Τι είναι η «σπορά νεφών» και ποιος ο ρόλος της στη θεομηνία στο Ντουμπάι
Άνευ προηγουμένου πλημμύρες «σάρωσαν» τις τελευταίες ημέρες το Ντουμπάι, με πολλούς ειδικούς να εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο που μπορεί να έπαιξε στη θεομηνία η «σπορά νεφών».
Όπως αναφέρεται σε άρθρο του BBC, το Ντουμπάι, το οποίο βρίσκεται στις ακτές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και έχει συνήθως πολύ ξηρό κλίμα, βιώνει περιστασιακά ακραίες βροχοπτώσεις.
Αποκορύφωμα η τελευταία ακραία κακοκαιρία όπου καταρρακτώδεις καταιγίδες έπληξαν την περιοχή, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν οι δρόμοι και τα αμάξια να μετατρέπονται σε... βάρκες.
Αιτία του συγκεκριμένου φαινομένου, σύμφωνα με το BBC, ήταν ένα χαμηλό βαρομετρικό, το οποίο προσέλκυσε θερμό, υγρό αέρα και εμπόδισε άλλα καιρικά συστήματα να περάσουν.
«Αυτό το μέρος του κόσμου χαρακτηρίζεται από μεγάλες περιόδους χωρίς βροχή και στη συνέχεια από ακανόνιστες, έντονες βροχοπτώσεις, αλλά ακόμα και έτσι, αυτό ήταν ένα πολύ σπάνιο γεγονός βροχόπτωσης», εξηγεί ο καθηγητής Maarten Ambaum, μετεωρολόγος στο Πανεπιστήμιο του Reading, ο οποίος έχει μελετήσει τα πρότυπα βροχόπτωσης στην περιοχή του Κόλπου.
Τι είναι η σπορά νεφών
Η σπορά νεφών έχει να κάνει με τη «διέγερση» των υφιστάμενων σύννεφων ώστε να βοηθήσουν στην παραγωγή περισσότερης βροχής.
Αυτό μπορεί να γίνει με τη χρήση αεροσκαφών που ρίχνουν μικρά σωματίδια (όπως ιωδιούχο άργυρο) στα σύννεφα. Οι υδρατμοί μπορούν στη συνέχεια να μετατραπούν σε βροχή.
Η τεχνική αυτή υπάρχει εδώ και δεκαετίες και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τη χρησιμοποιούν τα τελευταία χρόνια για να αντιμετωπίσουν τη λειψυδρία.
Τις ώρες μετά τις πλημμύρες, πολλοί χρήστες στα social media έσπευσαν να αποδώσουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα αποκλειστικά στις πρόσφατες επιχειρήσεις σποράς νεφών στη χώρα.
Προηγούμενες αναφορές του Bloomberg έδειχναν ότι αεροπλάνα σποράς νεφών είχαν αναπτυχθεί την Κυριακή και τη Δευτέρα, αλλά όχι την Τρίτη, όταν σημειώθηκαν οι πλημμύρες.
Ενώ το BBC δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει ανεξάρτητα πότε έγινε η σπορά των νεφών, οι ειδικοί λένε ότι στην καλύτερη περίπτωση θα είχε μικρή επίδραση στην καταιγίδα και ότι το να εστιάζουμε στη σπορά των νεφών είναι «παραπλανητικό».
«Ακόμα και αν η σπορά των νεφών ενθάρρυνε τα σύννεφα γύρω από το Ντουμπάι να ρίξουν νερό, η ατμόσφαιρα πιθανότατα θα μετέφερε περισσότερο νερό για να σχηματίσει σύννεφα εξαρχής, λόγω της κλιματικής αλλαγής», λέει από την πλευρά της η Dr Friederike Otto, ανώτερη λέκτορας στην κλιματική επιστήμη στο Imperial College του Λονδίνου.
Η σπορά σύννεφων αναπτύσσεται γενικά όταν οι συνθήκες ανέμου, υγρασίας και σκόνης δεν επαρκούν για να οδηγήσουν σε βροχή. Την περασμένη εβδομάδα, οι μετεωρολόγοι είχαν προειδοποιήσει για υψηλό κίνδυνο πλημμυρών σε ολόκληρο τον Κόλπο.
«Όταν προβλέπονται τόσο έντονα και μεγάλης κλίμακας συστήματα, η σπορά των νεφών -που είναι μια δαπανηρή διαδικασία- δεν πραγματοποιείται επειδή δεν υπάρχει ανάγκη να σπείρονται τόσο ισχυρά συστήματα περιφερειακής κλίμακας», λέει η καθηγήτρια Νταϊάνα Φράνσις, επικεφαλής του Τμήματος Περιβαλλοντικών και Γεωφυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Khalifa στο Άμπου Ντάμπι.