Καρέ καρέ πώς αποφασίστηκε στο Μαξίμου η διαγραφή Σαμαρά – Όλο το παρασκήνιο
Η «σκληρή» γλώσσα από Μητσοτάκη, το unfair με τον Κώστα Καραμανλή και οι επόμενες κινήσεις του Αντώνη Σαμαρά.
Στο Μέγαρο Μαξίμου από αργά το μεσημέρι της Παρασκευής έφτιαχναν κομμάτι – κομμάτι το παζλ της συνέντευξης Σαμαρά, η οποία είχε παραδοθεί στην εφημερίδα «Το Βήμα», νωρίτερα το πρωί της ίδιας ημέρας. Μέχρι το βράδυ στο πρωθυπουργικό γραφείου είχε ήδη σχηματιστεί μια πρώτη εικόνα με την τριπλέτα των βασικών μηνυμάτων, και ειδικά εκείνων με τα οποία ο κ. Σαμαράς θα ασκούσε κριτική στα εθνικά θέματα και συγκεκριμένα στον ελληνοτουρκικό διάλογο. Η αντίδραση, όμως, θα αποφασιζόταν, μόλις υπήρχε το πλήρες κείμενο των απαντήσεων.
Έως τις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου και αφού ήδη είχε ενημερωθεί ο Πρωθυπουργός, έγιναν και οι πρώτες αξιολογήσεις του περιεχομένου της συνέντευξης. Μετά τον πρώτο κύκλο των αναλύσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε μια άτυπη σύσκεψη, παρουσία των δυο υπουργών Επικρατείας, Μάκη Βορίδη και Άκη Σκέρτσου, των υφυπουργών παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιώργου Μυλωνάκη και Παύλου Μαρινάκη, του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργικού γραφείου, Στέλιου Κουτνατζή, του Γενικού Διευθυντή Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Πάνου Αμυρά και του διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, Χρήστου Ζωγράφου.
Σκληρή γλώσσα από Μητσοτάκη
Σε αυτήν τη συζήτηση ο εκνευρισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη, για το περιεχόμενο της συνέντευξης του πρώην Πρωθυπουργού, ήταν διάχυτος. Μια από τις βασικές αιτίες ήταν η επιμονή Σαμαρά στην προσβλητική διαστρέβλωση των δηλώσεων Γεραπετρίτη, για αποδοχή του χαρακτηρισμού «μειοδότης». Δεν μπορούσε, όπως ειπώθηκε και στη σύσκεψη, να γίνει αποδεκτή η υιοθέτηση από μέρους του κ. Σαμαρά των «ύπουλων παρερμηνειών κάποιων κύκλων» και όπως σημείωναν συνεργάτες του με προκλητική διάθεση κάλεσε τον πρωθυπουργό «να στείλει σπίτι τους όποιους δηλώνουν ότι στο όνομα της φιλίας και ηρεμίας με την Τουρκία ας χαρακτηρισθούν και μειοδότες».
Ο κ. Μητσοτάκης όμως εμφανίστηκε εξοργισμένος για την κατηγορία εναντίον του από τον πρώην Πρωθυπουργό, με την οποία ταυτόχρονα προσέβαλε και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, λέγοντας ότι οι δύο ηγέτες δήθεν «χαριεντίζονταν» με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν και με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα. Όπως λένε συνομιλητές του Πρωθυπουργού, «ο προσωπικός φανατισμός γίνεται, κάποτε, και εθνική μυωπία», εάν θεωρεί χαριεντισμό, το γεγονός ότι για πρώτη φορά στα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ένας Τούρκος Πρόεδρος συνομίλησε με τον επίσημο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπενθυμίζοντας ότι είναι ένα κράτος, το οποίο υποτίθεται ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει.
Το unfair με την εμπλοκή Καραμανλή
Αφετέρου ενόχλησε έντονα και η προσπάθεια να πέσει κι άλλο νερό στον μύλο της σεναριολογίας για την Προεδρία της Δημοκρατίας, με την ενέργεια του Αντώνη Σαμαρά να εμπλέξει τον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος μέσω συνεργατών του, υποστήριζε ότι δεν υπήρξε καμία προσυνεννόηση. Ειδικά για αυτήν την αναφορά του πρώην Πρωθυπουργού, πρόσωπα με γνώση του παρασκηνίου στις πρώτες ώρες της κρίσης, υποστήριζαν ότι δεν μπορούσαν να παραβλέψουν τις ομοιότητες με την Αφροδίτη Λατινοπούλου. Όπως υπενθύμιζαν, η Πρόεδρος της «Φωνής Λογικής», ήταν η πρώτη που προχώρησε σε αυτήν την πρόταση.
Ο Πρωθυπουργός, πάντως, με εμφανή την ενόχληση, άκουσε την εκτίμηση των επιλογών που υπήρχαν πάνω στο τραπέζι, αλλά ξεκαθάρισε ότι αυτή είναι μια δική του απόφαση. Άλλωστε όλες οι γνώμες που ακούστηκαν, είχαν ως κοινό παρονομαστή ότι η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά ήταν μονόδρομος αυτή τη φορά. Επιπλέον ότι η απάντηση δεν θα δινόταν μέσω μιας ανεπίσημης διαρροής και πολύ περισσότερο, ότι σαφώς πιο σκληρή από το προκάτ κείμενο ότι οι πρώην Πρωθυπουργοί έχουν το ειδικό προνόμιο να εκφράζουν τις απόψεις τους.
