Ντουμπάι: Θεωρία σοκ για παρέμβαση ανθρώπινου χεριού πίσω από τον «κατακλυσμό»
Οι σφοδρές βροχοπτώσεις που «έπνιξαν» το Ντουμπάι δεν αποτελούν μέρος του σχεδίου του Εθνικού Κέντρου Μετεωρολογίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που διέψευσε τα όσα κυκλοφόρησαν σχετικά με την... περίεργη συγκέντρωση από μαύρα σύννεφα στον ουρανό της μεγαλούπολης, πριν γίνει ο... κατακλυσμός του Νώε.
Σύμφωνα με το εν λόγω Κέντρο, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει εκπονήσει ένα σχέδιο με σκοπό την αύξηση των βροχοπτώσεων στα ΗΑΕ, η πρωτοφανής καταιγίδα οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στη φύση και δεν είναι αποτέλεσμα ανθρώπινης παρέμβασης. Την ώρα που ήδη κυκλοφορούν θεωρίες συνομωσίας, που αναφέρουν ότι υπήρξε ανθρώπινος δάκτυλος που προκάλεσε τις βροχοπτώσεις, το Εθνικό Κέντρο Μετεωρολογίας διέψευσε, μέσω του CNBC, ότι έστειλε πιλότους σε ειδική αποστολή για να παρέμβουν στον καιρό.
Ο Ομάρ ΑλΓιαζίντι, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Κέντρου δήλωσε στο CNBC: «Δεν πραγματοποιήσαμε καμία αποστολή που να σχετίζεται με το συγκεκριμένο φαινόμενο. Μία από τις βασικές αρχές της συγκέντρωσης νεφών είναι ότι πρέπει να στοχεύεις τα σύννεφα στα αρχικά τους στάδια, πριν την έναρξη της βροχόπτωσης. Αν έχει ξεκινήσει η καταιγίδα, είναι πολύ αργά για να πραγματοποιήσεις οποιαδήποτε αποστολή. Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη την ασφάλεια των κατοίκων, των πιλότων και των αεροσκαφών μας. Δεν πραγματοποιούμε ποτέ σπορά νεφών κατά τη διάρκεια έντονων καιρικών φαινομένων».
Το Εθνικό Κέντρο Μετεωρολογίας ανακοίνωσε ότι είχε προβλέψει τις έντονες βροχοπτώσεις, αλλά δεν είχε προχωρήσει σε παρέμβαση στον καιρό, αποδίδοντας τον τεράστιο όγκο νερού που έπεσε σε φυσικά αίτια.
Την Τρίτη (16/04), η χώρα έζησε μία από τις πιο βροχερές μέρες της. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, στο Αλ Άιν (τμήμα του Εμιράτου του Άμπου Ντάμπι) καταγράφηκαν περισσότερα από 250 χιλιοστά βροχής σε διάστημα μικρότερο των 24 ωρών, την ώρα που στο Ντουμπάι καταγράφηκαν περισσότερα από 100 χιλιοστά κι ενώ η ετήσια βροχόπτωση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κυμαίνεται μεταξύ 140-200 χιλιοστά!
Η διάψευση από την πλευρά του Εθνικού Κέντρου Μετεωρολογίας έρχεται μετά από δηλώσεις του ειδικού μετεωρολόγου, Αχμέντ Χαμπίμπ, ο οποίος μιλώντας στο Bloomberg υπογράμμισε ότι οι βροχοπτώσεις της Τρίτης (16/04) ήταν αποτέλεσμα σποράς νεφών. Επιπλέον, ο Αχμέντ Χαμπίμπ δήλωσε στο CNBC ότι έξι πιλότοι είχαν απογειωθεί στο πλαίσιο ειδικής αποστολής, αλλά δεν είχαν προχωρήσει στην ολοκλήρωσή της, κάτι το οποίο ωστόσο δεν κατέστη δυνατόν να διασταυρωθεί αν ευσταθεί.
Τι είναι η σπορά νεφών
Η σπορά νεφών είναι μια διαδικασία που ακολουθείται προκειμένου να ενισχυθούν οι βροχοπτώσεις και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του πλάνου που έχουν εκπονήσει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη λειψυδρία. Η σπορά νεφών ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990 και πλέον πραγματοποιούνται ετησίως περισσότερες από 1.000 ώρες πτήσης για τον σκοπό αυτό. Το αποτέλεσμα είναι ότι στην περιοχή έχουν αυξηθεί αρκετά οι βροχοπτώσεις, ενώ οι εκτιμήσεις του επιστημονικού περιοδικού «Natural» αναφέρουν ότι τα επόμενα χρόνια αναμένεται νέα αύξηση της τάξης 15-30%.
Παραδοσιακά, το κλίμα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι αυτό της ερήμου, με σπάνιες βροχοπτώσεις. Λόγω της κλιματικής αλλαγής ωστόσο, αυτό πλέον δεν είναι απόλυτο. Η Εθνική Αρχή Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών της χώρας έχει εκδώσει σχετικές ανακοινώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προειδοποιώντας για ασταθείς καιρικές συνθήκες και προτρέποντας τους κατοίκους να παραμείνουν στις οικίες τους και να ακολουθήσουν τις οδηγίες για την ασφάλειά τους.
Οι υποδομές και τα κτίρια στα ΗΑΕ είναι σχεδιασμένα για να αντέχουν στις τυπικές καιρικές συνθήκες της περιοχής, με αποτέλεσμα το σύστημα όμβριων υδάτων να μη μπορεί να ανταποκριθεί στον τεράστιο όγκο νερού που έπεσε και να πλημμυρίσουν οι δρόμοι και τα αεροδρόμια.