«Καμπανάκι» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την παχυσαρκία - Το «όπλο» για την καταπολέμησή της
Η αυξημένη κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, ζάχαρη και λίπος είναι η βασική αιτία μιας παγκόσμιας κρίσης παχυσαρκίας.
Τα συσκευασμένα τρόφιμα και ποτά πρέπει να έχουν ευανάγνωστες διατροφικές πληροφορίες στο μπροστινό μέρος των συσκευασιών τους προκειμένου να βοηθήσουν τους καταναλωτές να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές. Αυτό αναφέρει το προσχέδιο οδηγιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος μέχρι τώρα δεν συνιστούσε τις σκληρές προειδοποιητικές ετικέτες.
Η αυξημένη κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, ζάχαρη και λίπος είναι η βασική αιτία μιας παγκόσμιας κρίσης παχυσαρκίας, με περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους να ζουν με τη συγκεκριμένη πάθηση. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο σημειώνονται 8 εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι λόγω συναφών προβλημάτων υγείας, όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.
Ωστόσο, οι κυβερνήσεις έχουν δυσκολευτεί να εισαγάγουν πολιτικές για τον περιορισμό της παχυσαρκίας. Επί του παρόντος, μόνο 43 κράτη μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έχουν οποιοδήποτε είδος επισήμανσης στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας -είτε υποχρεωτική, είτε εθελοντική- ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ στο Reuters, παρά τα στοιχεία που δείχνουν ότι οι ετικέτες μπορούν να επηρεάσουν την αγοραστική συμπεριφορά.
Ο ΠΟΥ ξεκίνησε τις εργασίες για τις κατευθυντήριες γραμμές για τις ετικέτες, με στόχο «να υποστηρίξει τους καταναλωτές στη λήψη πιο υγιεινών αποφάσεων σχετικά με τα τρόφιμα», είπε η Katrin Engelhardt, επιστήμονας στο τμήμα Διατροφής και Ασφάλειας Τροφίμων του ΠΟΥ.
Μια δημόσια διαβούλευση σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και η οριστική έκδοση θα κυκλοφορήσει στις αρχές του 2025.
Τι είναι το NutriScore
Ο ΠΟΥ συνιστά στις κυβερνήσεις να εφαρμόζουν ετικέτες που περιλαμβάνουν διατροφικές πληροφορίες και κάποια εξήγηση για το τι σημαίνει αυτό για το πόσο υγιεινό είναι ένα προϊόν.
Ένα παράδειγμα θα ήταν το NutriScore, που αναπτύχθηκε στη Γαλλία και χρησιμοποιείται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, το οποίο κατατάσσει τα τρόφιμα από το Α (πράσινο, που περιέχει βασικά θρεπτικά συστατικά) έως το Ε (κόκκινο, που περιέχει υψηλά επίπεδα πρόσθετων αλάτων, σακχάρων, λιπών ή θερμίδων).
Η Χιλή και πολλές άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής χρησιμοποιούν ένα πιο σκληρό σύστημα, με προειδοποιήσεις ότι ένα τρόφιμο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλάτι ή λίπος στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας, σε ένα μαύρο οκτάγωνο. Η εμπειρογνώμονας ετικετών τροφίμων Lindsey Smith ανέφερε ότι η βιομηχανία τροφίμων έχει αγνοήσει τις προειδοποιήσεις και υιοθετεί τις «μη ερμηνευτικές» ετικέτες, οι οποίες περιλαμβάνουν τις θρεπτικές πληροφορίες αλλά όχι έναν οδηγό για το πώς οι καταναλωτές να κατανοήσουν τι σημαίνει αυτό.
«Το πιο σημαντικό πράγμα για τις περισσότερες χώρες παγκοσμίως θα είναι ο περιορισμός της υπερβολικής πρόσληψης πρόσθετων σακχάρων, νατρίου, κορεσμένων λιπαρών και υπερεπεξεργασμένων τροφίμων γενικότερα -αυτό που κάνουν καλύτερα οι προειδοποιητικές ετικέτες».
Έχει αποτέλεσμα
Έρευνα που έγινε το καλοκαίρι, έδειξε ότι οι προειδοποιητικές ετικέτες της Χιλής, μαζί με άλλες πολιτικές όπως οι περιορισμοί μάρκετινγκ για τα παιδιά, οδήγησαν τους Χιλιανούς να αγοράζουν 37% λιγότερη ζάχαρη, 22% λιγότερο νάτριο, 16% λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και 23% λιγότερες συνολικές θερμίδες σε σύγκριση με την περίοδο που δεν είχε εφαρμοστεί η συγκεκριμένη πρακτική.