Καρυά: Το «ελληνικό Άουσβιτς» που έγινε εργοτάξιο μαρτυρίου - Έσκαβαν ακόμη και με τα κουτάλια τους
Οι περισσότεροι από τους Εβραίους καταναγκαστικούς εργάτες που μεταφέρθηκαν στην Καρυά Δομοκού άφησαν εκεί την τελευταία τους πνοή.
Γνωρίζατε πως στις κορυφές των βουνών της Φθιώτιδας και πιο συγκεκριμένα στον παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό Καρυών, κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, είχε στηθεί το «ελληνικό Άουσβιτς»;
Εκεί, στην Καρυά Δομοκού, οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής είχαν συγκεντρώσει αιχμαλώτους πολέμου, κυρίως Εβραίους από τη Θεσσαλονίκη, σε υψόμετρο 500 μέτρων, και τους ανάγκαζαν να σκάβουν τα βουνά για έργα στο σιδηροδρομικό δίκτυο.
Οι συνθήκες διαβίωσης ήταν κυριολεκτικά φρικτές, και σχεδόν όλοι όσοι έζησαν αυτή την κόλαση έχασαν τη ζωή τους εκεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Γερμανοί τους ανάγκαζαν να σκάβουν ακόμα και με τα χέρια ή τα κουτάλια τους.
Όσοι ελάχιστοι κατάφεραν να επιβιώσουν, αργότερα μεταφέρθηκαν στο Άουσβιτς. Οι εκτιμήσεις των ερευνητών κάνουν λόγο για περίπου 400 με 500 Εβραίους που μεταφέρθηκαν στην Καρυά και εξωθήθηκαν σε κάτεργα.
Έσκαψαν κυριολεκτικά με τα χέρια τους ένα βουνό για να κατασκευάσουν μια σιδηροδρομική παρακαμπτήριο που θα διευκόλυνε τα ναζιστικά στρατεύματα και τη μεταφορά των εφοδίων τους. Όσοι βρέθηκαν εκεί, υποχρεώθηκαν να φτιάξουν σε αυτή τη θέση μια παρακαμπτήρια γραμμή για τα τρένα της Βέρμαχτ και όσοι επέζησαν, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών τον Αύγουστο του 1943, μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο θανάτου Άουσβιτς - Μπίρκεναου.
Δείτε το βίντεο της UpStories και ανακαλύψτε την άγνωστη ιστορία του «ελληνικού Άουσβιτς» στα βουνά της Φθιώτιδας: