Δάγκειος πυρετός: Απειλεί ξανά την Ελλάδα μετά από 100 χρόνια - Τα συμπτώματα σοκ
Καμπανάκι κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες για τον κίνδυνο να αναβιώσει στην χώρα μας ο δάγκειος πυρετός - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Καλεσμένος στην εκπομπή ACTION ΤΩΡΑ ήταν ο αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, για να λύσει όλες τις απορίες που έχουν προκύψει σχετικά με τον κίνδυνο εισαγωγής και στην Ελλάδα του δάγκειου πυρετού. Υπενθυμίζουμε ότι τον κώδωνα του κινδύνου για τις ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια έκρουσαν ειδικοί επιστήμονες, μεταξύ των οποίων ο Σωτήρης Τσιόδρας, που συμμετείχαν στην ημερίδα του ΕΟΔΥ «Κλιματική Αλλαγή και Δημόσια Υγεία».
Πότε ήταν η τελευταία επιδημία δάγκειου πυρετού στην Ελλάδα
Ο κ. Μαγιορκίνης επισήμανε ότι η τελευταία περίοδος που απασχόλησε την Ελλάδα ο δάγκειος πυρετός ήταν το 1927-28 και μάλιστα είχε κολλήσει και ο Ελευθέριος Βενιζέλος. «Στις εφημερίδες αναφέρονταν χιλιάδες κρούσματα χωρίς να μπορούμε να επαληθεύσουμε πλήρως τους αριθμούς, γιατί εκείνη την περίοδο δεν υπήρχαν τα τεστ», σημείωσε.
Τα συμπτώματα
Ερωτηθείς για τα συμπτώματα που εμφανίζει κάποιος που έχει μολυνθεί, ο καθηγητής δήλωσε: «Το κυριότερο σύμπτωμα που αναφέρεται είναι ο πυρετός που αισθάνεσαι σαν να σου έχουν σπάσει τα κόκκαλα. Είναι μια πολύ βαριά κατάσταση, μολονότι δεν εμφανίζεται σε όλους όσους κολλήσουν».
Πώς γίνεται η μετάδοση
Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι κάποιος μπορεί να κολλήσει τον ιό από πολύ συγκεκριμένα κουνούπια, εκείνο που είναι το πιο αποτελεσματικό λέγεται «Αιγύπτιος ο αηδής».
«Παρόλα αυτά, υπάρχει και ένας άλλος φορέας, το κουνούπι τίγρης, που και αυτό μπορεί να μεταδώσει τον ιό, αλλά λόγω της συμπεριφοράς του, που δεν τσιμπάει πολλούς ανθρώπους, δεν είναι εύκολο να τον μεταδώσει.
Από άνθρωπο σε άνθρωπο κολλάει μόνο μέσω του κουνουπιού. Το κουνούπι, δηλαδή, πρέπει να τσιμπήσει πρώτα έναν άνθρωπο που είναι μολυσμένος και μετά μπορεί να μεταδώσει τον ιό και σε έναν άλλον άνθρωπο», πρόσθεσε.
Σε ποιες χώρες έχει εντοπιστεί ο ιός
Ο καθηγητής επιχειρώντας να καθησυχάσει τους πολίτες υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή, στην Ελλάδα δεν υπάρχει σε ανάπτυξη το συγκεκριμένο κουνούπι. «Στην ουσία έχουν απομονωθεί μόνο ένα ή δύο κουνούπια, ένας πολύ μικρός αριθμός τα τελευταία χρόνια.
Το θέμα είναι ότι έχουν αναφερθεί μικρο-επιδημίες και μικρο-εξάρσεις του δάγκειου και στην Ιταλία αλλά και στην Ισπανία. Συνεπώς, η πιθανότητα για επανεισαγωγή του δάγκειου και στην χώρα μας αυξάνεται με την πάροδο των ετών. Προς το παρόν, επειδή γίνεται επιτήρηση των κουνουπιών που υπάρχουν στην Ελλάδα, δεν έχουμε αυτό το κουνούπι που είναι και το πιο αποτελεσματικό ως φορέας του ιού».
Μέτρα προφύλαξης
Στην ερώτηση πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε έναντι του ιού, ο κ. Μαγιορκίνης απάντησε πως τα μέτρα είναι τα ίδια με αυτά που λαμβάνουμε και για τα κοινά κουνούπια. «Να έχουμε σίτες στα σπίτια μας, να βάζουμε αντικουνουπικά και να προσέχουμε να μην υπάρχουν λιμνάζοντα νερά».
Ποια είναι η αγωγή
Όσον αφορά στο αν υπάρχει κάποιοι αντιική θεραπεία, ο καθηγητής απάντησε αρνητικά. «Δίνονται κατά καιρούς κάποιες ουσίες που μπορεί να βοηθήσουν, αλλά κυρίως πάμε συμπτωματικά. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη αντιική θεραπεία».