Ομόφυλα: Η ώρα του ταμείου - Οι εκτός γραμμής, οι εκπλήξεις και οι μπετόν αρμέ
Σε μια ιστορική στιγμή για την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, ψηφίστηκε αργά χθες το βράδυ το νομοσχέδιο για τον πολιτικό γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών, με τους παριστάμενους στην Ολομέλεια, βουλευτές από τα έδρανα και πολίτες από τα θεωρεία, να ξεσπούν σε χειροκροτήματα αμέσως μόλις έγινε γνωστό το αποτέλεσμα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δε, καθόλη τη διάρκεια της καταμέτρησης παρέμεινε στην αίθουσα για να ακούσει τις ανακοινώσεις, ενώ αμέσως μετά, εξέφρασε την ικανοποίησή του, ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους, στέλνοντας το μήνυμα πως «στόχος επετεύχθη. Πάμε παρακάτω».
Παρά το πανηγυρικό κλίμα που επικράτησε στη Βουλή τη στιγμή των ανακοινώσεων,τα τρία μεγάλα κόμματα βγαίνουν λαβωμένα από την ψήφιση του νομοσχεδίου, καθώς όπως είχε διαφανεί εξαρχής, οι ενστάσεις και οι προβληματισμοί υπήρξαν οριζόντιοι.
Στη Νέα Δημοκρατία, οι διαρροές ήταν αρκετά εκτεταμένες, καθώς συνολικώς 51 βουλευτές δεν στήριξαν τη νομοθετική πρωτοβουλία του Άκη Σκέρτσου. Από αυτούς, 20 καταψήφισαν και 31 επέλεξαν το δρόμο της αποχής.
Πιο αναλυτικά, «όχι» είπε ο Αντώνης Σαμαράς - ο οποίος εξήγησε τους λόγους από βήματος σε μια ομιλία «φωτιά», κατά την οποία αποδόμησε πλήρως το νομοσχέδιο - καθώς και οι βουλευτές του σαμαρικού μπλοκ, Ανδρέας Κατσανιώτης, Κώστας Καραγκούνης και Μίλτος Χρυσομάλλης.
Καταψήφισαν ακόμη οι Χαράλαμπος Αθανασίου, Φωτεινή Αραμπατζή, Βασίλης Γιόγιακας, Στέφανος Γκίκας, Κώστας Γκιουλέκας, Θανάσης Δαβάκης, Αναστάσιος Δημοσχάκης, Άννα Καραμανλή, Θεόδωρος Καράογλου, Δημήτρης Κυριαζίδης, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Φώντας Μπαραλιάκος, Γιάννης Πασχαλίδης, Μάριος Σαλμάς, Ευριπίδης Στυλιανίδης και Μάξιμος Χαρακόπουλος. Οι περισσότεροι από τους παραπάνω βουλευτές που πήγαν κόντρα στο νομοσχέδιο, είχαν διατρανώσει την ηχηρή διαφωνία τους είτε από βήματος της Ολομέλειας είτε από τηλεοπτικού άμβωνος.
Την «αξιοπρεπή», όπως την είχε χαρακτηρίσει ο πρωθυπουργός, στάση της αποχής προτίμησαν ακόμη περισσότεροι «γαλάζιοι», ανάμεσά τους και οι διαφωνούντες υπουργοί, δηλαδή ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης και οι υφυπουργοί Μαρία Κεφάλα, Γιάννης Μπούγας και Σταύρος Κελέτσης.
Δεν ήρθαν να ψηφίσουν ούτε οι Διονύσης Ακτύπης, Γιάννης Ανδριανός, Λάκης Βασιλειάδης, Κώστας Βλασης, Γιώργος Βλάχος, Γιώργος Γεωργαντάς, Γιάννης Γιάτσιος, Ανδρέας Ζαμπίλης, Θανάσης Καββαδάς, Γιάννης Καλλιάνος, Δημήτρης Καλογερόπουλος, Μάρκος Καφούρος, Σταύρος Κελέτσης, Μάνος Κονσόλας, Γιώργος Κοτρωνιάς, Δημήτρης Κούβελας, Σπύρος Κουλκουδίνας, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Περικλής Μαντάς, Νότης Μηταράκης, Κατερίνα Μονογυιου, Χρήστος Μπουκώρος, Γιάννης Οικονόμου, Γιώργος Παπασωτηρίου, Στέλιος Πέτσας, Θάνος Πλεύρης, Χριστόδουλος Στεφανάδης και Άγγελος Συρίγος.
Το νομοσχέδιο προκάλεσε τραύματα στο ΣΥΡΙΖΑ, μιας και τρεις βουλευτές έσπασαν την κομματική γραμμή της υπερψήφισης και πλέον τα βλέμματα στρέφονται στον Στέφανο Κασελάκη και στα τυχόν μέτρα τα οποία θα λάβει. Από τη ψηφοφορία για ένα ζήτημα απολύτως ταυτοτικό για την Αριστερά, απείχε ο «αψύς Σφακιανός» Παύλος Πολάκης, όπως είχε προαναγγείλει άλλωστε, αλλά και ο βουλευτής Επικρατείας Όθων Ηλιόπουλος.
