«Καμπανάκι» Μαγιορκίνη για έξαρση κοκκύτη: Ανάγκη να εμβολιαστούν οι έγκυες και τα παιδιά
Ο κοκκύτης στην αρχή μπορεί να «ξεγελάσει» με ήπια συμπτώματα, μπορεί να γίνει όμως επικίνδυνος ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά
Την ανάγκη εμβολιασμού ως την πιο σημαντική «ασπίδα» προστασίας απέναντι στον κοκκύτη, που βρίσκεται σε νέα έξαρση και στη χώρα μας, τόνισε ο καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Μιλώντας στην ΕΡΤ την Κυριακή (09/06), εξήγησε: «Ο κοκκύτης δεν είναι ιός, είναι βακτήριο. Αυτό σημαίνει ότι θεραπεύεται με αντιβιώσεις. Το βασικό στοιχείο για τον κοκκύτη είναι η πρόληψη, η οποία εδώ και πάρα πολλά χρόνια γίνεται μέσω του εμβολίου. Είναι ένα εμβόλιο που κάνουν τα παιδιά, από το 2ο μήνα κιόλας. Είναι περίπου 5 τα εμβόλια που χρειάζεται να κάνει ένα παιδί».
«Έχουμε κατά καιρούς εξάρσεις κοκκύτη και σήμερα έχουμε μια τέτοια έξαρση. Δεν είναι βέβαια στα επίπεδα που είχαμε προ του εμβολιασμού, τότε είχαμε χιλιάδες κρούσματα. Τώρα έχουμε της τάξης των δεκάδων ή εκατοντάδων», σημείωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ενώ πρόσθεσε ότι οι εξάρσεις παρατηρούνται «κάθε 3 με 5 χρόνια».
Τονίζοντας ότι τα μωρά προστατεύονται πρώτα απ’ όλα από τα αντισώματα που παίρνουν από τη μητέρα τους, ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε: «Σε περιόδους εξάρσεων, αυτό που συστήνεται είναι οι έγκυες γυναίκες, από την 25η ή 26η εβδομάδα κύησης και μετά, να κάνουν έναν αναμνηστικό εμβολιασμό, ώστε το μωρό να πάρει τα αντισώματα που θα παράξει η μητέρα και να προστατευτεί τους πρώτους μήνες, μέχρι να αναπτύξει ανοσία από τον δικό του εμβολιασμό στη συνέχεια».
Περιγράφοντας τα συμπτώματα τα κοκκύτη, είπε: «Είναι πολύ ήπια σε αρχικές φάσεις. Εάν κάποιος δεν έχει κάνει εμβόλιο, αυτό που παρουσιάζει αρχικά είναι συνάχι. Μπορεί να μην έχει καν πυρετό. Μετά από τις πρώτες δύο εβδομάδες, τον πιάνει ένας εντονότατος βήχας, παροξυσμικός».
«Ιδίως στα παιδάκια αυτό μπορεί να είναι τόσο βαρύ, που να καταλήξουν -για αυτό είχαμε και θανάτους από το συγκεκριμένο βακτήριο σε κάποια μωρά», επισήμανε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να αφήσουμε τον κοκκύτη να φτάσει σε αυτό το στάδιο.
«Αν υπάρχει κρούσμα στο περιβάλλον ενός ατόμου, πρέπει να γίνουν έλεγχοι και να ληφθεί αντιβίωση», είπε.
«Για τα μωράκια που έχουν τη μεγαλύτερη εαυλωτότητα, το πιο σημαντικό είναι ο εμβολιασμός της εγκύου μητέρας στην 26η εβδομάδα της κύησης», επανέλαβε.