Ισπανία: Αστυνομικοί κατά των τουριστών – Κατάσχουν ξαπλώστρες και βάζουν πρόστιμα
Οι αστυνομικοί συμμετέχουν στη μάχη κατά του υπερτουρισμού. Ξηλώνουν ομπρέλες και επιβάλλουν πρόστιμο 245 ευρώ για να τις επιστρέψουν.
Είναι γνωστό το πόσο υποφέρει η Ισπανία από τον υπερτουρισμό. Ωστόσο, η μάχη των ντόπιων με τους τουρίστες στα Κανάρια νησιά και τις Βαλεαρίδες έχει πάει σε άλλο επίπεδο. Τώρα, ακόμα και η τοπική αστυνομία συμμετέχει στον πόλεμο κατά των τουριστών. Οι αστυνομικοί στα δυο νησιωτικά συμπλέγματα της Ισπανίας που είναι δημοφιλέστατοι προορισμοί μαζικού τουρισμού κατάσχουν ξαπλώστρες και ομπρέλες παραθεριστών που έχουν στήσει πριν τα ξημερώματα και τους επιβάλλουν πρόστιμο περίπου 245 ευρώ για να τις επιστρέψουν στους κατόχους τους.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Dailymail οι δημοτικές αρχές σε δημοφιλή θέρετρα στην ισπανική ηπειρωτική χώρα και στις Βαλεαρίδες και τις Καναρίους Νήσους έχουν επιβάλει πρόστιμα για όσους τουρίστες αφήνουν ξαπλώστρες, ομπρέλες, καθίσματα και εξοπλισμό στην παραλία. Το φαινόμενο παραθεριστές να στήνουν ομπρέλες, καθίσματα, ακόμα και καναπέδες σε παραλίες για να «κρατήσουν» θέση μαστίζει και την Ελλάδα, ωστόσο στην Ισπανία η κατάσταση έχει γίνει αφόρητη.
245 ευρώ το πρόστιμο της παράνομης ομπρέλας
Οι ξαπλώστρες και οι ομπρέλες μεταφέρονται στα τοπικά αστυνομικά τμήματα και οι τουρίστες πρέπει να πληρώσουν το ποσό των 210 λιρών ή περίπου 245 ευρώ για να τις ανακτήσουν.
Οι νέοι κανόνες είναι απλώς η τελευταία εξέλιξη στον πόλεμο της Ισπανίας κατά των τουριστών, που έχει δει εκτεταμένες διαμαρτυρίες ακόμη και επιθέσεις με όπλα νερού κατά τουριστών αυτό το καλοκαίρι.
Οι διαδηλωτές έχουν καταλάβει επίσης παραλίες στο νησί της Μαγιόρκα σε μια προσπάθεια να τις διεκδικήσουν εκ νέου για τους ντόπιους. Οι τοπικοί νόμοι στις παράκτιες περιοχές απαγορεύουν πλέον να στήνονται καρέκλες, ξαπλώστρες ή ομπρέλες πριν από τις 9 π.μ., σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τις «κρατήσεις» θέσεων στις παραλίες.
Φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν αστυνομικούς στη Μάλαγα να αφαιρούν καρέκλες από την παραλία, ενώ άλλες φωτογραφίες δείχνουν κατασχεμένες καρέκλες και ομπρέλες στοιβαγμένες σε αυτοκίνητα της αστυνομίας.
Κατάληψη δημόσιας γης
Μια σελίδα στο Facebook αφιερωμένη στον ισπανικό τουρισμό αναφέρει ότι «αυτή η πρακτική, που εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια, αρχίζει να ρυθμίζεται από τα παράκτια δημοτικά συμβούλια, γιατί δεν είναι φυσιολογικό να φτάνουμε στις 9 ή 10 το πρωί και να βρίσκουμε την πρώτη και τη δεύτερη σειρά της παραλίας γεμάτες και κανένας γύρω. Μόνο όσοι το έχουν υποστεί κατανοούν τη σημασία που έχει τα δημοτικά συμβούλια, μέσω της τοπικής αστυνομίας, να ρυθμίζουν τη σωστή χρήση αυτών των χώρων».
Τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι κανόνες απαγορεύουν την «αδιάκριτη κατάληψη δημόσιας γης και κάνουν ειδική αναφορά στην κατάληψη παραλιών με στοιχεία όπως καρέκλες, ξαπλώστρες και ομπρέλες από τις πρώτες πρωινές ώρες».
Οι τοπικοί νόμοι ορίζουν επίσης ότι οι ομπρέλες, οι καρέκλες ή οι ξαπλώστρες που αφήνονται χωρίς επίβλεψη για περισσότερες από τρεις ώρες μπορούν να αφαιρεθούν.
Αντιδράσεις κατά του υπερτουρισμού
Τα περιστατικά με την κατάσχεση των ομπρελοκαθισμάτων από τις παραλίες είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Αυτό το καλοκαίρι χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους της Ισπανίας για να μιλήσουν ενάντια στον μαζικό τουρισμό στη χώρα.
Τον Ιούλιο, χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στη Βαρκελώνη, κυματίζοντας πλακάτ, ενώ ψέκαζαν τους παραθεριστές με πιστόλια νερού.
Η διαμαρτυρία οργανώθηκε με σύνθημα «Φτάνει! Ας βάλουμε όρια στον τουρισμό. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πινακίδες που έγραφαν «Η Βαρκελώνη δεν πωλείται» και «Οι τουρίστες πάνε σπίτι τους. Το αυξανόμενο κόστος στέγασης της Βαρκελώνης, αυξημένο κατά 68% την τελευταία δεκαετία, είναι ένα από τα κύρια ζητήματα για το κίνημα, μαζί με τις επιπτώσεις του τουρισμού στο τοπικό εμπόριο και τις συνθήκες εργασίας στην πόλη των 1,6 εκατομμυρίων κατοίκων.
Τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 18% τον Ιούνιο από πέρυσι σε τουριστικές πόλεις όπως η Βαρκελώνη και η Μαδρίτη, σύμφωνα με την ιστοσελίδα ακινήτων Idealista. Διαμαρτυρίες έχουν πραγματοποιηθεί και στις παραλίες της Μαγιόρκα αυτό το καλοκαίρι, καλώντας τους ντόπιους να ανακτήσουν τους δημόσιους χώρους από τους τουρίστες.