Πηγές της Κουμουνδούρου υποστηρίζουν πως ο βουλευτής ψήφισε με επιστολική ψήφο, πλην όμως αυτή δεν προσμετρήθηκε στο αποτέλεσμα. Μένει να φανεί εάν υπήρξε ή όχι λάθος στην καταμέτρηση. «Παρών» δήλωσε η Νίνα Κασιμάτη, στάση που προκάλεσε έκπληξη, καθώς ομολογουμένως δε συνηθίζεται σε τέτοιου είδους νομοσχέδια. Και στην Κουμουνδούρου πάντως, δεν ανέμεναν αυτή την εξέλιξη, ιδίως από τη στιγμή που η βουλευτής παραβρέθηκε στη ψηφοφορία και έτσι αρχικώς θεωρήθηκε πως ήρθε στην Ολομέλεια προκειμένου να υπερψηφίσει.
Πληγωμένο από την ονομαστική ψηφοφορία βγήκε σαφώς και το ΠΑΣΟΚ, καθώς το ένα τρίτο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας απείχε. Πρόκειται για την Ευαγγελία Λιακούλη - της οποίας το μέλλον στη θέση της γραμματέως της ΚΟ θεωρείται πλέον αβέβαιο - τον αντιπρόεδρο της Βουλής Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, τους νησιώτες Σταύρο Μιχαηλίδη, Παναγιώτη Παρασκευαΐδη και Μανώλη Χνάρη, τον μειονοτικό Μπουρχάν Μπαράν, καθώς και τους Τάσο Νικολαϊδη, Απόστολο Πάνα, Ανδρέα Πουλά, Χριστίνα Σταρακά και Κατερίνα Καζάνη.
Την έκπληξη έκανε ο Ιλχάν Αχμέτ, ο οποίος αν και εμφανίζονταν όλο αυτό το διάστημα προβληματισμένος, αποφάσισε τη τελευταία στιγμή να υπερψηφίσει, κατά πληροφορίες, μετά από επικοινωνία με τα «κεντρικά». Την ίδια ώρα, οι επιφυλακτικοί βουλευτές Φρέντυ Παρασύρης και Ελένη Βουτσινά, οι οποίοι επίσης αποφάσισαν στο παρά ένα να υπερψηφίσουν, εθεάθησαν νωρίς χθες το μεσημέρι να βγαίνουν από το γραφείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στον πρώτο όροφο του Μεγάρου της Βουλής.
Οι 11 πράσινες διαρροές δεν έμειναν ασχολίαστες από την κεντροδεξιά παράταξη, καθώς στελέχη της ΝΔ σχολίαζαν μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ότι από τη ΝΔ ψήφισε το 68% και από το ΠΑΣΟΚ το 66%. Όπως πρόσθεταν αιχμηρά, το ΠΑΣΟΚ, που διεκδικεί τα πρωτεία στο μεταρρυθμιστικό κέντρο είχε μικρότερο ποσοστό στα «ναι» από τη ΝΔ. Η Χαριλάου Τρικούπη σήκωσε το γάντι, απαντώντας πως αυτή η μεγάλη θεσμική αλλαγή δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τη θετική ψήφο του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Το μέλλον θα δείξει κατά πόσο η χθεσινοβραδινή ψηφοφορία θα επηρεάσει ή όχι τη συνοχή της Χαριλάου Τρικούπη. Σημειωτέον, πως τριγμούς αναμένεται να προκαλέσει και η στάση του κόμματος όσον αφορά στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Κι αυτό διότι από την αρχική υπερψήφιση η οποία έχει διαφανεί, το ΠΑΣΟΚ μετατοπίζεται προς το όχι, απόφαση η οποία έχει ενοχλήσει αρκετά στελέχη. Χθες το βράδυ πάντως, λίγο πριν τη διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας, ο Νίκος Ανδρουλάκης έκατσε στο ίδιο τραπέζι με αρκετούς από τους βουλευτές του στο καφενείο της Βουλής, με το κλίμα να είναι ομολογουμένως εξαιρετικά θερμό.
Εντωμεταξύ, απώλειες μετρά και η Νέα Αριστερά η οποία και στηρίζει αναφανδόν το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα, καθώς απείχαν οι δυο μειονοτικοί βουλευτές Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και Φερχάτ Οζγκιουρ.
Το νομοσχέδιο καταψήφισαν 76 βουλευτές του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης, των Σπαρτιατών και της Νίκης, όπως και οι ανεξάρτητοι Αρετή Παπαϊωάννου (πρώην Πλεύση Ελευθερίας), Χάρης Κατσιβαρδάς(πρώην Σπαρτιάτες) και Κώστας Φλώρος(επίσης πρώην Σπαρτιάτες), ενώ ο ανεξάρτητος Μιχαλης Χουρδάκης(προερχόμενος από το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου) δήλωσε «παρών». Στο μπλοκ της καταψήφισης, ουδεμία διαφοροποίηση παρουσιάστηκε, καθώς και τα τέσσερα κόμματα εμφανίστηκαν μπετόν αρμέ.