Αλήθειες και ψέματα για τις σχέσεις Καραμανλή- Σαμαρά
Ο Κώστας Καραμανλής ήταν εκείνος που έβγαλε από την πολιτική έρημο τον Αντώνη Σαμαρά το 2004.
Οι σχέσεις Καραμανλή – Σαμαρά, από την στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της ΝΔ ο ανιψιός του ιδρυτή της κεντροδεξιάς παράταξης μέχρι και σήμερα, πέρασαν από πολλά στάδια. Ήταν από τυπικές έως εχθρικές. Είναι κοινό μυστικό πως πάντα υπήρχε έλλειμα εμπιστοσύνης ανάμεσά τους ενώ ο μεσσήνιος πολιτικός ποτέ δεν μπόρεσε να χωνέψει την μεγάλη επιρροή που είχε ο Κώστας Καραμανλής στην «γαλάζια» βάση.
Ο Κώστας Καραμανλής ήταν εκείνος που έβγαλε από την πολιτική έρημο τον Αντώνη Σαμαρά. Ήταν το 2004, όταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αποχωρούσε από το κοινοβούλιο και έδινε την θέση του στον γιο του Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής. Η ΝΔ επέστρεψε στην εξουσία και στο καραμανλικό στρατόπεδο αποφάσισαν να επαναφέρουν τον Αντώνη Σαμαρά στη ενεργό πολιτική δράση, ως ευρωβουλευτή. Η κίνηση αυτή έφερε την έντονη αντίδραση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, όπως και της Ντόρας Μπακογιάννη, αλλά η απόφαση δεν άλλαξε.
Τα δώρα και το… άδειασμα
Ο Αντώνης Σαμαράς πήρε ένα ακόμη «δώρο» από τον Κώστα Καραμανλή. Τον τοποθέτησε υπουργό Πολιτισμού σε μια χρονιά που τα φώτα όλου του πλανήτη ήταν στραμμένα στην χώρα μας, καθώς εκείνη την περίοδο πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του μουσείου της Ακρόπολης.
Το 2009, μέσα σε κλίμα έντονης σκανδαλολογίας, αλλά και της οικονομικής κρίσης ο Κώστας Καραμανλής βρίσκεται «με την πλάτη στον τοίχο» και ο Αντώνης Σαμαράς είναι από τα πρώτα κυβερνητικά στελέχη που τάχθηκαν υπέρ των πρόωρων εκλογών, αφήνοντας ουσιαστικά χωρίς στήριξη τον Κώστα Καραμανλή. Η συνέχεια είναι γνωστή: η ΝΔ χάνει τις εκλογές, ο Κώστας Καραμανλής παραιτείται και ο Αντώνης Σαμαράς με την Ντόρα Μπακογιάννη διεκδικούν την ηγεσία του κόμματος.
Ο Κώστας Καραμανλής χρίζει τον Αντώνη Σαμαρά πρόεδρο της ΝΔ. Ο μεσσήνιος πολιτικός, βλέποντας πως δεν είχε καμία τύχη να κερδίσει την Ντόρα Μπακογιάννη, ζήτησε μαζί με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο να αλλάξει το καταστατικό του κόμματος. Για πρώτη φορά οι εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ διεξάγονται από την βάση του κόμματος, ένα αίτημα που δέχθηκε ο Κώστας Καραμανλής καθώς το καραμανλικό στρατόπεδο στήριζε τον Αντώνη Σαμαρά. Η κίνηση του τότε προέδρου της ΝΔ είχε εξοργίσει την Ντόρα Μπακογιάννη, που ήταν το μεγάλο φαβορί για την προεδρία του κόμματος.
Τυπικές σχέσεις Καραμανλή – Σαμαρά
Παρά τα «δώρα» του Κώστα Καραμανλή προς τον Αντώνη Σαμαρά, οι σχέσεις των δύο ανδρών ποτέ δεν εξελίχθηκαν σε φιλικές. Άλλωστε, οι κινήσεις του τότε πρωθυπουργού δεν είχαν να κάνουν με τις ικανότητες του μεσσήνιου πολιτικού, αλλά και στην κόντρα που υπήρχε παραδοσιακά στη ΝΔ ανάμεσα σε «Καραμανλικούς» και «Μητσοτακικούς». Το τυπικό των σχέσεων των δύο αντρών επιβεβαιώθηκε, όταν ο Αντώνης Σαμαράς ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας.
Ο μεσσήνιος πολιτικός κάθε στιγμή προσπαθούσε να αποδομήσει το έργο του Κώστα Καραμανλή και επιχειρούσε σε κάθε ευκαιρία να συγκριθεί μαζί του. Οι διαρροές τότε από το Μαξίμου, εναντίον του πρώην πρωθυπουργού για διαύλους επικοινωνίας με τον Αλέξη Τσίπρα, ήταν συνεχείς. Οι σχέσεις τους έφτασαν σε οριακό σημείο με την υπόθεση της Novartis και τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ο οποίος ήταν από τα πρόσωπα που ήταν κοντά στον Κώστα Καραμανλή, όπως και ο Προκόπης Παυλόπουλος που εκείνη την περίοδο ήταν πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Η επίθεση Σαμαρά σε Καραμανλή
Είναι ενδεικτικό πως, στις εσωκομματικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν μετά την παραίτηση του, ο Αντώνης Σαμαράς πήγε απέναντι στον εκλεκτό του Κώστα Καραμανλή Βαγγέλη Μεϊμαράκη, στηρίζοντας με κάθε τρόπο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το γεγονός αυτό έφερε νέα ρήξη στις σχέσεις του Αντώνη Σαμαρά με τον Κώστα Καραμανλή, οι οποίες παρέμειναν «παγωμένες» για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ο μεσσήνιος πολιτικός αν, και ήταν πιο κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη από ότι ο Κώστας Καραμανλής, ήταν εκείνος που ξεκίνησε πρώτος τις βολές εναντίον του πρωθυπουργού αρχής γενομένης από το συνέδριο της ΝΔ το 2022.
Οι νέες γέφυρες του Σαμαρά στον Καραμανλή
Ο Αντώνης Σαμαράς άρχισε να ρίχνει εκ νέου «δίχτυα» προς τον Κώστα Καραμανλή, όταν είδε πως ο πρώην πρωθυπουργός άφησε αιχμές εναντίον της κυβέρνησης για την υπόθεση των υποκλοπών. Εκμεταλλεύτηκε την κατάσταση και κατάφερε να ανοίξει -εκ νέου- διαύλους επικοινωνίας με τον Κώστα Καραμανλή, αφήνοντας στην άκρη όλα εκείνα για τα οποία τον είχε κατηγορήσει, αφού ο πολιτικός του αντίπαλος ήταν πλέον άλλος. Άλλωστε, μεγαλύτερη αναταραχή στη «γαλάζια» παράταξη θα προκαλούσε η κοινή αντίδραση δύο πρώην πρωθυπουργών.
Συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά έφτασαν, μάλιστα, στο σημείο να υποστηρίξουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης διέγραψε τον πρώην πρωθυπουργό, επειδή πρότεινε τον Κώστα Καραμανλή για πρόεδρο της Δημοκρατίας, εμπλέκοντας τον για άλλη μια φορά, χωρίς όμως αποτέλεσμα, καθώς όλοι γνωρίζουν τους λόγους που οδήγησαν στη διαγραφή του.