Σκηνές χάους στην Ισπανία μετά το μπλακ άουτ: Η στιγμή που τηλεοπτικό στούντιο βυθίζεται στο σκοτάδι
Μέχρι στιγμής δεν έχουν αποσαφηνιστεί τα αίτια της διακοπής, ωστόσο βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα

Πρωτοφανές μπλακ άουτ καταγράφεται αυτή την ώρα σε μεγάλες περιοχές της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, συνοδευόμενο από χάος σε μεταφορές, αερομεταφορές και στο δίκτυο των επικοινωνιών. Οι αρχές διερευνούν το ενδεχόμενο κυβερνοεπίθεσης. Διακοπές ρεύματος έχουν αναφερθεί σε ολόκληρη την ιβηρική χερσόνησο, ενώ αναφορές για προβλήματα υπάρχουν και σε περιοχές της Γαλλίας.
Στην Ισπανία, η αστυνομία της Κοινότητας της Μαδρίτης ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αποσαφηνιστεί τα αίτια της διακοπής, ωστόσο βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για την αναζήτηση των υπεύθυνων παραμέτρων.
Η μαζική διακοπή αποτυπώθηκε και ζωντανά στις οθόνες, καθώς κατά τη διάρκεια εκπομπής στο στούντιο του τηλεοπτικού σταθμού laSexta, τα φώτα έσβησαν ξαφνικά, αναγκάζοντας τους παρουσιαστές να συνεχίσουν την εκπομπή σχεδόν στο σκοτάδι.
«Μια γενική διακοπή ρεύματος έχει αφήσει χωρίς ρεύμα διάφορες περιοχές της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Το ίδιο συνέβη και στο κανάλι laSexta, όπου αναγκαστήκαμε να παρουσιάσουμε το πρόγραμμα Al Rojo Vivo σχεδόν στο σκοτάδι», ανέφερε το κανάλι στο Twitter.
Δείτε το βίντεο:
Ο ισπανικός διαχειριστής δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας Red Electrica ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με τις εταιρείες ενέργειας για να αποκατασταθεί η ηλεκτροδρότηση. «Όλα τα μέσα χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή για την αντιμετώπιση της κατάστασης», τόνισε η Red Electrica. Πρόσθεσε πως ξεκινά σταδιακά η επαναφορά της ηλεκτροδρότησης στο βόρειο και το νότιο τμήμα της Ιβηρικής Χερσονήσου.
Μια «μαζική» διακοπή ρεύματος επηρεάζει «ολόκληρη την Ιβηρική Χερσόνησο» και μέρος της Γαλλίας, τόνισε ο φορέας του πορτογαλικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας.
Η ισπανική εταιρεία σιδηροδρόμων Renfe ανακοίνωσε ότι στις 12:30 ώρα Ισπανίας (13:30 ώρα Ελλάδας) σημειώθηκε μπλακάουτ σε όλη τη χώρα, ακινητοποιώντας όλα τα τρένα. Ο ισπανικός διαχειριστής αερογραμμών Aena ανακοίνωσε πως υπάρχουν προβλήματα σε ισπανικά αεροδρόμια, λόγω του μπλακ άουτ. Γεννήτριες έκτακτης ανάγκης έχουν ενεργοποιηθεί.