«Καμπανάκι» ΟΟΣΑ στην Ελλάδα για ανισότητες, φτώχεια και μισθούς - Η απάντηση του ΥΠΟΙΚ
Στις τελευταίες θέσεις η χώρα μας σε βασικούς δείκτες, αρνητικό πρόσημο για τον ονομαστικό μιστό ανάμεσα σε 38 χώρες.
«Καμπανάκι» του ΟΟΣΑ για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών στη χώρα μας παρουσιάζει καθώς κατατάσσει την Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις αναφορικά με τους μισθούς των νοικοκυριών μεταξύ των 38 χωρών-μελών του ΟΟΣΑ. Σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού η χώρα μας έχει τον τρίτο χαμηλότερο ονομαστικό μισθό ανάμεσα στις 38 χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, ξεπερνώντας μόνο το Μεξικό και την Κολομβία, ενώ οι μισθοί είναι υποδεέστεροι κατά πολύ σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Με την ετήσια έκθεσή του ο ΟΟΣΑ αξιολογεί τις 38 χώρες- μέλη του και για διάφορους άλλους τομείς της ποιότητας ζωής των πολιτών τους που συνδέονται με την ευημερία τους όπως εισόδημα, εργασία, στέγαση, υγεία κλπ.
Εκτός από τους χαμηλούς μισθούς, οι πραγματικοί μισθοί (δηλαδή η αγοραστική δύναμη των μισθών) παρουσιάζουν επίσης σημαντική μείωση τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης, της πανδημίας και του αυξανόμενου πληθωρισμού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι Έλληνες να δυσκολεύονται να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, με περισσότερους από το 65% των πολιτών να δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες, ποσοστό υψηλότερο από το 2010.
Η ανάγνωση του ΥΠΟΙΚ για την έκθεση
Το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για « προσπάθεια ορισμένων μέσων ενημέρωσης να εμφανίζουν την Ελλάδα ως την χειρότερη χώρα του κόσμου πράγμα που κινείται πλέον στη σφαίρα του κωμικού».
Με αφορμή την Έκθεση του ΟΟΣΑ για την ευζωία στις 38 χώρες-μέλη του Οργανισμού, απομόνωσαν τον δείκτη που συγκρίνει εισοδήματα μόνο της περιόδου 2019-2022 – δηλαδή μέχρι την περίοδο του covid και την ενεργειακή κρίση - για να στηρίξουν τη μηδενιστική κριτική τους. Όμως, τα νεότερα στοιχεία – διότι πλέον βρισκόμαστε στο 2024 – δείχνουν ότι στο διάστημα μεταξύ 2019 και α’ τριμήνου 2024 η Ελλάδα σημειώνει μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις εισοδημάτων μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ!
Επιπλέον στην Ελλάδα το 2019 ο βασικός μισθός ήταν 650 ευρώ, σήμερα είναι 830 ευρώ και θα φτάσει στα 950 ευρώ το 2027. Ασφαλώς το πρόβλημα της χώρας μας είναι ότι ξεκινάει από πολύ χαμηλή βάση λόγω της δεκαετούς οικονομικής κρίσης και έχει πολύ δρόμο να διανύσει.
Δεν πανηγυρίζουμε, λοιπόν, ούτε παραγνωρίζουμε τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες.
Σε όσους όμως προσπαθούν με «δημιουργική στατιστική» και κοπτοραπτική να μηδενίσουν την προσπάθεια που γίνεται η ίδια η πραγματικότητα θα τους δίνει την απάντηση. Διότι, όπως αναγνωρίζουν και όλοι οι διεθνείς οργανισμοί και τα εγκυρότερα διεθνή μέσα ενημέρωσης η Ελληνική οικονομία έχει κάνει σημαντικά βήματα και οι προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια είναι εξίσου ή περισσότερο θετικές.
Αποδεικνύεται από την αύξηση των επενδύσεων κατά 53% κατά την περίοδο 2019-2023, το διπλασιασμό περίπου των εξαγωγών ως ποσοστό του ΑΕΠ την ίδια περίοδο, αλλά και τη δημιουργία μισού εκατομμυρίου νέων θέσεων εργασίας. Η Ελλάδα αντιμετώπισε μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση, και οι συνέπειες είναι ακόμα εδώ. Ας μην παριστάνουν λοιπόν ότι ορισμένοι ανακαλύπτουν μέσω ΟΟΣΑ αυτό που όλοι τόσα χρόνια γνωρίζουμε. Είναι όμως εξίσου γνωστό ότι η οικονομία μας προχωρεί δυναμικά μπροστά και κάθε μέρα καλύπτει το χαμένο έδαφός.»