Το κλίμα άλλωστε που έπιαναν οι κεραίες Ηρώδου Αττικού και Πειραιώς, από φίλους και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ήταν σύμφωνα με κομματικά στελέχη: «μην τον ανέχεστε άλλο». Με αυτό το μίνιμουμ αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η σύσκεψη, με τον Πρωθυπουργό να μην ανάβει το πράσινο φως και να φεύγει από το Μέγαρο Μαξίμου, για μια ιδιωτική συνάντηση και να ανανεώνει το ραντεβού με τους συνεργάτες του για λίγες ώρες αργότερα. Με την επιστροφή του, περίπου στις 4 το απόγευμα, ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση και αφού άναψε το πράσινο φως, εκδόθηκε η σκληρή ανακοίνωση από τον κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη.
Οι επόμενες κινήσεις και τα τρία ερωτήματα
Τα τρία ερωτήματα της δεύτερης, ιστορικά, επόμενης ημέρας με τον Αντώνη Σαμαρά εκτός Νέας Δημοκρατίας, είναι ποιες θα είναι οι νέες κινήσεις του πρώην Πρωθυπουργού, ποια θα είναι η αντίδραση των βουλευτών και των στελεχών, που φέρεται να επηρεάζει ο Μεσσήνιος πολιτικός, αλλά και ποια θα είναι η στάση που θα κρατήσει ο Κώστας Καραμανλής. Για τον πρώην πρωθυπουργό, αποκτά νέο ενδιαφέρον η ομιλία του στην Πάτρα στις 22 Νοεμβρίου, όπου πλέον μένει να δούμε εάν θα προβεί σε μια αναφορά για τη διαγραφή Σαμαρά.
Από την άλλη και σε πρώτο χρόνο, πρόσωπα κοντά στον κ. Σαμαρά, εκτιμούσαν ότι με αυτές τις εξελίξεις, δεν θα πραγματοποιήσει το ταξίδι στις ΗΠΑ, για τις οποίες ήταν προγραμματισμένο να πετάξει τις επόμενες ώρες. Ακόμη, κάποιοι από τους συνομιλητές του πρώην Πρωθυπουργού, ποντάρουν σε ενέργειες που θα γίνουν, τόσο με παρεμβάσεις εντός της Βουλής, όσο και με μια νέα συνέντευξη. Από την άλλη τα ίδια πρόσωπα, θεωρούν ότι εντός της Βουλής, ο πρώην πρωθυπουργός θα λειτουργήσει ως μαγνήτης για άλλους ανεξάρτητους βουλευτές, με πρώτον τον επίσης διαγραφέντα από τη Νέα Δημοκρατία, Μάριο Σαλμά.
«Το παράκανε»
Σε κάθε περίπτωση, το προσεχές διάστημα θα μετρηθούν και οι αντιδράσεις της αποκαλούμενης «σαμαρικής πτέρυγας», πρόσωπα δηλαδή, που μέχρι σήμερα θεωρείται ότι ανήκουν στη σφαίρα επιρροής του πρώην Πρωθυπουργού. Πρόκειται για τρεις υφυπουργούς της κυβέρνησης, όπως ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο Κώστας Καραγκούνης και ο Διονύσης Σταμενίτης, αλλά και για βουλευτές, όπως ο Μίλτος Χρυσομάλλης, ο Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο Ξενοφώντας Μπαραλιάκος, ο Χριστόδουλος Στεφανάδης, ο Βασίλης Γιόγιακας, ο Χρήστος Μπουκώρος και ο Απόστολος Βεσυρόπουλος.
Το βασικό ζητούμενο είναι εάν θα τον ακολουθήσουν στην έξοδο, παρότι για αρκετούς από αυτούς, η συμφωνία με τις απόψεις του πρώην Πρωθυπουργού, δεν συμβάδιζε με τη συγκρουσιακή λογική. «Όταν αποδομείς δημόσια τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αποδομείς επί της ουσίας το κόμμα», έλεγε ένας από τους ανθρώπους που έχει συνεργαστεί με τον πρώην Πρωθυπουργό. ‘Αλλωστε πρόσωπο που συνομιλεί με τον Αντώνη Σαμαρά, αναγνώριζε στον Flash.gr, ότι με την συνέντευξη στο Βήμα, ο πρώην πρωθυπουργός, «το παράκανε». Άλλο πρόσωπο που επίσης βρίσκεται κοντά στον κύκλο του Αντώνη Σαμαρά, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορεί να λες πράγματα που θα τα πάρει η Λατινοπούλου και θα τα κάνει σημαία».
Από την άλλη βουλευτής που έχει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τον Αντώνη Σαμαρά, εκτιμά ότι ο πρώην Πρωθυπουργός, με τη συνέντευξη στο Βήμα της Κυριακής, «λειτούργησε παρορμητικά». Για αυτήν την παρόρμηση πάντως, αρκετοί δείχνουν τον επί χρόνια στενό συνεργάτη και σύμβουλο του πρώην Πρωθυπουργού, Χρύσανθο Λαζαρίδη. Από την άλλη πρόσωπα κοντά στον Αντώνη Σαμαρά, υποστηρίζουν ότι το τελικό κείμενο της συνέντευξης, διαμορφώθηκε, προσωπικά από τον ίδιο. Γι’αυτό και κατά την ίδια εκτίμηση δεν ήταν «μια κίνηση στρατηγικού βάθους», όπως εξηγεί, με φόντο και τις πληροφορίες, ότι ο Αντώνης Σαμαράς φέρεται να επαναξιολογεί τις εισηγήσεις που έχει δεχτεί, στο παρελθόν, για τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα.