Η στιγμή που αναποδογύρισε το αεροπλάνο στον Καναδά: Απίστευτα στιγμιότυπα κατά τον απεγκλωβισμό
Επιβάτες, αλλά και αυτόπτες μάρτυρες κατέγραψαν την πτώση, αλλά και την υποδειγματική επιχείρηση εκκένωσης.
Τύχη... βουνό είχαν οι 80 επιβάτες και το πλήρωμα του αεροσκάφους Bombardier CRJ900 της αμερικανικής Delta Airlines που εκτελούσε το δρομολόγιο Μινεάπολη (Μινεσότα, ΗΠΑ) με το Τορόντο και το οποίο αναποδογύρισε την ώρα της προσγείωσης.
Επιβάτες, αλλά και αυτόπτες μάρτυρες που έτυχε να βρίσκονται στο αεροδρόμιο, κατέγραψαν με τα κινητά τους την πτώση και το αναποδογύρισμα του αεροσκάφους, αλλά και την υποδειγματική επιχείρηση εκκένωσης, σημάδι της εξαιρετικής εκπαίδευσης του πληρώματος της καμπίνας του αεροσκάφους, αλλά και την ψυχραιμία των επιβατών την κρίσιμη ώρα.
Υπενθυμίζεται ότι το αεροπλάνο της αμερικανικής εταιρείας Delta Airlines με 80 επιβαίνοντες έχασε την πρόσφυση κατά την προσγείωσή του στο χιονισμένο Τορόντο τη Δευτέρα (18/2), αναποδογύρισε στον διάδρομο, κάτι που είχε αποτέλεσμα να τραυματιστούν 15 άνθρωποι, τρεις σοβαρά, σύμφωνα με τις αρχές.
Το αεροδρόμιο Pearson του Τορόντο προειδοποιούσε νωρίτερα πως επικρατούσαν σφοδροί άνεμοι και πολικές θερμοκρασίες, μολαταύτα προβλεπόταν πυκνή κίνηση καθώς το σαββατοκύριακο αναβλήθηκαν πολλά δρομολόγια λόγω χιονοθύελλας.
«Παιδί διακομίστηκε σε νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση. Άνδρας περίπου εξήντα ετών και γυναίκα περίπου σαράντα ετών διακομίστηκαν επίσης (σε νοσοκομείο) με σοβαρούς τραυματισμούς», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος υπηρεσίας πρώτων βοηθειών που επιχείρησε επιτόπου.
Χρησιμοποιήθηκαν τρία ελικόπτερα και δυο ασθενοφόρα με δυνατότητα παροχής αυξημένης φροντίδας καθ’ οδόν, πρόσθεσε.
Άλλοι 12 άνθρωποι που υπέστησαν λιγότερο σοβαρούς τραυματισμούς, πάντως μεταφέρθηκαν επίσης σε νοσοκομεία της περιοχής, ανέφερε ο Λόρενς Σέιντον της υπηρεσίας ασθενοφόρων της περιφέρειας Πιλ, που επέβλεψε την επιχείρηση.
Οπτικό υλικό από το αεροδρόμιο του Τορόντο εικονίζει το αεροσκάφος αναποδογυρισμένο σε διάδρομο που έχει καλυφθεί από λεπτό στρώμα χιονιού.
«Το αεροπλάνο μας συνετρίβη. Αναποδογύρισε», αφηγείται σε βίντεο που κυκλοφορεί στο Facebook ο Τζον Νέλσον, ένας από τους επιβάτες. «Ο περισσότερος κόσμος μοιάζει να είναι καλά. Κατεβαίνουμε», προσθέτει.
Στο αεροσκάφος επέβαιναν 76 επιβάτες και τέσσερα μέλη πληρώματος. Το αεροδρόμιο Πίρσον του Τορόντο έκλεισε για μερικές ώρες εξαιτίας του ατυχήματος.
«Παρακολουθώ στενά το σοβαρό ατύχημα στο αεροδρόμιο Πίρσον που υπέστη η πτήση 4819 της Delta Airlines η οποία ερχόταν από τη Μινεάπολη», σημείωσε μέσω X η Ανίτα Ανάντ, η υπουργός Μεταφορών του Καναδά.
Η υπηρεσία ασφάλειας των μεταφορών του Καναδά (BST) γνωστοποίησε πως έστειλε ομάδα ερευνητών της στο Πίρσον μετά το ατύχημα.
Ο ανατολικός Καναδάς δοκιμάστηκε την Κυριακή (16/2) και τη Δευτέρα (17/2) από ισχυρή χιονοθύελλα και στην περιοχή συνέχιζαν να πνέουν ισχυροί άνεμοι.
Αναμενόταν μολαταύτα μεγάλη κίνηση, ήταν προγραμματισμένο να γίνουν κάπου 1.000 πτήσεις με 130.000 επιβάτες, ανέφερε νωρίτερα το αεροδρόμιο μέσω X.
Το ατύχημα στον Καναδά ακολουθεί σειρά θανατηφόρων αεροπορικών δυστυχημάτων στη βόρεια Αμερική τις τελευταίες εβδομάδες. Το χειρότερο έγινε στην Ουάσιγκτον στα τέλη του Ιανουαρίου, όταν επιβατικό αεροσκάφος συγκρούστηκε με στρατιωτικό ελικόπτερο καθώς βρισκόταν στη φάση της καθόδου για την προσγείωση στο αεροδρόμιο Ρόναλντ Ρέιγκαν της πρωτεύουσας των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους συνολικά 67 άνθρωποι.