντρώες δυνάμεις, συμπληρώνοντας ότι «αυτό το τόξο δυνάμεων θα πρέπει να επιδιώξουμε να εκφραστεί και στην κάλπη των ευρωεκλογών».